Του Νίκου Ανδριόπουλου
Αν ένα πράγμα έχει καταστεί σαφές από τη διαρροή των Wikileaks για το ΔΝΤ με τον πλέον κρυστάλλινο τρόπο, είναι ότι ο Δον Κορλεόνε μπροστά στις μεθοδεύσεις των υψηλόβαθμων στελεχών του Ταμείου μοιάζει με ανέμελη κορασίδα σε παιδική χαρά.
Η βραδυφλεγής βόμβα για το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη σχετική διαρροή είναι απασφαλισμένη και ικανή ανά πάσα στιγμή να τινάξει στον αέρα όχι μονάχα τη διαπραγμάτευση αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως αποκαλύφθηκε και από την πρόθεση Τόμσεν και Βελκουλέσκου να οδηγήσουν σε ένα ελληνικό πιστωτικό γεγονός λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, για να φέρουν την Ευρώπη προ μίας εκβιαστικής απειλής και να υποχωρήσει στις αιτιάσεις τους.
Ο «πατέρας» της διαρροής, όπως είναι λογικό, δεν έχει γίνει γνωστός, ενώ τέλος στα σενάρια για διαρροή από ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έβαλε ο ίδιος ο ιστότοπος Wikileaks, με διάψευση των σεναρίων για τα ορθογραφικά λάθη που διακινήθηκαν από τον οικονομικό συντάκτη της Wall Street Journal, Μάρκους Γουόκερ.
Το διακύβευμα στο οποίο πλέον καλούνται να απαντήσουν οι ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι κατά πόσο το ΔΝΤ θα συνεχίσει να αποτελεί έναν εκ των τεσσάρων εταίρων στο ελληνικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό είναι διατυπωμένη η σύγκλιση Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης με τις μεταξύ τους αποστάσεις να έχουν γεφυρωθεί, σε αντίθεση με το ΔΝΤ, το οποίο άπαντες κατηγορούσαν μέχρι χθες ότι επιχειρεί να τορπιλίσει τη διαδικασία.
Οι συσχετισμοί που δημιουργούνται ωστόσο είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι και τα ερωτήματα αμείλικτα. Θα μείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, κάτι το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν ξεκαθαρίσει μέχρι πρότινος ότι είναι απαραίτητο; Πώς θα αντιδράσουν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια σε περίπτωση που αποχωρήσει το Ταμείο από το πρόγραμμα;
Σε περίπτωση που αποχωρήσει, θα υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης;
Πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις υπογράμμιζαν το Σάββατο, μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks ότι ο στόχος να έχουν κλείσει όλα μέχρι τις 12 Απριλίου παραμένει. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσουν αμέσως με την επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, στα οποία υπάρχει μεγάλη σύγκλιση, προκειμένου να επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις στο μεγάλο αγκάθι των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, μετά και το πολεμικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εντός των δεδομένων χρονοδιαγραμμάτων.
Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη
Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας σε συνεργάτες του. Όπως αποκάλυψε το Έθνος της Κυριακής, σε οργισμένο ύφος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη».
Αυτά διεμήνυσε σε συνεργάτες του ο κ. Τσίπρας, καθώς από το πρωί του Σαββάτου πέρασε σχεδόν ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο από το Μέγαρο Μαξίμου σε μπαράζ παράλληλων συσκέψεων για τις κινήσεις της κυβέρνησης και τον συντονισμό της με τα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης. «Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας», ήταν το πρώτο σχόλιο πηγών από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε το πρωί του Σαββάτου πως «η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».
«Πάρε θέση» στη Λαγκάρντ και μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους
Από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου και μετά από διαδοχικές συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση αλλά και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αποφασίστηκε αφενός η άμεση διεθνοποίηση του ζητήματος και η αποστολή σχετικής επιστολής προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζητά μία ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν επίσημη θέση του Ταμείου.
Ως προς τη διεθνοποίηση των αποκαλύψεων των Wikileaks ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα - εάν δεν έχει γίνει ακόμα, πράγμα το οποίο δεν έχει μέχρι τη συγγραφή τούτου αποσαφηνιστεί, τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάριο Ντράγκι.
