Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΨΙΣΤΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΕΔ!


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια*


Χωρίς τέλος είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας, όπου πλέον αποθρασυμένη και ταυτόχρονα με την σιωπή και ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, έχει εντείνει στο μέγιστο τον βαθμό προκλητικότητας στο Αιγαίο. Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ ακταιωρού της τουρκικής ακτοφυλακής και κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού που αναγκάστηκε να παρέμβει για να αποτραπεί η σύλληψη Έλληνα ψαρά!
Η τουρκική ακταιωρός ζήτησε από τον Έλληνα ψαρά να φύγει από την περιοχή λέγοντας ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Όταν ο Έλληνας ψαράς αρνήθηκε να απομακρυνθεί το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού απείλησε να συλλάβει τον Έλληνα ψαρά!
Το λιμενικό δεν μπόρεσε να αποκλιμακώσει το επεισόδιο και έτσι αποφασίστηκε να κινηθεί προς την περιοχή πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Όταν έφτασε ανοιχτά των Οινουσσών η κανονιοφόρος «ΚΡΑΤΑΙΟΣ» (P269) κάλεσε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να απομακρυνθεί.
Αρχικώς το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού αρνούνταν, πείστηκε όμως να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα έπειτα από διαπραγματεύσεις και αντιπαράθεση που διήρκεσε μέχρι τις 16:00 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.
Το βίντεο δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα. Δείχνει την μέγιστη πρόκληση των Τούρκων στις Οινούσσες όπου επιχείρησαν να συλλάβουν Έλληνα ψαρά σε ελληνικά χωρικά ύδατα!!! Η κανονιοφόρος του ΠΝ έδωσε ένα πολύ καλό μάθημα στους θρασύτατους Τούρκους: https://www.youtube.com/watch?v=7iEHHgnK5uU
Οι προκλήσεις των Τούρκων έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και μάλιστα στην ιερή Μ. Εβδομάδα για την Ορθόδοξη Ελλάδα. ΄Ετσι λοιπόν την Μ. Τετάρτη έφθασε στο σημείο να αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση, ακόμη και μερικές εκατοντάδες μέτρα από την παραλία Σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου, ενώ δημοσίευσαν χάρτη τουρκικής άσκησης που επικαλύπτει και έδαφος της Λέσβου.
Ταυτόχρονα, έσπευσε να ανανεώσει την NAVTEX για την διενέργεια άσκησης Έρευνας και Διάσωσης στο κέντρο του Αιγαίου εκτός του διημέρου 27-28 Απριλίου και για το διάστημα 7-8 Μαΐου (NAVTEX 321/16).
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι οι αρμόδιες τουρκικές αρχές στην νέα άσκηση SAR που προανήγγειλαν για τις 7 και 8 Μαΐου δημοσίευσαν και χάρτη ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο χωρικά ύδατα αλλά και μεγάλο τμήμα του εδάφους της Λέσβου…
Οι ελληνικές αρχές χθες στις 11 π.μ. εξέδωσαν έκτακτη αναγγελία (NOTAM A0921/16) για βάρκα που βρίσκονταν σε κίνδυνο λίγες εκατοντάδες μετρά ανοικτά της Συκαμιάς, στην Βόρειο Λέσβο δηλώνοντας συγχρόνως ότι αρχίζει η επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης με αποτέλεσμα όλα τα μέσα που βρίσκονται στην περιοχή να πρέπει να συντονιστούν με το αρμόδιο Κέντρο του Πειραιά (Piraeus JRCC).
Παράλληλα την ίδια ημέρα το ελικόπτερο τύπου NH-90 που μετέφερε το αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη προσγειώθηκε στη Ρω το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης. Λίγο αργότερα δύο τουρκικά F-16 εισέβαλαν χωρίς να έχουν υποβάλλει σχέδιο πτήσης στο FIR Αθηνών, στη συνέχεια παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και έκαναν υπέρπτηση πάνω από τη Ρω.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ: «Ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε τις 14:28 στο FIR Αθηνών ανατολικά της ν. Ρόδου και στις 14:44 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν ν. Ρω, στα 27.500 πόδια.
Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 14:45 ανατολικά ν. Ρόδου.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».
Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό της γείτονος, κλιμακώνουν ασυνήθιστα –για τέτοια περίοδο- την ένταση, εισβάλλοντας καθημερινά στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα «μάτια» (στα ραντάρ) των πλοίων της ΝΑΤΟϊκής δύναμης που περιπολεί στο Αιγαίο για το Μεταναστευτικό.
Η Ευρώπη επίσης κάνει τα στραβά μάτια και το μόνο που ξέρουν είναι να φωνάζουν και κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που κλείνουν το μάτι στον
«σουλτάνο» Ερντογάν. Όσο για την Ελληνική κυβέρνηση; Επί της ουσίας δεν έχει πει και δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα σε επίπεδο διπλωματίας.
Οινούσσες: 4 υπερπτήσεις σε χαμηλό ύψος Μεγάλη Παρασκευή
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 το πρωί αναστάτωσε τους κατοίκους του νησιού πετώντας σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, πάνω από τις στέγες των σπιτιών.
Το αεροπλάνο πέταξε αρχικά στα 1500 πόδια (κάπου 500 μέτρα πάνω από το νησί), μετά γύρισε και πέταξε λίγο πιο χαμηλά, στα 700 πόδια (κάπου 230 μέτρα) και έκανε και πάλι στροφή για να πετάξει ακόμα πιο χαμηλά, στα 500 πόδια (κάπου 150 μέτρα).
Στην επόμενη στροφή το αεροσκάφος πέταξε στα 200 πόδια (λιγότερο από 70 μέτρα), πάνω από το νησάκι που βρίσκεται δίπλα στις Οινούσσες, τη νησίδα «Παναγιά».
Διπλή υπέρπτηση τουρκικών μαχητικών στο σύμπλεγμα των Φούρνων
Διπλή υπερπτήση πάνω από τα μικρονήσια Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι πραγματοποίησαν την Μ. Πέμπτη τουρκικά μαχητικά.
Η υπερπτήση έγινε σε πολύ χαμηλό ύψος, κάτω από τα 3000 πόδια, δηλαδή κάτω από ένα χιλιόμετρο.
Μόνιμες δυνάμεις στέλνει η Ελλάδα ανατολικά των Οινουσσών
Απόφαση (αν και με μεγάλη καθυστέρηση) για μόνιμη παρουσία μικρής στρατιωτικής δύναμης στη νησίδα Πασάς, ανατολικά των Οινουσσών, αλλά και για κατασκευή ελικοδρομίου όπου θα μπορεί να προσγειώνεται το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την «Καθημερινή», μετά το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο διαφύλαξης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου, υπό τη σκιά των συνεχόμενων πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά τις τελευταίες εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε τη Μεγάλη Παρασκευή ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, ο οποίος επέλεξε να επισκεφτεί για τις γιορτές μονάδες αναχαίτισης στη Λήμνο, στη Σκύρο και στο Καστέλι. «Οι άνθρωποι της προσφοράς και του καθήκοντος, πάντοτε πιστοί στο καθήκον, στέκονται όρθιοι στις επάλξεις της πατρίδας. Τιμή μου που είμαι Αρχηγός αυτών των απίστευτων ανθρώπων», έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών της 133ης σμηναρχίας μάχης στο Καστέλι ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η εβδομάδα μετά από το Πάσχα θα είναι κρίσιμη. Η Τουρκία την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινά την άσκηση EFES. Να σημειώσουμε ότι σε αυτή την άσκηση θα συμμετέχουν και oι ΗΠΑ. Το τι θα προκύψει από τις τουρκικές ασκήσεις μένει να το δούμε.

*Ανδρέας Μουντζουρούλιας, Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, Blogger


Πηγή: ithesis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.