Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ!

Μαρκαντωνάτου Κίτσιου Νεφέλη* 


Είσαι στο γραφείο. Είναι ήδη μεσημέρι και εσύ είσαι εκεί τουλάχιστον ένα πεντάωρο. Έξω βρέχει και η αντιπαθητική συνάδελφος (αλλά με ανώτερη θέση από εσένα) σου ζητά να βγεις έξω να της πάρεις τυρόπιτα. Και εσύ κάθεσαι και αναρωτιέσαι αν έχεις επιλογή. Έχεις.
Το να λες όχι όταν δεν θες να κάνεις κάτι ή όταν κάτι δεν ανήκει στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές σου δεν είναι κακό. Μην αφήνεις τους άλλους να σε κάνουν ότι θέλουν και προπάντων μην γίνεσαι θύμα της ίδιας σου της καλοσύνης.
Ένταξε τη λέξη όχι στο λεξιλόγιό σου. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα σε παρεξηγήσει αν πεις και ένα όχι. Αντιθέτως, θα καταλάβει πως δεν μπορεί να σε αντιμετωπίζει σαν το παιδί για όλες τις δουλειές. Αν πάλι σε παρεξηγήσει δεν πειράζει δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους. 
Ξεκίνα, λοιπόν,να λες όχι.
Σκέψου πρώτα τα δικά σου θέλω και τις δικές σου ανάγκες. Ορισμένες φορές λες ναι σε πράγματα που σου ζητούν να κάνεις, χωρίς όμως να θέλεις ή να είσαι σε θέση να τα κάνεις ή να έχεις τον απαραίτητο χρόνο ή απλώς δεν σε εκφράζουν. 
Σταμάτα να λες ναι σε ανθρώπους τους οποίους έχεις επανειλημμένα βοηθήσει, χωρίς όμως να βλέπεις από αυτούς καμία ανταπόδοση και καμία εκτίμηση. Μην επιτρέπεις σε άλλους να επωφελούνται από τη δική σου καλοσύνη. 
Όταν επιλέγεις να πεις όχι μην έχεις ενοχές. Το πιο πιθανό είναι ότι καλώς έπραξες. Δεν είναι υποχρέωσή σου να κάνεις ότι σου ζητείται.
Αν φοβάσαι ότι θα σε παρεξηγήσουν, θα φανείς αγενής ή δεν μπορείς να ελέγξεις τις τύψεις σου, προσπάθησε να αρνηθείς με διπλωματικό τρόπο. Απάντησε όχι ευγενικά και πες π.χ. ότι κάτι άλλο έχεις δυστυχώς να κάνεις. Μην σκαρφιστείς καμία ιδιαίτερα πολύπλοκη δικαιολογία, γιατί τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βγεις ψεύτης, για να διεκδικήσεις ένα δικαίωμα που σου ανήκει.
Τέλος, μείνε σταθερός στην απόφασή σου και . μην επιτρέψεις σε κανέναν να σε μεταπείσει.
Το όχι είναι μια λέξη που μπορεί να σου εξασφαλίσει πολλές φορές σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Προτίμησε, λοιπόν, ένα όχι παρά ένα ναι που θεωρείς ότι σίγουρα θα το μετανιώσεις ή ότι σε μειώνει εσένα σαν άτομο.

* Αρθρογράφος

Πηγή:http://simplylife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.