Σάββατο 19 Μαΐου 2018

ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΕΧΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ;

Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα; Η ερώτηση μπορεί να θυμίζει εφηβικό λεύκωμα, αλλά το κάθε χρώμα έχει πίσω του μια ιστορία που φτάνει στα βάθη του χρόνου.
Στην αρχαιότητα αξιοποιούσαν τις ιδιότητες εκείνες των χρωµάτων για να διεγείρουν συγκεκριµένα ζωτικά όργανα ή βιολογικές λειτουργίες. Για παράδειγµα, το κόκκινο χρησιµοποιούνταν για την καλή κυκλοφορία του αίµατος, το κίτρινο για το νευρικό σύστηµα και την εξυγίανση του σώµατος, το πορτοκαλί για τους πνεύµονες, το µπλε για την ανακούφιση από τον πόνο και το µοβ για τα δερµατικά προβλήµατα.
Στις µέρες µας, ψυχολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η επίδραση που έχουν τα χρώµατα στη διάθεσή µας ισχύει, αλλά είναι µικρής διάρκειας και άρα προσωρινή.
Επίσης, πολλοί είναι οι ερευνητές (όπως ο dr Μorton Walker µε το βιβλίο του «The power of color»), οι οποίοι µελέτησαν τους «πολιτισµικούς συµβολισµούς» των χρωµάτων. Για παράδειγµα, το κόκκινο χρώµα στην Κίνα συµβολίζει την τύχη και στην Ινδία την αγνότητα, το κίτρινο στην Ασία έχει την έννοια του ιερού και του αυτοκρατορικού, το άσπρο στην Ιαπωνία συµβολίζει το θάνατο, ενώ στις ανατολικές χώρες συνδέεται µε την ψυχρότητα και τη στειρότητα, το πράσινο στην Ινδία είναι το χρώµα του Ισλάµ, στην Ιρλανδία αντιπροσωπεύει το χρώµα της Καθολικής θρησκείας, ενώ σε κάποιες τροπικές χώρες συµβολίζει τον κίνδυνο και το µπλε είναι το χρώµα που για τους Εβραίους συµβολίζει την αγιότητα και για τους Κινέζους την αθανασία.

Κατάλευκο σπίτι
Εχει γίνει της µόδας το κατάλευκο σπίτι. Προωθείται από πολλούς αρχιτέκτονες και ειδικούς του είδους. Οµως κατά πόσο θα µπορούσαµε να ζήσουµε σ’ ένα κατάλευκο περιβάλλον; Η φύση είναι πολύχρωµη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα χρώµατα που επικρατούν στη φύση -γαλάζιο, πράσινο, γήινες αποχρώσεις αλλά και τόσα άλλα που αποτελούν µια πανδαισία χρωµάτων- µας κάνουν να νιώθουµε οικεία και ασφαλείς.
Στη χώρα µας το λευκό το συναντάµε στα νησιά µας, που ακόµα κι εκεί περιβάλλεται από το απέραντο γαλάζιο, είτε του ουρανού είτε της θάλασσας. Σε αντίθετη περίπτωση το συναντάµε σε ψυχρά, χιονισµένα και αφιλόξενα µέρη. Τα µάτια µας δεν αντέχουν το εκτυφλωτικό λευκό χωρίς γυαλιά ηλίου, ενώ το δέρµα µας καίγεται πολύ πιο εύκολα στα χιόνια, λόγω αντανάκλασης του φωτός στο λευκό, απ’ ό,τι στη θάλασσα.
Το λευκό περιέχει όλα τα χρώµατα του ορατού φάσµατος, έχει υψηλή φωτεινότητα και µηδενική απόχρωση. Δίνει την αίσθηση του καθαρού και αποστειρωµένου, γι’ αυτό το λόγο χρησιµοποιείται σε χώρους που θέλουµε να εντείνουµε αυτή την αίσθηση, όπως οδοντιατρεία, µικροβιολογικά εργαστήρια κ.ά. Για τον ίδιο λόγο, τα είδη υγιεινής έχει επικρατήσει να είναι λευκά. Είναι όµως ένα ψυχρό χρώµα και δηµιουργεί αισθήµατα αποµόνωσης.

Ένα χρώµα για κάθε τύπο προσωπικότητας

ΚΟΚΚΙΝΟ
Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Ενεργή συµµετοχή σε όλα, λειτουργούν µε πάθος, είναι αυτάρκεις και ηγετικοί, ανυπόµονοι και ορεξάτοι για τη ζωή!

ΚΙΤΡΙΝΟ
Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Λαµπερή ιδιοσυγκρασία, πρακτικοί, ευρηµατικοί και καινοτόµοι! Τους αρέσει να ονειροπολούν!

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Εύστροφοι, ζωηροί και οξυδερκείς, κυνηγούν τα δύσκολα και προτιµώνται για παρέα! Ιδανικοί στο να δηµιουργούν!

ΠΡΑΣΙΝΟ
Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Οργανωτικότητα, επιστηµοσύνη, γενναιοδωρία και ανεξαρτησία, λάτρεις της εξοχής και επιφυλακτικοί µε τα δύσκολα!

ΜΠΛΕ
Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Φερέγγυοι, άξιοι εµπιστοσύνης, συµπαθητικοί και ευαίσθητοι! Αν και έχουν προσωπικότητα «κυβερνήτη», πληγώνονται εύκολα!

ΒΙΟΛΕΤΙ
Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Ευκολόπιστοι και εκκεντρικοί! Είναι οραµατιστές και λάτρεις των αλλαγών!

ΑΣΠΡΟ
Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Δηµιουργικοί, αφηρηµένοι, παρορµητικοί, πολύπλοκοι και ριψοκίνδυνοι. Εκφράζονται µέσα από την τέχνη!

MΑΥΡΟ
Είναι συνδεδεμένο με την απειλή, το κακό, το θάνατο, τη δυστυχία αλλά και τη δύναμη
Συμβολίζει τη σεξουαλικότητα, την επισημότητα και την επιτήδευση. Ενδυματολογικά προτιμάται από το γυναικείο πληθυσμό διότι κρύβει ατέλειες!

MOB
Είναι το σύμβολο του πλούτου και των βασιλικών οικογενειών. Συνδέεται με τη σοφία και την πνευματικότητα.

ΚΑΦΕ
Εκπέμπει δύναμη και αξιοπιστία ενώ αντίθετα, δημιουργεί και συναισθήματα θλίψης και απομόνωσης. Συνήθως μας ξυπνά αισθήματα ζεστασιάς, άνεσης και ασφάλειας εξαιτίας. Είναι συνδεδεμένο με την συμβατικότητα αλλά και την επιτήδευση.

Κάτι πιο γενικό:
Φωτεινοί χρωματισμοί: Υποδηλώνουν εξωστρέφεια και κοινωνικότητα
Σκοτεινοί χρωματισμοί: Υποδηλώνουν εσωστρέφεια

Πηγή: http://www.govastileto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.