Κυβερνητικές πηγές αποκάλυψαν πως στην επιστολή του ο πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.
Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης:
Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.
Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.
Οι ίδιες πηγές μάλιστα, εξέφραζαν έντονη ενόχληση από το γεγονός πως μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου, «δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη βρετανικό δημοψήφισμα».
Αυθεντικός ο διάλογος Τόμσεν–Βελκουλέσκου
Ωστόσο, μετά τη μουδιασμένη αντίδραση στον ορυμαγδό των εξελίξεων, το Ταμείο επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, πως ο διάλογος Τόμσεν–Βελκουλέσκου είναι αυθεντικός. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο Grexit και την χρεοκοπία οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι απλά διαπιστώνεται πως αν καθυστερήσει η αξιολόγηση ο κίνδυνος είναι ορατός επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν διαπραγμάτευση λίγο πριν το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας για παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πηγές του Ταμείου υποστηρίζουν επίσης ότι η Αθήνα λέει συνεχώς όχι σε νέα μέτρα, αρνείται τα μέτρα που έχει υπογράψει και συναινεί μόνο όταν της ασκηθεί αφόρητη πίεση να νομοθετήσει μέτρα, ενώ επισημαίνουν ότι από την πρώτη στιγμή έχουν τονίσει ότι δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα χωρίς γενναία ελάφρυνση χρέους.
Παυλόπουλος: Να πάρει τη θέση του ΔΝΤ ο ESM
Εν τω μεταξύ, αστραπιαία ήταν τα αντανακλαστικά από την Προεδρία της Δημοκρατίας κατά την ενημέρωση που είχε ο Προκόπης Παυλόπουλος από τον Αλέξη Τσίπρα το πρωί του Σαββάτου.
Ο ανώτατος πολιτειακός άρχων της χώρας ζήτησε να αναλάβει το ρόλο του ΔΝΤ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), λέγοντας χαρακτηριστικά, «όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ζητά άμεσα να πάρει θέση το ΔΝΤ ενώ κατηγορεί ευθέως ότι "κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη".
Παράλληλα σημειώνει πως «η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη».
Σταθάκης: Αποτρόπαια η σκέψη του ΔΝΤ
«Αποτρόπαια σκέψη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης το σχέδιο εκβιασμού της χώρας με πιστωτικό γεγονός ώστε να αναγκαστεί να αποδεχθεί μέτρα εκτός της συμφωνίας και του προγράμματός, όπως αποκαλύφθηκε στις συνομιλίες που έφεραν στη δημοσιότητα τα Wikileaks.
Συγκεκριμένα επεσήμανε στο κεντρικό δελτίο του Mega, ότι «σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης υπάρχει μία στρατηγική, η οποία μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, με ένα πιστωτικό γεγονός, οποιασδήποτε μορφής προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα, ευρωπαϊκές χώρες, τους εταίρους και τους θεσμούς προκείμενου να αποδεχθεί πράγματα που κατά γενική ομολογία είναι εκτός του πλαισίου του προγράμματος και εκτός της συμφωνίας που αυτή τη στιγμή έχει η χώρα. Μια διαπραγμάτευση έχει αρχή, μέση, τέλος, αρχές και κανόνες και οι σκέψεις του κ. Τόμσεν ξεφεύγουν από το χαρακτήρα μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης».
Εκτίμησε ότι «το ΔΝΤ επίσημα δεν μπορεί να ευθυγραμμίζεται με τέτοιου τύπου στρατηγικές στη διαπραγμάτευση είναι δικό τους θέμα πως θα το χειριστούν».
Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης πήρε τη θέση του ΔΝΤ ενάντια στη χώρα του
Εν τω μεταξύ, οργισμένη αντίδραση στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε και η στάση την οποία τήρησε για το θέμα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν ο τελευταίος που τοποθετήθηκε αργά το απόγευμα για το θέμα κάλεσε την κυβέρνηση να μην διαχειρίζεται το ζήτημα αυτό με επικοινωνιακούς όρους.
