Τρίτη 2 Απριλίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Σαν σήμερα 2 Απριλίου: Το 1805 γεννήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το 1902 ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος, το 1921 ο Αϊνστάιν παρουσιάζει τη θεωρία της σχετικότητας, το 1925 εφαρμόζεται στην Ελλάδα το 8ωρο και το 1956 μαθητές στην Πάφο που τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο φωνάζοντας το σύνθημα «Ένωσις» ήρθαν σε σύγκρουση με αγγλικές δυνάμεις. Είναι επίσης Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.


Newsroom

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ίσως ο μεγαλύτερος παραμυθάς στον κόσμο, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1805 στο Όντενσε, κοντά στην Κοπεγχάγη.
Ήταν γιος ενός υποδηματοποιού και μιας πλύστρας και σε ηλικία 11 ετών έμεινε ορφανός από πατέρα του και αναγκάστηκε να δουλέψει σε εργοστάσια για να συντηρεί τον εαυτό του και τη μητέρα του. Είχε γενικώς δύσκολα παιδικά χρόνια αλλά στον ελεύθερο χρόνο του έφτιαχνε κουκλοθέατρο στο σπίτι και έπαιζε δικές του παραστάσεις. Το ταλέντο του αυτό τράβηξε την προσοχή του βασιλιά Φρειδερίκου ΣΤ’ της Δανίας, ο οποίος του πλήρωσε τα δίδακτρα σε ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας.
Από το 1835 έως το 1872 έγραψε συνολικά 168 παραμύθια με πιο γνωστά «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», «Το ασχημόπαπο», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Η μικρή γοργόνα», «Το μικρό έλατο», «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι»,«Τα κόκκινα Παπούτσια», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» και «Η Τοσοδούλα».
Τα παραμύθια του είναι από τα πιο πολυμεταφρασμένα έργα στον κόσμο της λογοτεχνίας. Καλύπτουν περίπλοκα θέματα με αρκετό ρεαλισμό, που αποτυπώνεται σε ανθρώπινες αδυναμίες. Στα παραμύθια του Άντερσεν δεν επικρατεί πάντα το happy ending ενώ διαβάζοντάς τα θα βρει κανείς την ομοφιά αλλά και τραγωδίες, εξαπατήσεις, προδοσίες, απογοητεύσεις και θάνατο. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι στο αυθεντικό βιβλίο “Η μικρή γοργόνα” (*spoiler alert*), η πρωταγωνίστρια πεθαίνει στο τέλος, ο πρίγκιπας παντρεύεται κάποια άλλη, η μάγισσα της θάλασσας της κόβει τη γλώσσα και η καημένη η μικρή γοργόνα πασχίζει γενικώς να αποκτήσει αιώνια ψυχή.
Τον Μάρτιο του 1841 ο Άντερσεν επισκέφτηκε την Ελλάδα, οδοιπορικό που περιγράφεται στο βιβλίο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα» από τις εκδόσεις «Εστία».

Πέθανε στις 4 Αυγούστου του 1875, σε ηλικία 70 ετών.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.