Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
Image result for μισος
Και μια παλιά παροιμία λέγει: "άμα δε σε θέλει το χωριό, μη ρωτάς για το σπίτι του παπά". Και μια δεύτερη: "ο πεζός μισεί τον καβαλάρη". Και μια τρίτη λέγει: "τον αγαπάς, επαίνα τον και τον μισείς, χαιρέτα".
Είναι και αυτό ένα από τα πολύ δυνατά συναισθήματα. Το μίσος. Από μόνο του καλλιεργείται και φουντώνει ακόμα και στα πιο φωτισμένα μυαλά, ακόμα και στα πιο υψηλά αξιώματα.
Το μίσος αποτελεί ένα τοξικό συναίσθημα, που υπάρχει στα πάθη. Πάθος φαίνεται ότι είναι οι εμμονές εκείνες που σχετίζονται με μια κατάσταση ή κάποιο άτομο, οι οποίες δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα παρασύροντάς μας σε ακόμα και ακραίες πράξεις.

Όταν νοιώθουμε μίσος, φορτιζόμαστε συναισθηματικά και η ηθική μας χαλαρώνει. Θέλουμε να κάνουμε κακό στον συνάνθρωπο, θέλουμε να του δημιουργήσουμε δύσκολες καταστάσεις με τα έργα και τα λόγια μας, φθάνοντας κάποιες φορές ακόμα και στην αυτοδικία. Θεωρούμε ότι ο κόσμος μας έχει αδικήσει, απαιτούμαι να πάρουμε το μερτικό μας από την αγάπη και το ενδιαφέρον, αλλά τελικά καταλήγουμε να κυριαρχόμαστε από τη δίνη ατέρμονων εμμονών που γιγαντώνει το συγκεκριμένο συναίσθημα.
Image result for μισος
Στις ιστορίες αγάπης, συναντάμε πολλές φορές ένα τρίτο άτομο, που διεκδικεί την προσοχή και την εύνοια ενός από τα δύο ερωτευμένα άτομα. Σε αυτές τις ιστορίες, αν ο δεσμός μεταξύ των δύο αγαπημένων δεν είναι αρκετά ισχυρός, το τρίτο άτομο πετυχαίνει το σκοπό του. Και τότε, αρχίζει ένα ερωτικό γαϊτανάκι, γεμάτο από συναισθήματα. 
Όμως, σε αυτό το γαϊτανάκι, αναπτύσσονται πάθη με κυριότερο και ισχυρότερο το μίσος. Και αν φθάσουμε σε σημείο να μισούμε τον εαυτό μας γιατί αγαπήσαμε, τότε σίγουρα τα πάθη μας έχουν κυριεύσει και δεν ξεχωρίζουμε την πραγματικότητα. Γιατί, τα σημάδια υπάρχουν από πολύ νωρίς. 
Όμως καθώς μας τυφλώνει η αγάπη, αδυνατούμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα αξιολογήσουμε. Το τρίτο άτομο σε μια δέσμευση, θα πετύχει το σκοπό του, τότε και μόνον τότε όταν τη διαλύσει. 
Όταν συμβεί αυτό, συναισθήματα αρνητικά αναπτύσσονται σαν περικοκλάδες στο αδικημένο μέλος και εμφανίζεται το μίσος.
Και είναι σε κάποιες περιπτώσεις υγιές να αισθανόμαστε αυτό το συναίσθημα. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις αστικής ευθύνης. Όμως, όταν το μίσος τυφλώνει, όταν η αγάπη τυφλώνει, ότι μας βάζει γενικά σε παρωπίδες, αποδυναμώνει τον χαρακτήρα μας και τον αλλοιώνει. Εν βρασμώ ψυχής λέμε και μας αντιμετωπίζουν ευνοϊκότερα στο δικαστήριο.
Όμως, καλό θα είναι να κάνουμε μια ενδοσκόπηση και να ψαχουλέψουμε λίγο τα αίτια που μας προκαλούν τα πάθη μας. Ίσως να εκπλαγούμε ευχάριστα από τον εαυτό μας.

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.