«Ο κ. Μητσοτάκης άργησε μερικές ώρες να αντιδράσει αλλά τελικά κατέληξε να πάρει τη γνωστή και αναμενόμενη θέση: την σθεναρή υποστήριξη του ΔΝΤ ενάντια στη χώρα του.
Επί της ουσίας των σημερινών αποκαλύψεων φυσικά, απόλυτη σιωπή», αναφέρει σχόλιο του Μαξίμου για την αποψινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ, καταλήγοντας: «Όσο για τις δημοσκοπήσεις για τις οποίες χαίρεται, προέρχονται από τους ίδιους που έδειχναν σταθερό προβάδισμα της ΝΔ, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου|.
Ολόκληρη η διαρροή των Wikileaks
Τα πρακτικά της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ίβα Πέτροβα, δημοσιεύει το WikiLeaks, βάζοντας φωτιά στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, που ξεκινά τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται να έχουν δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των κλιμακίων τους στην Ελλάδα -η κ. Βελκουλέσκου επιστρέφει το Σάββατο- και δείχνουν ξεκάθαρα πως θέλουν να εισαχθεί η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη των θεσμών.
Ο Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο διάλογος έγινε στις 19 Μαρτίου, ημέρα της αναχώρησης της κ. Βελκουλέσκου από την Αθήνα.
Ο διάλογος
Πολ Τόσμεν (διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ): Το γεγονός για το οποίο ανησυχώ είναι ότι θέτουμε μία ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, τη στιγμή που μπορεί να μην έχουμε συμφωνία εντός της τρόικας για το πώς θα συνεχίσουμε
Ντέλια Βελκουλέσκου (εκπρόσωπος του Ταμείου στο κουαρτέτο): Αλλά Πολ, εσύ το πρότεινες, άρα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε σε αυτό
Τόμσεν: Πώς μπορούμε να το προσπεράσουμε αυτό; Τι θα κάνουμε;
Βελκουλέσκου: Δεν ξέρω. Φυσικά δε θέλω να επιστρέψω τόσο σύντομα. Δεν πιστεύω ότι σε δύο εβδομάδες ή σε δέκα ημέρες θα μπορεί να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος από αυτή που βρισκόμαστε τώρα. (...) Και πιστεύω ότι στην επόμενη αποστολή, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι αυτό σχεδιάζουν... να έχουν μια καταληκτική ημερομηνία, σωστά; Σχεδιάζουν να τελειώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι την εαρινή συνάντηση διότι αυτές οι υποτιθέμενες συνομιλίες για το χρέος θα γίνουν μέχρι την εαρινή συνάντηση. Επομένως, δεν ξέρω. Νιώθω ότι αυτή η πίεση θα επιστρέψει κατά κάποιο τρόπο σε εμάς, έτσι... δεν ξέρω. Δεν βλέπω πώς αυτό θα μπορεί να εξελιχθεί, αλλά θα πρέπει σε κάποια φάση να επιστρέψουμε
Τόμσεν: Αλλά γιατί; Εννοώ, μπορούμε... θα μπορούσαμε να κάνουμε μία ακόμα συνάντηση όπως αυτή που είχαμε στις Βρυξέλλες και να συμφωνήσουμε πώς να προχωρήσουμε
Βελκουλέσκου: Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, και μπορούμε να έχουμε ένα ακόμα έγγραφο, αλλά ξέρουμε ότι δεν λειτουργεί ,Πολ, γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και μετά την επόμενη ημέρα το εγκαταλείπουν. Το έχουμε ξανά και ξέρουμε ότι δεν κάνουν αυτό που λένε: δηλαδή ότι θα σηκωθούμε και θα φύγουμε όλοι μαζί. Απλώς δεν λειτουργεί. Για αυτούς όλα υπόκεινται σε αλλαγή, αν οι αρχές το θέλουν
Τόμσεν: Μπορείς να το αλλάξεις ώστε να μην έχει συγκεκριμένη ημερομηνία; Για παράδειγμα, αρχές Απριλίου;
Βελκουλέσκου: Αυτό θα είναι καταστροφή αν προσπαθήσω να το κάνω αύριο. Δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε
Τόμσεν: Λοιπόν, σε έχουν ήδη αφήσει να φύγεις, άρα... χαχαχα
Βελκουλέσκου: Πιστεύω, Πολ, ότι πρέπει να το συζητήσεις στο δικό σου επίπεδο. Εννοώ ότι θα επανέλθει... πιστεύω... Δεν ξέρω αν μπορούμε να το αποφύγουμε σε αυτό το σημείο.
