Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΙΖΝΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΤΡΑΜΠ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ!

«Είναι τρέλα να χάνει κανείς τα καλύτερα του χρόνια πασχίζοντας να πλουτίσει, όταν υπάρχει αυτή η άγρια αλλά πολιτισμένη και πανέμορφη χώρα όπου μπορείς να ζήσεις»   DOCTV.GR 22 Ιουλίου 2020 «Η Ελλάδα είναι χωρίς αμφιβολία η πιο όμορφη χώρα που έχει απομείνει. Οι άνθρωποι είναι οι πιο συμπαθητικοί που γνώρισα ποτέ. Όλοι χαμογελάνε. Γιατί δεν μου είπες ότι η Ελλάδα είναι τόσο όμορφη; Αυτή η θάλασσα ήταν παρθένα.  Κι έκοψα άγρια κρίνα και κίτρινα αστεράκια που δεν τα 'χα ξαναδεί, και μικρά βυσσινιά, μωβ, μπλε, άσπρα λουλουδάκια, σαν μαργαρίτες.  Ολόκληρο το βουνό ήταν κόκκινο από τα ηλιάνθεμα και τις παπαρούνες.  Τα ξενοδοχεία λάμπουν από καθαριότητα.  Κρυστάλλινη θάλασσα και πεντακάθαρη άμμος. Είναι τρέλα να χάνει κανείς τα καλύτερα του χρόνια πασχίζοντας να πλουτίσει, όταν υπάρχει αυτή η άγρια αλλά πολύ πολιτισμένη και πανέμορφη χώρα όπου μπορείς να ζήσεις».   Η θάλασσα μπαίνει παντού – φτάνεις στην κορφή ενός βουνού και να από κάτω η θάλασσα   «Ποτέ μου δεν είδα τόσα πολλά λουλούδια –στην Αίγινα χτες ολόκληρο το βουνό ήτανε κόκκινο από τα ηλιάνθεμα και τις παπαρούνες– έκοψα μία, αλλά τα πέταλά της είναι σχεδόν μαραμένα. Η θάλασσα μπαίνει παντού – φτάνεις στην κορφή ενός βουνού και να από κάτω η θάλασσα. Και πέρα μακριά βουνά χιονισμένα, και μικροί κόλποι όπως όταν η Εύα –όχι, η Περσεφόνη– λουζόταν στα νερά τους.  Ούτε ένα καλύβι, ούτε ένα χαμόσπιτο, ούτε ένα καφενείο. Κρυστάλλινη θάλασσα και πεντακάθαρη άμμος είναι σχεδόν το ομορφότερο πράγμα στον κόσμο –εσύ ξέρεις πόσες φορές το 'χω πει αυτό– πρόσθεσε και γριές με τα κοφίνια τους. Χτες λοιπόν βουτήξαμε στη θάλασσα και κολυμπήσαμε στο Αιγαίο, με αχινούς και ανεμώνες – όλα είχαν μεταμορφωθεί κόκκινα και κίτρινα κυμάτιζαν κάτω απ' τα πόδια μας». Αποσπάσματα από το βιβλίο της Virginia Woolf «Ελλάδα και Μάης μαζί», εκδ. Ύψιλον. Η Βιρτζίνια Γουλφ (Virginia Woolf, πλήρες όνομα: Adeline Virginia Stephen, 25 Ιανουαρίου 1882 - 28 Μαρτίου 1941) ήταν Αγγλίδα μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, θεωρείται πρωτοπόρος και νεοτερίστρια λογοτέχνης του 20ου αιώνα και καινοτόμος στην αγγλική γλώσσα. Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου υπήρξε σημαντική μορφή στη λογοτεχνική κοινωνία του Λονδίνου και μέλος της Ομάδας Μπλούμσμπερυ. Τα διασημότερα έργα της είναι τα μυθιστορήματα Η κυρία Ντάλογουεϊ (1925), Στο Φάρο (1927), το Ορλάντο: Μια Βιογραφία (1928) και το δοκίμιο Ένα Δωμάτιο Ολοδικό Σου (1929) με την παροιμιώδη φράση της: «Μια γυναίκα πρέπει να έχει τα χρήματα και ένα δωμάτιο κατάδικό της, εάν πρόκειται να γράψει μυθιστοριογραφία». Τα μυθιστορήματά της διακρίνονται για το ψυχολογικό τους βάθος και το εκφραστικό τους ύφος. Άλλα γνωστά έργα της είναι τα Νύχτα και Μέρα, Τα Κύματα, Τα Χρόνια, Τρεις Γκινέες, κ.ά. [Πηγή: www.doctv.gr]

