ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
Μόνο οι φιλοδοξίες του Γιώργου Καμίνη και του Σταύρου Θεοδωράκη θα πρέπει να «έπεσαν από τα σύννεφα» την Κυριακή το βράδυ, όταν καταμετρήθηκαν οι ψήφοι των εννέα υποψηφίων για την ανάδειξη του αρχηγού ενός κόμματος που δεν έχει ακόμα όνομα, πρόγραμμα, ξεκάθαρη ιδεολογία και αποσαφηνισμένη στρατηγική όσον αφορά το με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει.
Πιθανό είναι πάντως πως ο δήμαρχος Αθηναίων και ο επικεφαλής του Ποταμιού είχαν συνειδητοποιήσει ήδη κατά τον προεκλογικό αγώνα ότι το μέλλον του Νέου Φορέα δεν έχει προαπαιτούμενο τη δική τους ηγεσία. Ηταν πολλά τα σημάδια ότι τελικά η συμμετοχή τους θα έδινε απλώς πιο εξωτικό χαρακτήρα σε ένα τελετουργικό επικύρωσης της πασοκικής ηγεμονίας. Τα είδαν φαίνεται και τα ερμήνευσαν σωστά. Γι’ αυτό και, υπακούοντας στο ένστικτο της αυτοσυντήρησής τους, ο μεν ένας ξεκαθάρισε ότι δεν θα απαρνηθεί σε καμία περίπτωση τη δημαρχία, ο δε άλλος διεκδίκησε και πέτυχε την αυτοτελή πορεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του έως τις επόμενες εκλογές. Αν θα τον επικρίνουν και βουλευτές του Ποταμιού (εκτός από στελέχη του) για συμπεριφορά αυθαιρετούντος ιδιοκτήτη, θα το δείξει το μέλλον. Το παρόν πάντως, η προχθεσινή ψηφοφορία, έδειξε ότι οι 20.000 που επέλεξαν Θεοδωράκη είναι πολύ μακριά από τους 220.000 ψηφοφόρους του Ποταμιού τον Σεπτέμβριο του 2015 και ακόμα πιο μακριά από τους 374.000 του Ιανουαρίου του ίδιου έτους. ΄Οσο για τον κ. Καμίνη, ο ισχνότατος δημόσιος λόγος του δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε κάτι περισσότερο από το 13,5%.
Εξαιρετικά μακριά είναι βέβαια και οι 210.000 της προχθεσινής ψηφοφορίας από το ένα εκατομμύριο που, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, πρόσφερε τον θρόνο του ΠΑΣΟΚ στον Γ.Α. Παπανδρέου τον Φεβρουάριο του 2004. Αλλά και με τους 815.000 που ψήφισαν τον Γενάρη του 2015 ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΙΔΗΣΟ αν γίνει η σύγκριση, ή με τους 560.000 που συγκέντρωσαν τον Σεπτέμβριο του 2015 η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, δύσκολα βρίσκει στέρεα στηρίγματα η υπόθεση πως έχουμε να κάνουμε με ορμητικό ρεύμα. Σε εποχή διαψεύσεων και απογοήτευσης δεν είναι λίγοι φυσικά οι 210.000, ιδίως όταν η ψήφος τους ισοδυναμεί με δεσμευτική υπογραφή σε λευκό χαρτί. Αλλά 75.000 σε όλη την Αττική δεν συνιστούν ρεύμα. Οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ λειτούργησαν, κατανέμοντας τη δύναμή τους στην πρωτεύσασα Φώφη Γεννηματά και στον βενιζελογενή (δεν εννοείται ο Ελευθέριος εδώ) Νίκο Ανδρουλάκη. Με δεδομένα και τα της Ν.Δ., η νίκη της νυν προέδρου δεν είναι απολύτως εξασφαλισμένη.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.