Τόμσεν: Εννοείς να επιστρέψουμε;
Βελκουλέσκου: Ναι
Ίβα Πέτροβα (υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου): Πολ, πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί το μήνυμα για τη συμφωνία στο 2,5% γιατί δεν το βλέπει καλά η Επιτροπή. Αν επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία, πιστεύω ότι στις 2 Απριλίου θα είναι καλά. Αλλά, από τη δική σου πλευρά, η επιστροφή σε εκείνη την ημερομηνία θα είναι πραγματικά μία καταστροφή.
Τόμσεν: Λοιπόν, ρίξε την ευθύνη σε εμένα, εντάξει. Πότε θέλουν να ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή;
Βελκουλέσκου: Θέλουν να τελειώσουν ιδανικά μέχρι τις 8 Απριλίου, άρα μία εβδομάδα. Είτε μέχρι τις 12 ή 13. Θυμήσου ότι στις 6 και 7 Απριλίου θέλουν να γίνει η συνάντηση της Washington Group για το χρέος στο πλαίσιο του Euroworking Group και μετά...
Τόμσεν: Άρα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρώσεις μέχρι τις 6
Βελκουλέσκου: Όχι, όχι, όχι. Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο στο Euroworking Group και βασικά χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για το χρέος που θα προετοιμάσει τους υπουργούς για την εβδομάδα που ακολουθεί, όταν σκέφτονται για την 15η και την 16η Απριλίου, στο πλαίσιο των εαρινών συναντήσεων. Επομένως, αυτοί ουσιαστικά θέλουν να τελειώσουν...
Τόμσεν: Ναι, αλλά οι εαρινές συναντήσεις ξεκινούν στη μέση της εβδομάδας, στις 11. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσεις μέχρι τις 8 ή 9 και να έχεις επιστρέψει ως τότε
Βελκουλέσκου: Ακριβώς πρέπει να τελειώσουμε μέχρι τις...όχι... τις 11 ή 12 ή κάπου εκεί και μετά να πετάξουμε κατευθείαν για Ουάσινγκτον. Και μπορούμε να τελειώσουμε με μία συμφωνία ή όχι, εννοώ ότι ενδέχεται να καταλήξουμε εκεί που βρισκόμαστε τώρα κατά κάποιο τρόπο. Και, ναι, θα υπάρξει μεγάλη πίεση και θέλουμε να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε
Τόμσεν: Για αυτό υπάρχει η εμπλοκή, σωστά;
Βελκουλέσκου: Ακριβώς, σωστά. Για αυτό πρέπει να το έχουμε -συμφωνώ μαζί σου- το συντομότερο δυνατό. Ο ελληνικός Τύπος είναι γεμάτος κατηγορίες εναντίον μας, για τη φορολογία στο εισόδημα και όλα αυτά, κάθε μέρα. Το άλλο πράγμα, όμως, που δεν είναι ξεκάθαρο σε εμένα είναι πώς θα καταλήξει αυτή η συζήτηση για το στόχο 3,5 έναντι του 1,5. Διότι για εμάς και αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο.
