Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

22 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ-ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ!

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.
  • Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
  • 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
  • 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
  • 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
  • 300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Όταν η έλλειψη νερού φτάσει στην πόρτα μας
Όταν η έλλειψη νερού φτάσει στην πόρτα μας
Ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση και αφορά και την Ευρώπη

Συνήθως το περιβαλλοντικό ζήτημα που μονοπωλεί τις παγκόσμιες συνόδους είναι η κλιματική αλλαγή. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα των αποθεμάτων νερού σε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα της έλλειψης νερού αλλά και οι τρόποι καλύτερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων βρίσκονται στο επίκεντρο του όγδοου Παγκόσμιου Συμβουλίου Υδάτων (World Water Council) που συνεδριάζει αυτές τις μέρες στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλια (μέχρι τις 23 Μαρτίου).
«Βασικό θέμα είναι η βελτίωση της κοινής χρήσης των υδάτινων πόρων. Για παράδειγμα υπάρχουν 260 κοίτες ποταμών που 'μοιράζονται' δύο ή περισσότερες χώρες», ανέφερε σε συνέντευξή του στη DW o επικεφαλής του WWC Mπενεντίτο Μπράγκα. Εκτός αυτού στη φετινή διοργάνωση, που είναι μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο για το νερό, θα συζητηθεί το θέμα της χρηματοδότησης επενδύσεων που αφορούν τη διαχείριση υδάτων, το θέμα της αστικοποίησης και τις εξοικονόμησης νερού σε αστικό περιβάλλον, τα σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου για πρόσβαση σε πόσιμο νερό. «Σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό. Έτσι λοιπόν ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων επηρεάζεται από την έλλειψη νερού», σημειώνει ο Μπ. Μπράγκα.
Image result for νερού
Το πρόβλημα αφορά και την Ευρώπη
Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την έλλειψη νερού εντοπίζονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, όπου οι φυσικοί υδάτινοι πόροι είναι ελάχιστοι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Ωστόσο, τελευταία ολοένα περισσότερες περιοχές του πλανήτη αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. «Στην Αφρική για παράδειγμα η Κένυα ή η Νότια Αφρική. Στη Λατινική Αμερική η βορειοδυτική Βραζιλία, στις ΗΠΑ η Καλιφόρνια. Αλλά και στην Ευρώπη, η Πορτογαλία – η Πορτογαλία ειδικότερα αντιμετωπίζει πολύ έντονη ξηρασία» αναφέρει ο επικεφαλής του WWC, τονίζοντας βέβαια ότι η Ευρώπη, όπως και άλλες οικονομικά εύρωστες χώρες, διαθέτουν περισσότερα μέσα ώστε να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά ακραία φαινόμενα που σχετίζονται με τους υδάτινους πόρους.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που απαιτείται, εκτιμούν οι ειδικοί, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle, είναι η δημιουργία υποδομών που μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ακραία φαινόμενα -είτε τις απότομες πλημμύρες είτε την παρατεταμένη λειψυδρία και ξηρασία. Όπως εκτιμά ο Μπενετίτο Μπράγκα, ένα σημαντικό στοιχείο για την μελλοντική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων που σχετίζονται και με την κλιματική αλλαγή είναι η δυνατότητα προσαρμογής των εκάστοτε πληθυσμών. «Για παράδειγμα όταν οι πλημμύρες αυξάνονται, θα πρέπει οι επιπλέον ποσότητες νερού να αποθηκεύονται», σημειώνει ο ίδιος. Έτσι όταν έρχεται η ξηρασία θα είναι δυνατό να αξιοποιούνται οι αποθηκευμένες ποσότητες νερού για την κάλυψη κάποιων αναγκών και να εξοικονομείται έτσι τρεχούμενο νερό.
«Σύμφωνα με τη γνώση που έχουμε σήμερα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε πολλά τέτοια προβλήματα στο μέλλον. (…) Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε από το WWC είναι ότι και οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που συμβαίνει τώρα σε μακρινές περιοχές, μπορεί να συμβεί μελλοντικά και στη δική μας πόρτα. Πρέπει να προετοιμαστούμε ολοι καλύτερα για το μέλλον», σημειώνει τέλος ο επικεφαλής του WWC.

Πηγή: https://www.sansimera.gr, https://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.