Σάββατο 5 Απριλίου 2025

ΟΙ ΑΝΕΓΓΙΧΤΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ!

  Ιωάννα Μάνδρου


Δεν αρκεί το ψηφιακό κράτος για την πάταξη της διαφθοράς. Δεν αρκεί η τεχνολογία για να κοπούν τα μπαξίσια και τα παράνομα «πάρε δώσε». Οι αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου είναι απαραίτητες.
Η ιστορία με τα στελέχη και τους υπαλλήλους στην Πολεοδομία της Ρόδου, που βρέθηκαν με χιλιάδες ευρώ – ακόμα και σε κατσαρόλες και σε κουρτινόξυλα βρέθηκαν λεφτά–, ενώ είχαν έγγραφα της υπηρεσίας τους στα σπίτια τους και εξυπηρετούσαν με το αζημίωτο, δυστυχώς δεν είναι η εξαίρεση.
Φθάσαμε στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, όπου η ψηφιοποίηση του κράτους υποσχόταν περιορισμό της διαφθοράς στο Δημόσιο, και η διαφθορά όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά ζει και βασιλεύει.
Τα χιλιάδες αυθαίρετα, η απόλυτη καταστροφή του περιβάλλοντος σε όλη την επικράτεια, όπου ο καθένας κτίζει όπου θέλει και όπως θέλει, η οικιστική κακοποίηση περιοχών με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, όπου τα πράγματα εξελίσσονται καταστροφικά, αποτελούν τις απτές αποδείξεις ενός διαρκούς εγκλήματος που βασίζεται στη διαφθορά και στο παράνομο χρήμα.
Εκείνο όμως που πραγματικά σοκάρει, αλλά και απογοητεύει όλους τους πολίτες που νοιάζονται και θέλουν να ζουν σε ένα κράτος με ευνομία, είναι πως το νομοθετικό πλαίσιο διευκολύνει τη διαφθορά και την τροφοδοτεί.
Πώς αλλιώς να εκληφθεί το γεγονός ότι οι πολεοδομικές υπηρεσίες ανήκουν στους δήμους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φαινόμενα απόλυτης διαπλοκής και διαφθοράς που δύσκολα χτυπιούνται και εξαλείφονται;
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που προσπάθησε και απ’ ό,τι φαίνεται έκανε καλή δουλειά με την Πολεοδομία της Ρόδου, οδήγησε στη Δικαιοσύνη τους εμπλεκομένους στο κύκλωμα της Ρόδου και η Δικαιοσύνη που επιλήφθηκε στη συνέχεια τους άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους.
Τι να πει κανείς. Δεν αντιλαμβάνονται οι δικαστικοί ότι η τυπική και μόνο εφαρμογή του νόμου δεν αρκεί; Oτι οφείλουν να αξιολογούν τη βαρύτητα κάθε υπόθεσης, το εύρος της παρανομίας και τη σοβαρότητα των επιβαρυντικών στοιχείων και μάλιστα όταν πρόκειται για κρατικούς υπαλλήλους που τα πιάνουν από παντού και βρίσκονται με 500 χιλιάδες μετρητά στο σπίτι τους και δηλώνουν πως τα έχουν από ανασφάλεια που τους έμεινε από την εποχή που έκλεισαν οι τράπεζες;
H ιστορία των εκτεταμένων παρανομιών από την Πολεοδομία της Ρόδου αλλά και η εγκληματική κακοποίηση στο Σαρακήνικο της Μήλου, ενδεικτικά και πρόσφατα παραδείγματα, που δυστυχώς αποτελούν τον κανόνα, ένα διδάσκουν. Δεν αρκεί το ψηφιακό κράτος για την πάταξη της διαφθοράς. Δεν αρκεί η τεχνολογία για να κοπούν τα μπαξίσια και τα παράνομα «πάρε δώσε».
Οι αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου είναι απαραίτητες. Γιατί, για να μιλάμε στα σοβαρά, αν η κυβέρνηση υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και η κοινωνία τις περιμένει, μήπως η πάταξη της διαφθοράς ανήκει ψηλά στον κατάλογο με τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις που όφειλαν να έχουν γίνει χθες; Kαι μάλιστα συντονισμένα και με αποτέλεσμα; 'Εξι χρόνια συμπληρώνει η κυβέρνηση. Πότε περιμένει να περιοριστούν, τουλάχιστον, τα φαινόμενα τύπου Ρόδου;

Πηγή: https://www.tovima.gr/print/opinions/oi-aneggixtes-rizes-lftis-diafthoras/#google_vignette

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.