Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-VIDEO)

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος

Τα μέλη του νηπιακού χορευτικού τμήματος
Εκδήλωση για τα 35 χρόνια από την ίδρυσή του πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας το βράδυ της Παρασκευής, 28 Αυγούστου 2015, στην πλατεία Ταξιαρχών του χωριού.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε, με σημασία στην κάθε λεπτομέρεια, από το Διοικητικό Συμβούλιο, μέλη και φίλους του Συλλόγου και το αποτέλεσμά της ικανοποίησε απόλυτα τους θεατές που κατέκλυσαν το χώρο. 
Τις εντυπώσεις και τα περισσότερα χειροκροτήματα κέρδισαν τα παιδιά του νηπιακού τμήματος, τα οποία παρουσίασαν τρεις χορούς.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.-ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ, κ. Φίλιππας Θυμής, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, τόνισε: 

"Παράδοση λέγεται κάθε τι που μεταβιβάζεται από τους προγόνους στους απογόνους με λόγο ή έργο και θεωρείται ιερό και απαραβίαστο.
Πιο ειδικά σημαίνει την προφορική ή με άλλο τρόπο μετάδοση, από γενιά σε γενιά, όλων εκείνων που σχετίζονται με την άγραφη πνευματική κληρονομιά και τις συνήθειες ενός λαού (παραμύθια, παροιμίες, θρύλοι, λαϊκές παραδόσεις, τραγούδια, ήθη και έθιμα).
Όλες οι παραδόσεις, βαθιά ριζωμένες στο μακρινό παρελθόν, κάθε λαού και κάθε τοπικής κοινωνίας, αποτελούν μια άγραφη μαρτυρία της ιστορικής πορείας τους μέσα από τους αιώνες μέχρι τη σύγχρονη ζωή.
Πριν 35 χρόνια μια ομάδα συγχωριανών μας αποφάσισε να συστήσει τον Προοδευτικό Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Περαχώρας, ο οποίος σιγά-σιγά κάλυψε όλο το φάσμα της τοπικής μας παράδοσης.
Από τότε και μέχρι σήμερα, τόσο τα μέλη των εκάστοτε Διοικητικών του Συμβουλίων όσο και τα μέλη του συλλόγου στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έδωσαν δυναμικό παρόν, με δράσεις και εκδηλώσεις, επιδιώκοντας, μεταξύ των άλλων, να αναβιώσουν τις παραδόσεις και τα έθιμα της περιοχής, λειτουργώντας ως κυψέλη πολιτισμού, για να θυμούνται να παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, συνδέοντας ταυτόχρονα το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
Σήμερα και παρά τις αντίξοες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη Χώρα μας και έχουν επηρεάσει σημαντικά και ουσιαστικά ατομικές και συλλογικές δραστηριότητες, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας έχει υψώσει περήφανα το ανάστημά του, διαλαλώντας, με το έργο που επιτελεί, ότι οι εστίες αντίστασης έχουν σημαία τον πολιτισμό και είναι αυτές που δεν θα επιτρέψουν την αλλοίωση της Εθνικής μας ταυτότητας.
Σήμερα και σε πείσμα των καιρών που χαρακτηρίζεται από τη βασική επιδίωξη της αποκοπής από τις ρίζες μας, η οποία απορρέει από κάποια κέντρα αποφάσεων, όλες και όλοι μας εμπνεόμαστε από τους Συλλόγους-καθοδηγητές, ακολουθώντας τα χνάρια της παράδοσης και δημιουργώντας ψυχική ανάταση, ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου, με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.
Στα 35 χρόνια λειτουργίας του, ο απολογισμός πλούσιος και πολύ αξιόλογος. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Σύλλογός μας συμμετείχε σε εκδηλώσεις τεσσάρων μεγάλων πόλεων της Ελλάδος, στην Αθήνα, στην Τρίπολη, στη Θεσσαλονίκη και στην Καλαμάτα.
Ακόμη συμμετείχε στην οργάνωση και διεξαγωγή του 1ου Ημιμαραθωνίου σύζευξης Αρχαιολογικών Χώρων (Αρχαίες Θέρμαι Λουτρακίου-Ηραίον Περαχώρας), υπέγραψε την ιδρυτική πράξη συνεργασίας του ομίλου ‘‘ΑΘΛΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ’’, ένα πρωτοποριακό εγχείρημα συνεργασίας συλλόγων του Δήμου μας και φυσικών προσώπων, στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι Σύλλογοι της Περαχώρας με τις καλύτερες προοπτικές.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να συγχαρούμε όλα τα μέλη των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων, τα μέλη του Συλλόγου μας αλλά και όλους τους συμπαραστάτες μας, που συνέβαλαν ώστε ο Σύλλογός μας να κατακτήσει πρωτεύουσα θέση στο πολιτικό γίγνεσθαι του Δήμου μας και όχι μόνο, προσφέροντας μοναδικές ιστορικές σελίδες στο ημερολόγιο των ποικίλων δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας και ευχόμαστε το μέλλον να είναι εξίσου ελπιδοφόρο και παραγωγικό!
Τέλος σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και ελπίζουμε όλο το χωριό μας να συνεχίσει να συμπαρίσταται στις συνεχείς προσπάθειες του Συλλόγου μας για την επίτευξη των στόχων που θέτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ειδικά στο πλαίσιο των νέων συνεργασιών.''

Παρέστησαν ο Βουλευτής Ν. Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Γκιώνης, η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Πρωτοπαππά, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αθανάσιος Γεωργίου και Αναστάσιος Σακελλαρίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Πέτρου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Περαχώρας κ. Βασίλης Γεροβασίλης, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Συλλόγων και Ενώσεων. 
Η Ορχήστρα του Γ. Παυλόπουλου άψογη, όπως και η Ντορέττα Παναγοπούλου στο τραγούδι, ενώ συμμετείχε, φιλικά, χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμάτας ''Αγία Τριάδα''.
Η βραδιά αφιερώθηκε στη μνήμη ενός από τους πρώτους δασκάλους του Συλλόγου, του Βαγγέλη Κοσμέτου.
Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ευχόμαστε ο Σύλλογος να συνεχίσει τις δραστηριότητές του ώστε να πραγματοποιήσει εκδήλωση και για τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του.


























 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.