Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ...ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ!

Όλα τα ζώα από τη φύση τους έχουν το ένστικτο της επιβίωσης. Ο άνθρωπος, ωστόσο, είναι ένα ον το οποίο, αν κι έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει κι άλλα είδη ζώων να επιβιώσουν, ταυτόχρονα όμως μπορεί και να τα αφανίσει. Και η καταστροφή που προκαλεί αυτή τη στιγμή ο άνθρωπος στη φύση ξεπερνά τα όρια της φαντασίας. 
Το να αναλογιστεί κάποιος τον αριθμό των οργανισμών που έχουν εξαφανιστεί από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να επεμβαίνει στη φύση είναι εξαιρετικά δύσκολο. Κι αυτό γιατί υπάρχουν ακόμα αρκετά είδη που οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει.
«Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι το 1980 από την ανακάλυψη μιας τεράστιας ποικιλίας εντόμων σε τροπικά δάση. Σε μια μελέτη με μόλις 19 δέντρα στον Παναμά, το 80% των 1.200 ειδών σκαθαριών που ανακαλύφθηκαν ήταν προηγουμένως άγνωστα στην επιστήμη... Παραδόξως, οι επιστήμονες έχουν καλύτερη γνώση του αριθμού των αστεριών που υπάρχουν στον γαλαξία, παρά των ειδών που υπάρχουν στη Γη», όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων WRI.
Έτσι, αν δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ειδών που υπάρχουν, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την πραγματική απώλεια.
Αν η χαμηλότερη εκτίμηση των επιστημόνων για τον αριθμό των ειδών ισχύει, δηλαδή ότι υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια διαφορετικά είδη στον πλανήτη, τότε αυτό σημαίνει ότι περίπου 200 με 2.000 είδη εξαφανίζονται κάθε χρόνο.
Αλλά αν ισχύει η υψηλότερη εκτίμηση, δηλαδή ότι υπάρχουν 100 εκατομμύρια διαφορετικά είδη, τότε 10.000 με 100.000 είδη εξαφανίζονται τον χρόνο.
Σε αντίθεση με τα γεγονότα μαζικής εξαφάνισης της γεωλογικής ιστορίας, η παρούσα πρόκληση εξαφάνισης είναι αυτή για την οποία ένα μόνο είδος - το δικό μας - φαίνεται να είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου υπεύθυνο, σημειώνει ο παγκόσμιος οργανισμός του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).
Οι εξαφανίσεις των ειδών επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, καθώς αλλάζουν οι ισορροπίες. Φυτά, ζώα, γη, νερό, ατμόσφαιρα και άνθρωποι συνθέτουν αλληλοεξαρτώμενα οικοσυστήματα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν υπάρχει κρίση βιοποικιλότητας, η υγεία και τα μέσα διαβίωσής μας βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ωστόσο, σήμερα χρησιμοποιούμε 25% περισσότερους φυσικούς πόρους από ό,τι μπορεί να προσφέρει ο πλανήτης. Με απλά λόγια, η μειωμένη βιοποικιλότητα σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ένα μέλλον όπου τα τρόφιμα είναι πιο ευάλωτα σε παράσιτα και ασθένειες και όπου το πόσιμο νερό είναι ακανόνιστο ή ελλιπές.

Το νέο «όπλο»
Ένα νέο «όπλο» στη μάχη ενάντια στην εξαφάνιση των ειδών δημιούργησαν ερευνητές, χρησιμοποιώντας τεχνικές από τη μελέτη απομακρυσμένων αστεριών. Μια ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε ένα σύστημα αυτόματης ταυτοποίησης των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, χρησιμοποιώντας μια κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας που έχει τοποθετηθεί σε drone. Έτσι, είναι σε θέση να τα αναγνωρίσει από τη θερμότητα που εκπέμπουν τα σώματά τους, ακόμα και όταν εμποδίζει την παρακολούθησή τους η βλάστηση.
Λεπτομέρειες για το σύστημα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Εταιρείας στο Λίβερπουλ, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο επιστήμονας που ασχολείται με τη διατήρηση των ειδών στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ δρ Σερτζ Γουίτς και ένας αστροφυσικός, ο δρ Στιβ Λόνγκμορ. Ο Γουίτς υποστηρίζει ότι το σύστημα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια της παρακολούθησης των απειλούμενων ειδών, ώστε να βοηθήσει στην προστασία τους.
«Η διατήρηση δεν αφορά μόνο τον αριθμό των ζώων, αλλά και την πολιτική της βούλησης και της τοπικής κοινότητας που υποστηρίζουν τη διατήρηση. Τα στοιχεία για το τι συμβαίνει στους πληθυσμούς των ζώων είναι το θεμέλιο όλων των προσπαθειών διατήρησης», δήλωσε στο BBC ο δρ Γουίτς.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη διατήρηση των ειδών εκτιμούν τον αριθμό των απειλούμενων ειδών με φυσική μέτρησή τους ή με τα σημάδια που αφήνουν.
Πρόκειται για μια ανακριβή εκτίμηση, καθώς τα ζώα μπορεί να βρίσκονται σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες από τους παρατηρητές. Άλλα προβλήματα μπορεί να προκύψουν εάν τα είδη έχουν μεταναστεύσει σε άλλη περιοχή. Τα σημάδια της παρουσίας τους, όπως οι εγκαταλελειμμένες φωλιές, βασίζονται σε υποθέσεις, όπως ο αριθμός των ζώων που μοιράζονται τη φωλιά και η συχνότητα με την οποία το είδος οικοδομεί και εγκαταλείπει τις φωλιές του. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και ανακριβής. Κι αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο δρ Γουίτς και ο δρ Λόνγκμορ σκέφτηκαν ένα νέο σύστημα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.
Ο δρ Γουίτς συνεργάστηκε με την αστροφυσικό δρ Κλερ Μπουρκέ, επίσης στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ. Είπε στο BBC News ότι η δουλειά της στην ταυτοποίηση των πιο μαζικών γαλαξιών στο σύμπαν από το φως που εκπέμπουν βοήθησε να δημιουργήσει λογισμικό που θα μπορούσε να εντοπίσει διαφορετικά είδη ζώων από το μοτίβο της θερμότητας που εκπέμπουν.
Κάθε είδος έχει ξεχωριστές θερμότερες και ψυχρότερες περιοχές στο σώμα του, που είναι μοναδικές. Το σύστημα μπορεί επίσης να παρέχει πληροφορίες για την υγεία των ζώων. Εάν ένα ζώο τραυματιστεί, τότε αυτό το μέρος του σώματός του θα λάμπει πιο πολύ από τα υπόλοιπα.

Πηγή: http://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.