Τόμσεν: Θα σου πω πώς θα καταλήξει. Δεν υπάρχει περίπτωση τα κράτη-μέλη να αποδεχθούν να χαμηλώσουν το στόχο για το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πούμε ότι αυτό δεν βγάζει νόημα
Βελκουλέσκου: Αλλά μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρότεινες; Να έχουμε δύο προγράμματα με δύο στόχους; Ακόμα και μεσοπρόθεσμα;
Τόμσεν: Ναι, αν οι Ευρωπαίοι πουν ότι ο στόχος είναι αυτός που έχει σημασία για την εκταμίευσή τους για την ελάφρυνση χρέους -αλλά δεν θα το πουν αυτό
Βελκουλέσκου: Πιστεύω, Πολ, ότι πρέπει να το συζητήσεις (με ανθρώπους) στο δικό σου επίπεδο. Εννοώ ότι θα επανέλθει... πιστεύω... Δεν ξέρω αν μπορούμε να το αποφύγουμε σε αυτό το σημείο
Τόμσεν: Εννοείς να επιστρέψουμε;
Βελκουλέσκου: Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν να αποδεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους, για το σκοπό του προγράμματος και τους στόχους μας για το σκοπό της ελάφρυνσης χρέους
Τόμσεν: Περίμενε ένα λεπτό... σίγουρα πρέπει να αποδεχθούν τους στόχους μας για την ελάφρυνση χρέους. Αλλά αν βγεις και πεις ότι για αυτό το έτος για παράδειγμα θα καταλήξεις με ένα, ας πούμε, -0,5, -1, ή κάτι τέτοιο;
Βελκουλέσκου: ....-0,5 ας πούμε, αν πάρουν όλα τα μέτρα
Τόμσεν: Οκ, ας πούμε -0,5 και η Κομισιόν θα πει ότι θα καταλήξει με 0 ή με +0,25 ή ό,τι έχουν...
Βελκουλέσκου: ... +0,5
(...)
Τόμσεν: Άρα το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται και εξαρτάται από την ελάφρυνση χρέους... ούτε η ελάφρυνση χρέους δεν έρχεται, γιατί δεν είναι σε τροχιά για να ανταποκριθούν στα κριτήρια. Αυτό είναι όλο το ζήτημα. Βασικά πρέπει να συμφωνήσουν να θέσουν τους δικούς μας στόχους ως βασικό σενάριο και μετά να έχουν κάτι με την ελπίδα ότι θα υπεραποδώσει.
Βελκουλέσκου: Ναι, σωστά.
Τόμσεν: Δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε αυτό.
Βελκουλέσκου: Όχι. Το πρώτο ερώτημα είναι πότε αυτό θα συζητηθεί. Σωστά; Κάποιος πρέπει να το συζητήσει. Ξέρω ότι ο Τόμας Βίζερ θα ορίσει μία τηλεφωνική συνδιάσκεψη στις 30 αυτού του μήνα.
Τόμσεν: Τηλεφωνική συνομιλία με ποιον;
Βελκουλέσκου: Νομίζω ότι θα είναι Euroworking Group. Μία τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την Ελλάδα... για την κατάσταση ή κάτι τέτοιο. Ναι, πρέπει να ρωτήσουμε τον Τόμας.
Τόμσεν: Θέλω να πω... μπορεί να οργανώσει όσες τηλεδιασκέψεις θέλει, αλλά ξέρω τι θα συμβεί. Θα πάμε στο Euroworking Group και θα πω στο Eurogroup ότι «δε φτάνει στο 3,5 και δε θα προχωρήσουμε, εκτός αν οι Ευρωπαίοι χαμηλώσουν τους στόχους τους στο 1,5 σε ό,τι αφορά το διάστημα μεταξύ των εκταμιεύσεων». Δεν πρόκειται να το κάνουν. Θα πουν όχι, βάλτε κι άλλα μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.
Βελκουλέσκου: Δεν ξέρω αν θα το πουν, αυτό είναι το ζήτημα. Χρειάζεται να πάρουν θέση σχετικά με το αν πιστεύουν τις προβλέψεις μας ή τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Τόμσεν: Είναι ξεκάθαρο ότι θα κρατήσουν το παιχνίδι ανοιχτό... και θα στείλουν πίσω την αποστολή.
Βελκουλέσκου: Ναι, αλλά εμείς τι θα κάνουμε; Γιατί, ακόμα και αν συμφωνήσουμε σε αυτό το 2.5,απέχουμε πολύ κι από αυτό, εκτός αν συμφωνηθούν οι στόχοι.
