Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ “ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ”!

Επιμέλεια: Δήμητρα Τσεπεντζή*

Η Πρόεδρος του Σωματείου, κα Ευδοξία Κουβακλή - Νάνου
Δεξιά, διακρίνεται η Έφορος του Σωματείου, κα Γωγώ Καββαδία
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της.
Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"». 
Με αφορμή την ημέρα αυτή, το Σωματείο Λόγου και Τέχνης “ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ” διοργάνωσε μια πολύ όμορφη και ζεστή εκδήλωση, στο αίθριο του καφέ “OR Fashion Coffee Resto etc” στην Κόρινθο, το βράδυ της Παρασκευής, 20 Μαρτίου 2015. 
Όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου και παραβρέθηκαν, καλωσόρισε η Πρόεδρος αυτού, η κυρία Ευδοξία Κουβακλή – Νάνου, με μια πολύ τρυφερή και μεστή μηνυμάτων εισήγηση. 
Η Πρόεδρος ξεκινώντας, έθεσε το ερώτημα “Τι είναι ποίηση; Ποίηση είναι πολιτισμός ή ο πολιτισμός ποίηση;” για να δώσει, αμέσως μετά, την απάντηση: “Θεωρώ ότι η ποίηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και χωρίς αυτή δεν είναι ολοκληρωμένος, θα υπάρχει ένα μεγάλο κενό γιατί η ποίηση είναι ένας πολύ δυνατός και μοναδικός τρόπος έκφρασης και προσέγγισης της ίδιας της ζωής...” 
Σε άλλο σημείο της εισήγησής της ανέφερε: “Με την ποίηση μπορεί ο καθένας μας να εκφράσει τον πόνο του, το θυμό του, την ηρεμία του, τις επιδιώξεις του, τις πίκρες του, τα βάσανά του, τη φτώχεια του, το είναι του, τα πλούτη της ψυχής του. Ειδικά σήμερα μπορεί κανείς μέσα από την ποίηση να βρει τη θεραπεία για να σταθεί όρθιος. Να υψώσει το ανάστημά του και να προχωρήσει το σήμερα ατενίζοντας το αύριο”.
Στο πλαίσιο της βραδιάς έγινε και η βράβευση των διακριθέντων στο “Διαγωνισμό Ποίησης - Πεζού - Παραμυθιού”, που είχε προκηρύξει το Σωματείο, για το έτος 2014.  Η κα Κουβακλή – Νάνου αναφέρθηκε σε όλα τα είδη του γραπτού λόγου και συγκεκριμένα είπε: “ Η ποίηση, το διήγημα, το παραμύθι, οι τέχνες και τα γράμματα, η κουλτούρα γενικά, αν γίνει βίωμά μας, θα μας κρατήσει ζωντανούς και θα μας βοηθήσει να μην πέσουμε στον γκρεμό...”
Τελειώνοντας, κάλεσε όλους να γίνουν μέλη του Σωματείου, προκειμένου όλοι μαζί “να προωθήσουμε βήματα πιο πέρα τον πολιτισμό που έχει να κάνει με την ποίηση, το διήγημα, το παραμύθι, το μυθιστόρημα, δοκίμια αλλά και με τη μουσική, κλασική, δημοτική, λαϊκή”.
Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων και αναγνώσεις αποσπασμάτων από διηγήματα και παραμύθια τόσο από τους συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό όσο και από μέλη και φίλους του Σωματείου με τη συνοδεία μουσικής πιάνου από την κα Γωγώ Καββαδία, Έφορο του Σωματείου.
Απονεμήθηκαν βραβεία, έπαινοι και αναμνηστικά συμμετοχής στους διακριθέντες και στους συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό.
Φυσικά δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν αποτελέσματα, αν δεν υπήρχε μια εξαιρετική Κριτική Επιτροπή, που αξιολόγησε τα έργα, αφιερώνοντας πολύ από τον ελεύθερο χρόνο της, αποτελούμενη από την κα Μαρία Τσάντη, τον κ. Γεώργιο Θεοφιλόπουλο και την κα Βασιλική Μίχα, όλοι γνωστοί Φιλόλογοι – Συγγραφείς. Το Σωματείο τους απένειμε τιμητικές πλακέτες σαν ένα ελάχιστο “Ευχαριστώ” για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Από μια τέτοια βραδιά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το τραγούδι, που έφθασε αυθόρμητα στα χείλη όλων και ντύθηκε μουσικά από την κα Γωγώ Καββαδία στο πιάνο.

ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΑΝ: 
Στο "Διαγωνισμό Ποίησης - Πεζού - Παραμυθιού" για το έτος 2014, του Σωματείου Λόγου και Τέχνης "ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ":

Ποίηση
1ο βραβείο: "Είν' η ζωή μια θάλασσα", κα Κάκια Μπαχαρακάκη (ψευδώνυμο, Άνθη Κερασιάς) 
2ο βραβείο: "Στιγμές ζωής", κα Μαρία - Άννα Μπέκου (ψευδώνυμο, Ευτεχνία) 
3ο βραβείο: "Ναύλο μου ένα φιλί", κα Δήμητρα Τσεπεντζή (ψευδώνυμο, Ηώς) 
Έπαινος: "Το τίμημα", κα Χριστίνα Καλλίρη (ψευδώνυμο, Ερατώ) 

Διήγημα
Βραβείο: "Δυο χούφτες μέλι", κα Σωτηρία Πάγκαλου (ψευδώνυμο, Αμπελίνα) 
Έπαινος: "Ξένοι δίχως πατρίδα", κα Κάκια Μπαχαρακάκη (ψευδώνυμο, Άνθη Κερασιάς) 

Παραμύθι
1ο βραβείο: "Ένα παραμύθι δίχως ρίζες", κ. Βασίλης Πετρόπουλος (ψευδώνυμο, Βασίλης Πέτρου) 
2ο βραβείο: "Κοραλένια... Η νεράιδα της ευτυχίας", κ. Άθως Χατζηματθαίου (ψευδώνυμο, Άγγελος Αγγελίδης) 
3ο βραβείο: "Ένας βασιλιάς κακός, κουτός και χοντρός", κα Έλενα Γεωργίου (ψευδώνυμο, Αδαμαντίνη) 
Έπαινος: "Ένα παραμύθι", κα Κυριακή Κυρουτζίδου (ψευδώνυμο, Μαργαρίτα) 

*Διευθύντρια 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.