Κυριακή 27 Μαΐου 2018

ΟΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ!

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος



Όαση κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Λουτρακίου. 

Με την ευκαιρία της λήξης του Πρωταθλήματος Τάβλι, που διοργάνωσε πρόσφατα και την απονομή των επάθλων, επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του. 
Η υποδοχή αυθόρμητη, θερμή και εγκάρδια από τους κ.κ. Νίκο Αντωνίου και Βασίλη Λιαντινιώτη, οι οποίοι με ενημέρωσαν για τις αξιόλογες δράσεις που έχουν αναληφθεί ή έχουν προγραμματιστεί. Στα λεγόμενά τους διέκρινες το απόλυτο ενδιαφέρον για να εξασφαλίσουν, με τα μέσα που διαθέτουν και τις δραστηριότητες του Κέντρου, ποιότητα ζωής στους ηλικιωμένους, ώστε να βιώνουν τη χαρά και να απολαμβάνουν, με πνεύμα συνεργασίας και κοινωνικότητας, την καθημερινότητά τους.


Ο κ. Νίκος Αντωνίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.ΚΟ.Π.Α.Π. και προστάμενος του γραφείου του Οργανισμού
Η σκυτάλη της φιλοξενίας παραδόθηκε στην κα Ζαχαρούλα Τσιρβούλη, η οποία μου ετοίμασε έναν υπέροχο ελληνικό καφέ, συνοδευόμενο από το χειροποίητο γλυκό της.



Η κα Ζαχαρούλα Τσιρβούλη

Παρατηρώντας την κα Τσιρβούλη, καθώς και τις κυρίες Μαρία Μίχα και Γεωργία Ρήγα, διέκρινες την ειλικρινή και από καρδιάς διάθεσή τους για προσφορά υπηρεσιών, προς τους παρισταμένους, οι οποίοι την αναγνώριζαν και ανταπέδιδαν με έναν καλό λόγο κι ένα χαμόγελο, στο πλαίσιο της αβροφροσύνης, δημιουργώντας καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις.



Η Πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟ.Π.Α.Π. κα Σωτηρία Κορδαλή με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.ΚΟ.Π.Α.Π. και του Δ.Σ. του Κ.Α.Π.Η. κ. Βασίλη Λιαντινιώτη

Η άφιξη της Προέδρου του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων (Δ.Ο.ΚΟ.Π.Α.Π.) κας Σωτηρίας Κορδαλή δεν πέρασε απαρατήρητη. Αμέσως φρόντισε να ενημερωθεί για την πορεία της εκδήλωσης και εάν όλα ήταν έτοιμα για τις απονομές, ενώ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει και να συνομιλήσει με την Πρόεδρο του ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων και μέλος του Δ.Σ. του Δ.Ο.ΚΟ.Π.Α.Π. κα Ρούλα Βλαστάνη, η οποία ήταν παρούσα.


Σημειώνεται ότι στόχος του Δ.Ο.ΚΟ.Π.Α.Π. είναι η διατήρηση του υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και η ανάδειξη του Νομικού Προσώπου ως επιτελικό φορέα προώθησης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. 
Η ώρα των απονομών ήταν ώρα γιορτής, τόσο για τον πρώτο νικητή κ. Κωνσταντίνο Οικονόμου, από το Λουτράκι, όσο και τον δεύτερο κ. Αθανάσιο Γαλάνη, από τους Αγίους Θεοδώρους, οι οποίοι απέσπασαν τα πιο θερμά και ζωηρά χειροκροτήματα. 
Όπως πληροφορήθηκα, το Πρωτάθλημα Τάβλι, που διήρκεσε έναν περίπου μήνα, ήταν μια ιδέα του κ. Λιαντινιώτη, ο οποίος το διοργάνωσε και επέβλεψε τη διεξαγωγή του με άριστα αποτελέσματα. 
Είναι άξιοι συγχαρητηρίων η Πρόεδρος, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, τόσο του Δ.Ο.ΚΟ.Π.Α.Π. όσο και του Κ.Α.Π.Η., καθώς και οι εργαζόμενοι γιατί προσφέρουν,  με τις δράσεις και τη συμπεριφορά τους, στους ηλικιωμένους, στοργή και αλληλεγγύη, για να μην νιώθουν περιθωριοποιημένοι και απόκληροι της ζωής, παραμένοντας ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου.  


Ιστορικό των ΚΑΠΗ

Πηγή: http://old.50plus.gr


Ο θεσμός των ΚΑΠΗ υιοθετήθηκε το 1984 με νομοθετική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Προνοίας. Ο Θεσμός εξελίχθηκε σταδιακά μέσω των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αναπτύχθηκε και διευρύνθηκε σε όλη τη χώρα όπου φθάνει μέχρι σήμερα να λειτουργούν περισσότερα από 900 κέντρα. Βασική φιλοσοφία του θεσμού είναι η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ηλικιωμένων. Οι υπηρεσίες του κέντρου απευθύνονται σε άντρες και γυναίκες άνω των 60 ετών που κατοικούν στην περιοχή λειτουργίας τους ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία στην έννοια της ανοιχτής προστασίας των ηλικιωμένων είναι η παραμονή τους στην κοινότητα, στο οικείο περιβάλλον της οικογένειας, της γειτονιάς, του φιλικού περίγυρου και η αποφυγή της ιδρυματικής κλειστής περίθαλψης και άλλης μορφής ασύλων.


Σκοπός των ΚΑΠΗ 

•Η πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων ώστε να παραμείνουν ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου 

•Η διαφώτιση και η συνεργασία του κοινωνικού συνόλου και των ειδικών φορέων σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες των ηλικιωμένων 

•Πρωτογενή Πρόληψη (εμβολιασμοί, συμβουλές για την αποφυγή ατυχημάτων) 

•Δευτερογενή Πρόληψη (ιατρικές εξετάσεις που έχουν σκοπό την έγκαιρη διάγνωση) 
Τι υπηρεσίες προσφέρονται στα ΚΑΠΗ;
•Συμβουλευτική, ψυχοσυναισθηματική στήριξη, κοινωνική φροντίδα των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους 
•Φροντίδα και οδηγίες για Ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη 
•Φυσιοθεραπεία 
•Εργοθεραπεία 
•Οργανωμένη ψυχαγωγία 
•Κατ’ οίκον εξυπηρέτηση 
•Συμμετοχή σε προγράμματα λουτροθεραπείας και θερινών κατασκηνώσεων 
•Προγράμματα εθελοντισμού 
•Επιμόρφωση, διαλέξεις, μελέτη θεμάτων, επισκέψεις σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους 













Η κα Μαρία Μίχα







Από αριστερά: Η κα Ρούλα Βλαστάνη, ο κ. Αθανάσιος Γαλάνης, ο κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου, η κα Σωτηρία Κορδαλή και ο κ. Βασίλης Λιαντινιώτης











Η κα Γεωργία Ρήγα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.