Τόμσεν: Λοιπόν, ναι μετά θα σε στείλουν πίσω να βρεις πιο σκληρά μέτρα και να προσπαθήσεις να βρεις έναν συμβιβασμό. Για αυτό ακριβώς το κάνω έτσι. Ας φτάσουμε στο 2,5%, και είμαι σίγουρος ότι μερικά κράτη-μέλη θα πιέσουν για περισσότερα μέτρα . Θα πούμε βέβαια, «δεν πιστεύω ότι είναι εφικτό», θα πω ότι «πιστεύω πως θα πρέπει να βασίσουμε το πρόγραμμα στο 1,5», αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι θα μας πιέσουν να φτάσουμε εκεί.
Βελκουλέσκου: Επομένως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάμε πίσω και να προσπαθήσουμε να πάρουμε το 2,5 και αυτό είναι το πρώτο στάδιο, όπως είπες (...)
Τόμσεν: Φυσικά, Ντέλια. Δεν μου αρέσει να σας έχω εκεί να περιμένετε, παιδιά, αν δεν υπάρχει συμφωνία στο πώς να συνεχίσουμε.
Βελκουλέσκου: Ναι, φυσικά. Δεν θέλουμε να είμαστε σε αυτή την κατάσταση.
Τόμσεν: Πρέπει να σκεφτούμε για το πότε θα επιστρέψεις.... Θα πρέπει απλώς να θέσουμε στο τραπέζι τι θέλουμε.
Βελκουλέσκου: Θα έπρεπε.
Τόμσεν: Αντί να τους περιμένουμε... Δεν θα δεχθώ ένα πακέτο μικρών μέτρων. Δεν πρόκειται... Θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι αυτά που θέλουμε.
Βελκουλέσκου: Φυσικά, όχι κατανοητό. Τους έχουμε πει, είναι σαφές τι έχουμε και αυτό που έχουμε σε αυτό το σημείωμα που συμφωνήσαμε με τους Ευρωπαίους –οι οποίοι τώρα υπαναχωρούν– είναι πολύ απλό, είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η φορολογία εισοδήματος, ο ΦΠΑ και το μισθολογικό... Αυτά είναι. Αλλά σε κάθε θέμα από αυτά έχουμε σημαντικά ανοιχτά ζητήματα που είναι όλα πολιτικά σε ό,τι αφορά τους Έλληνες. Και το άλλο ερώτημα είναι η βιωσιμότητα του χρέους και το εάν θα συζητηθεί κάποια στιγμή.
Τόμσεν: ...Εγώ το σκέφτομαι διαφορετικά. Τι χρειάζεται για να φθάσουμε στο σημείο λήψης αποφάσεων; Στο παρελθόν έχει υπάρξει μόνο μία φορά που ελήφθη απόφαση και αυτή ήταν ότι τους τελείωναν τα χρήματα και κινδύνευαν με χρεοκοπία. Σωστά;
Βελκουλέσκου: Σωστά!
Τόμσεν: Και πιθανό αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο και σαφώς οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν συζητήσεις για ένα μήνα πριν το Brexit, επομένως σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και μετά θα θέλουν να ξαναρχίσουν μετά το δημοψήφισμα (στη Βρετανία).
Βελκουλέσκου: Σωστά.
Τόμσεν: Αυτή είναι μια πιθανότητα. Μια άλλη πιθανότητα είναι αυτή που πίστευα ότι θα είχε ήδη συμβεί και εκπλήσσομαι που δεν έχει συμβεί, είναι ότι λόγω της κατάστασης με το προσφυγικό θα έπαιρναν μια απόφαση... ότι θα θέλουν να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα.... Και οι Γερμανοί θέτουν θέμα διαχείρισης... και βασικά εμείς εκείνη την ώρα λέμε: «Κοίταξε κ.Μέρκελ αντιμετωπίζεις ένα δίλημμα, πρέπει να σκεφτείς τι θα σου κοστίσει περισσότερο: να προχωρήσεις χωρίς το ΔΝΤ»- δεν θα ρωτούσε η Bundestag: «Το ΔΝΤ δεν είναι μαζί μας;»- ή να διαλέξει την ανακούφιση του χρέους που πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία μας; Σωστά. Αυτό είναι το πραγματικό θέμα.
Βελκουλέσκου: Σωστά!
