Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΡΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΕΝΕΝΤΙ!


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε στη δημοσιότητα και τα 30.000 διαβαθμισμένα αρχεία για τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, επιτρέποντας ωστόσο τη δημοσιοποίηση περισσότερων από 2.800 σελίδες ντοκουμέντων, οι οποίες φωτίζουν πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές του πολύ σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος.
Ο μεγαλύτερος όγκος των εγγράφων θα συνεχίσει να παραμένει στο σκοτάδι, μετά από παρεμβάσεις ορισμένων κυβερνητικών υπηρεσιών, οι οποίες εξέφρασαν φόβους ότι ο αποχαρακτηρισμός τους θα μπορούσε να πλήξει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Τα ντοκουμέντα που περιέχονται όμως στις 2.800 και πλέον σελίδες, τα οποία μετά από πολλές δεκαετίες είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, αναμένεται να διευρύνουν σημαντικά την ιστορική γνώση γύρω από ένα από τα γεγονότα-σταθμούς της σύγχρονης αμερικάνικης ιστορίας. 
Συγκεκριμένα, διεισδύουν σε ορισμένες μέχρι τώρα θολές και μυστηριώδεις πτυχές της δολοφονίας του Αμερικανού προέδρου, οι οποίες αφορούν τα κίνητρα του δολοφόνου Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, τις αντιδράσεις του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) στο άκουσμα του συμβάντος και τις διασυνδέσεις του Όσβαλντ με πράκτορες της Σοβιετικής Ένωσης. Επιπλεόν, υπάρχουν αποκαλύψεις για ιστορικά συμβάντα της δεκαετίας του '60 που ξεπερνούν τα στενά όρια της δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ. 
Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά μέχρι τώρα ευρήματα από τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία: 
O τότε επικεφαλής του FBI, Τζ. Έντγκαρ Χούβερ, είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι το ο αμερικανικός λαός θα αντιμετώπιζε με δυσπιστία την ενοχή του Όσβαλντ, ειδικά μετά τη δολοφονία του τελευταίου από τον Τζακ Ρούμπι, η οποία έλαβε χώρα δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι και τη σύλληψη του Όσβαλντ. Σε υπόμνημα που υπέγραψε την 24η Νοεμβρίου του 1963, ο Χούβερ ζητούσε πιο ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή του Όσβαλντ.
           
Στο ίδιο υπόμνημα, ο επικεφαλής του FBI είχε αναφερθεί και στον δολοφόνο του Όσβαλντ, Τζακ Ρούμπι, σημειώνοντας ότι είναι πολύ πιθανό να έχει σχέσεις με τον «υπόκοσμο» του Σικάγο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να στηρίξει αυτό τον ισχυρισμό με ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία. Eπιπλέον, όπως αποκαλύπτει ένα άλλο υπόμνημα, το FBI είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές για τον κίνδυνο να δολοφονηθεί ο Όσβαλντ, με την αστυνομία να διαβεβαιώνει ακολούθως ότι έχει λάβει επαρκή μέτρα για την προστασία του. 
Στη συνέχεια, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποκαλύψεις για τις επαφές που είχε ο Όσβαλντ με έναν αξιωματούχο της σοβιετικής Επιτροπής για την Κρατική Ασφάλεια (KGB), δύο μήνες πριν από τη μέρα της δολοφονίας, οι οποίες δίνουν ένα «ψυχροπολεμικό άρωμα» στην όλη υπόθεση. Σύμφωνα με τα αρχεία, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει μία τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Όσβαλντ με τη ρωσική πρεσβεία την Πόλη του Μεξικό, στην οποία ο επίδοξος δολοφόνος μιλούσε σε «σπαστά» ρώσικα με τον Ρώσο πρόξενο Βαλερίι Βλαντιμίροβιτς Κοστίκοβα, ο οποίος είχε ταυτοποιηθεί από τις αμερικανικές αρχές ως «αξιωματικός της KGB». Όπως αναφέρουν τα αρχεία, η διενέργεια τέτοιων συνομιλιών από τον χώρο κάποιας σοβιετικής πρεσβείας, δεν ήταν «κάτι σύνηθες» για την KGB. Επιπλεόν, αναφορικά με τη «σοβιετική» διάσταση της υπόθεσης, ένα άλλο υπόμνημα κάνει λόγο για τον φόβο ορισμένων Σοβιετικών αξιωματούχων, ότι κάποιος «ανεύθυνος στρατηγός» θα πραγματοποιήσει πυραυλική επίθεση εναντίον της Ε.Σ.Σ.Δ., καθιστώντας την υπεύθυνη για τη δολοφονία. 
Ο ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ένας από τους πιο γνωστούς στόχους του FBI, αναφέρεται επίσης σε έναν μεγάλο αριθμό αρχείων. Τα αρχεία αυτά ασχολούνται με τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Κινγκ, τις σχέσεις του με διάφορα κομμουνιστικά κινήματα ανά τον κόσμο και επιρροή που ασκούσε σε διεθνές επίπεδο, ακόμη και μετά τη δολοφονία του, τον Απρίλιο του 1968. 
Στη συνέχεια, το φως της δημοσιότητας είδε και ένας ισχυρισμός του διαδόχου του Κένεντι στην προεδρία, Λίντον Τζόνσον, ο οποίος θεωρούσε ότι η δολοφονία του προκατόχου του ήταν εκδίκηση για τη δολοφονία του Βιετναμέζου πρωθυπουργού Νγκο Ντιν Ντιέμ, στις 2 Νοεμβρίου του 1963. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έναν ισχυρισμό του τότε επικεφαλής της CIA, Ρίτσαρντ Χέλμς, από το 1975, ο Τζόνσον θεωρούσε τη δολοφονία Κένεντι μία πράξη «ξένης εκδίκησης». 
Επιπροσθέτως, στις νέες αποκαλύψεις εμπλέκεται και το κουβανικό καθεστώς, το οποίο έναν χρόνο πριν από τη δολοφονία είχε έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση Κένεντι λόγω της κρίσης των πυραύλων της Κούβας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αρχεία, απο κάποιες υποκλοπές προκύπτει ότι ένας Κουβανός αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών είχε αναφερθεί σε έναν συνάδελφο του για την περίπτωση του Όσβαλντ, λέγοντας ότι «τον γνωρίζει» και εξαίροντας το «καλό σημάδι του». 
Τέλος, από τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία δεν θα έλειπε και ο επίσης δολοφονηθείς μικρότερος αδερφός του Τζόν Κένεντι, Ρόμπερτ, ο οποίος είχε λάβει ένα προειδοποιητικό υπόμνημα σχετικά με τη σχέση του με την Αμερικανίδα σταρ, Μέριλιν Μονρόε. Το υπόμνημα προειδοποιούσε τον Ρόμπερτ Κένεντι για την επικείμενη κυκλοφορία ενός βιβλίου με τον τίτλο «Ο Παράξενος Θάνατος της Μέριλιν Μονρόε», το οποίο θα έφερνε στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες για την «κρυφή σχέση» του με την ηθοποιό. 

(Πηγή: POLITICO,BBC)

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.