Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ!

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»


Απολύμανση σχολείου
Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

ΕΦ.ΣΥΝ.

Δεν γνωρίζουμε εάν πράγματι η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων και να προωθήσει την «άδεια ειδικού σκοπού» για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονιών υπαγορεύτηκε από τις τελευταίες επιστημονικές δημοσιεύσεις για τον Covid-19, οι οποίες δείχνουν ότι τα παιδιά «κρατούν» για μεγάλο χρονικό διάστημα, που ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, σημαντικό φορτίο του ιού στον οργανισμό τους, διασπείροντάς τον στην κοινότητα, ακόμη και αν τα ίδια δεν ασθενούν.
Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για σωστή απόφαση, η οποία ωστόσο θα δοκιμάσει τις αντοχές όλων μας. Των εργαζομένων, των εργοδοτών, των συνδικαλιστών, των πολιτικών, της κυβέρνησης. Των εργαζομένων, γιατί θα πρέπει να βρουν το θάρρος να προτάξουν την προφύλαξη της υγείας τους, να μην υποκύψουν σε πιέσεις και να μη δεχτούν ευελιξίες εργασίας που καταπατούν δικαιώματα, κάτω από τον φόβο της απόλυσης.
Αλλά και των εργοδοτών, ιδιαίτερα των μεσαίων και μικρών, διότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν συνήθως την τεχνική υποδομή και τα περιθώρια να επιλύουν εγκαίρως τα προβλήματα οργάνωσης της εργασίας και της παραγωγής. Γνωρίζουμε ότι στον κόσμο των επιχειρήσεων δεν ζουν άγιοι.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι δεν θα αποτελέσει ούτε κανόνα ούτε εξαίρεση η μετατροπή της «ειδικής άδειας» σε ένα ακόμη κόλπο για να δείξουν κάποιοι επιχειρηματίες τη χειρότερη εκδοχή τους.
Μπήκαμε ήδη σε αχαρτογράφητα νερά. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα ελεγχθούν οι επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν ένα προσωρινό μέτρο τηλε-εργασίας σε κανόνα ή πώς δεν θα μετατρέψουν κάποιοι εργοδότες την «ειδική άδεια» των γονιών σε κανονική, στερώντας από τους εργαζομένους μέρες πραγματικής ανάπαυσης.
Η εφαρμογή του προσωρινού μέτρου αναστολής λειτουργίας των σχολείων, που θα υποχρεώσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εργαζόμενους γονείς να επινοήσουν τρόπους ώστε να είναι δίπλα στα ανήλικα παιδιά τους όσο μένουν μακριά από τα θρανία -πάνω από 700.000 των Δημοτικών Σχολείων και παιδικών σταθμών και 300.000 των Γυμνασίων-, είναι μια τεράστια άσκηση κοινωνικής συνοχής και αντοχής απέναντι σε μια πρόκληση απροσδιόριστης διάρκειας.
Η κυβέρνηση στην οκτάμηνη θητεία της έχει συγκεντρώσει πάμπολλες αστοχίες, διαψεύσεις, παραπλανήσεις και παταγώδεις αποτυχίες. Σε αυτό το κρίσιμο πεδίο δεν έχει κανένα περιθώριο και κανένα δικαίωμα να αποτύχει.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.