Τόμσεν: Πότε θα συμβεί αυτό: Δεν ξέρω. Εκπλήσσομαι που δεν έχει ήδη συμβεί. Θα ήθελα, για το καλό των Ελλήνων και όλων των υπολοίπων, να συμβεί το συντομότερο.
Βελκουλέσκου: Ελπίζω να συμβεί με αυτές τις συζητήσεις για το χρέος που θα αρχίσουν στα μέσα Απριλίου.
Τόμσεν: Αλλά αυτό δεν είναι γεγονός (σημαντικό συμβάν). Αυτό δεν πρόκειται να τους αναγκάσει να... Αυτή η συζήτηση μπορεί να συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μπορεί απλώς να τις τραβάνε... γιατί τις τραβάνε; Γιατί δεν πλησιάζει κάποιο γεγονός, όποιο και να είναι αυτό.
Βελκουλέσκου: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτό. Αλλά πιστεύω ότι ο Ντάισελμπλουμ προσπαθεί να μην προκληθεί ένα γεγονός αλλά να ξεκινήσει με κάποιο τρόπο τη συζήτηση για το χρέος, πράγμα που στην ουσία αφορά το εάν τελικώς θα παραμείνουμε ή όχι στο τραπέζι.
Τόμσεν: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και η συζήτηση για το χρέος μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον μέχρι κάποιο (καθοριστικό) σημείο... μέχρι να φθάσει η πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει κάτι σε αυτό που να εξωθήσει ένα συμβιβασμό. Σωστά; Αυτό μπορεί να συνεχίζεται για πάντα.
Βελκουλέσκου: Θα συνεχίζεται, μέχρι τον Ιούλιο, εάν δεν συμβεί κάτι μέχρι τότε. Συμφωνώ.
Τόμσεν: Σύμφωνοι. Δεν ξέρω, θα δούμε. Ελπίζω για χάρη των Ελλήνων ότι θα βρούμε λύση σύντομα... Δηλαδή, ας το παραδεχθούμε, δεν πρόκειται να φθάσουν... δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη και να δεχθούν τις απόψεις μας. Σωστά; Δεν πρόκειται να το κάνουν!
Βελκουλέσκου: Όχι δεν πρόκειται...
Τόμσεν: Και δεν είναι ούτε καν κοντά στο να τις δεχθούν. Σωστά;
Βελκουλέσκου: Δεν πλησιάζουν. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ενέδωσαν... και για τη μεταρρύθμιση για τη φορολογία και για τις φοροαπαλλαγές και τις επικουρικές. Κάνουν κάτι, αλλά είναι πολύ λίγο.
Τόμσεν: Αν καταλήξουν να μας δώσουν το 2,5% και όχι ιστορίες «Μίκι Μάους», θα πρέπει να τους στηρίξουμε.
Βελκουλέσκου: Συμφωνώ. Υπάρχει το σενάριο ότι πιέζονται αρκετά... Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να ενδώσουν και στα δύο. Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, και αυτό είναι το πρόβλημα. Κατά κάποιο τρόπο πήγαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με τη λάθος στρατηγική, γιατί διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν με τα ελάχιστα αιτήματα και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα και η Κομισιόν ξεκινά από αυτό και είναι πρόθυμη να προχωρήσει πολύ περισσότερο. Άρα, αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Έλληνες κάτι χειρότερο, θέσαμε στους Έλληνες το ελάχιστο και ήμασταν πρόθυμοι να το συζητήσουμε, και τώρα οι Έλληνες μας λένε «δεν διαπραγματευόμαστε». Συμφωνώ με την ανησυχία σου ότι η ημερομηνία είναι κακή για εμάς γιατί θα κολλήσουμε όπως λες και άρα πρέπει να σκεφτούμε όταν επιστρέψουμε
Τόμσεν: Το μόνο που με καθησυχάζει είναι ότι δεν μπορείς να μείνεις εκεί για πάντα. Θα πρέπει να το ολοκληρώσεις πριν την εαρινή συνάντηση.
Βελκουλέσκου: Ναι, χρειαζόμαστε μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την καταληκτική ημερομηνία. Πρέπει να το θέσουμε ρητά σε Ευρωπαίους και Έλληνες, πριν πάμε πίσω.
Πηγή: newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.