Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΗ ΓΙΟΥΧΑΝ!

 ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία από τη Γουχάν της Κίνας, το ground zero της επιδημίας. Ενας νεαρός γιατρός, ο Λιου Κάι, πήρε την πρωτοβουλία να βγάλει στον έρημο περίβολο του νοσοκομείου στο οποίο εργάζεται έναν 87χρονο ασθενή, προσβεβλημένο από τον κορωνοϊό, για να δουν μαζί το ηλιοβασίλεμα.
Κάποιος συνάδελφος του Κάι τους απαθανάτισε –τον ηλικιωμένο στο κρεβάτι του και τον γιατρό, όρθιο δίπλα του, με προστατευτική στολή και μάσκα– με φόντο τον ήλιο που έδυε πάνω από τους γιγάντιους ουρανοξύστες της κινεζικής πόλης. Μια πραγματικά συγκλονιστική εικόνα.
Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου. Θα δει, άραγε, κι άλλα ηλιοβασιλέματα στη ζωή του ή θα προστεθεί στη μακρά λίστα των θυμάτων του νέου ιού που ήρθε να ανατρέψει βεβαιότητες, να σκορπίσει φόβο και αγωνία; Δεν ξέρουμε τίποτα ούτε για τον γιατρό που αποφάσισε να του προσφέρει αυτή τη μικρή «ανάσα». 'Εχει, άραγε, θρηνήσει δικούς του ανθρώπους από την επιδημία; Είναι καλά ο ίδιος; 'Ενα μόνο είναι σίγουρο. Η φωτογραφία ξεχειλίζει με κάτι που για μερικούς παραμένει άγνωστη λέξη: ενσυναίσθηση. 'Ομως, από τις ρωγμές που εξακολουθεί να μας προκαλεί ο σεισμός αυτής της επιδημίας, δυστυχώς δεν αναβλύζoυν μόνο η κατανόηση, η τρυφερότητα και η αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο.
Η ανευθυνότητα, η στενοκεφαλιά, ο ωχαδερφισμός, η αδιαφορία δείχνουν ακόμη ισχυρά... αντισώματα. Στην επαρχία έκλεισαν τα ΚΑΠΗ αλλά γέμισαν τα καφενεία. Από μητέρες μαθαίνω για προσκλήσεις που λαμβάνουν, μετά το κλείσιμο των σχολείων, για παιδικά πάρτι σε σπίτια και παιδοτόπους, «για να μην βαρεθούν τα μικρά». Οι καφετέριες είναι ακόμα γεμάτες. «Του 'Ελληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει»... 'Ενας κακώς εννοούμενος ηρωισμός, άκρως επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Κι όλα αυτά, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των ειδικών να περιορίσουμε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες, να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό, να λαμβάνουμε όλοι τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουμε ασπίδα απέναντι στον ιό. Και για τον εαυτό μας, και για τους δικούς μας ανθρώπους, και για το κοινωνικό σύνολο – για τους ηλικιωμένους, τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, τους ανοσοκατεσταλμένους.
Ας μη βαυκαλιζόμαστε: για αρκετούς μήνες ακόμα θα είμαστε πρωταγωνιστές σ’ αυτή τη δυστοπία. Δεν πρέπει να την αφήσουμε να μας αλλάξει, να μας σκληρύνει, να μας κάνει ανεύθυνους και αδιάφορους για τους γύρω μας. Ο εύλογος φόβος των αιμοδοτών για τον κορωνοϊό έχει προκαλέσει επικίνδυνη μείωση των αποθεμάτων αίματος στα νοσοκομεία. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κάνει έκκληση σε όλους μας να προσφέρουμε αυτό το «δώρο» προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. 'Ολα στην πράξη θα δοκιμαστούν από εδώ και πέρα.
Κρατώ στη σκέψη μου τα γλυκά χρώματα εκείνου του ηλιοβασιλέματος στη Γουχάν. Με την πεποίθηση ότι δεν θα αφήσουμε την ελπίδα και την ανθρωπιά μας να δύσουν...

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.