 Αδαλής Γιώργος


Τον Ιανουάριο του 2018, η εφημερίδα Yeni Şafak προχωρούσε στη δημοσίευση άρθρων, με πολλές φωτογραφίες, στις οποίες περιγράφονταν η προσπάθεια που κάνει η τουρκική κυβέρνηση να αποκαταστήσει και να αναπαλαιώσει χριστιανικές εικόνες, που είχαν βρεθεί στην Αγία Σοφία και μάλιστα από τότε διατηρεί ειδικό photo gallery στο site της.
Παράλληλα, την ίδια ακριβώς περίοδο, μια γνωστή τουρκική εταιρία κατασκευής οπλικών συστημάτων, ξεκινούσε συζητήσεις με αντίστοιχες εταιρίες των ΗΠΑ, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να προχωρήσει σε είσοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τι σχέση όμως μπορεί να έχει η Αγιά Σοφιά, με μια τουρκική εφημερίδα και με μια τουρκική εταιρία που παράγει όπλα και επιχειρεί είσοδο στον NASDAQ; Πως μπορεί να σχετίζονται όλα αυτά;
H Yeni Şafak ("Νέα Αυγή"), είναι γνωστό ότι αποτελεί την επίσημη φωνή του Ερντογάν καθώς και το μακρύ χέρι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Από τον διευθυντή της Ιμπραήμ Καραγκιούλ μέχρι και τις καθαρίστριες είναι όλοι τους ακραιφνείς οπαδοί του Ερντογάν.
Ο Ερντογάν, δεν ξέχασε ποτέ, πως και πόσο, τιμώρησε ο Τραμπ την Τουρκία με οικονομικές κυρώσεις, λόγω της υπόθεσης του πάστορα Μπράνσον ο οποίος είχε απελευθερωθεί τον Οκτώβριο του 2018. Λίγους μήνες μετά την λήξη της υπόθεσης Μπράνσον, ο Ερντογάν έδειχνε στη Δύση ότι αναπαλαιώνει χριστιανικές εικόνες. Τότε, εντελώς ξαφνικά και ενώ στην Ελλάδα γιορτάζαμε την επέτειο της Επανάσταση του 1821 ο Ερντογάν εξαπέλυσε έναν κεραυνό δηλώνοντας: «Επί χρόνια το έθνος μας περιμένει να δει την Αγιά Σοφία να γίνεται τζαμί». Δυστυχώς, στην Ελλάδα η είδηση αυτή καταγράφηκε μόνο από ιστότοπους θρησκευτικού περιεχομένου.
Μπορεί ο Ερντογάν, να έφτασε στο σημείο να ζητά χρήματα ακόμα κι από χριστιανικά ιδρύματα, για αναπαλαίωση χριστιανικών εικόνων, ωστόσο, στην πραγματικότητα προετοίμαζε μια μαύρη επιχείρηση μετατροπής, όχι μόνο της Αγίας Σοφίας, αλλά όλων των χριστιανικών εκκλησιών της Τουρκίας σε τζαμιά. Περίμενε δε να κορυφώσει την κίνησή του αυτή, την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, προκειμένου να εκβιάσει τον Τραμπ και τους χριστιανούς που τον ψηφίζουν. Ο εκβιασμός του προς τον Τραμπ δεν ήταν μόνο πολιτικός, αλλά αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό, οικονομικά αντίποινα στην υπόθεση Μπράνσον!

Ταξίδι για μπίζνες

To 2019 λοιπόν, ένα ταξίδι του Τούρκου υπουργού Οικονομίας και γαμπρού του Ερντογάν στις ΗΠΑ, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, φαίνεται ότι σκοπό είχε την επισημοποίηση ενός "γάμου" ανάμεσα σε μια τουρκική εταιρία και σε μια εταιρία των ΗΠΑ. Πριν κλείσει το 2019 η χρηματιστηριακή πιάτσα μιλούσε για έναν περίεργο συνεταιρισμό Αμερικανών και Τούρκων Ισλαμιστών που ήθελαν να εντάξουν μια κοινή επιχείρηση στον δείκτη NASDAQ. Επρόκειτο για την Εταιρία Enerkon που δραστηριοποιείται στην αμυντική Βιομηχανία των ΗΠΑ και της τουρκικής εταιρίας όπλων Albayraklar.

Μετά, όμως, το ξέσπασμα του κορονοϊού το 2020, οι διαδικασίες πάγωσαν και η Yeni Şafak αρχίζει και ανακινεί με ολοσέλιδα το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση. Την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ajansi ανακοινώνει ότι επετεύχθη τελικά συμφωνία μεταξύ Εnerkon και Albayraklar. H τουρκική εταιρία μεταβιβάζει στην αμερικάνικη το 20% των μετοχών της και δημιουργείται ένα νέο εταιρικό σχήμα με την επωνυμία WATTOZZ. Το 51% της Wattozz ανήκει στην αμερικανική πλευρά (Enerkon) και το 49% στην τουρκική (Albayraklar).
Σύμφωνα με το business plan της νέας εταιρίας, θα προχωρούσε σε είσοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στον δείκτη NASDAQ, με σκοπό την εκμετάλλευση κάποιων πρωτοποριακών οπλικών συστημάτων που είχε αναπτύξει η τουρκική Albayraklar. Τα συστήματα αυτά ήταν αρκετά και πρόκειται για κατοχυρωμένες πατέντες της τουρκικής εταιρίας αξίας πολλών δισ. Τα πιο γνωστά και εμπορικά ήταν τρία:
Ένα πιστόλι ηλεκτρικής εκκένωσης ιδιαίτερα υψηλής τάσης (taser) το οποίο όμως δεν λειτουργεί με τα γνωστά καλώδια που βλέπουμε στις ταινίες να χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί στις συλλήψεις. Αλλά λειτουργεί ασύρματα και ο ηλεκτρισμός μεταφέρεται χωρίς καλώδια καθιστώντας το πολύ πιο εύχρηστο κι αποδοτικό. Το μοντέλο ονομάζεται Τ61 και οι Τούρκοι το αποτιμούν άνω του 1 δισ. δολαρίων ως αξία πατέντας. Θεωρούν ότι αν αγοραστεί από την Αστυνομία των ΗΠΑ τα κέρδη θα εκτιναχτούν σε αστρονομικά ύψη. Ειδικά για το πιστόλι Τ61, το business plan της νέας εταιρίας, αναφέρει ότι θα κατασκευαστούν τέσσερα εργοστάσια. Δύο σε ΗΠΑ και δύο στην Τουρκία όπου θα βρίσκονται οι γραμμές παραγωγής.
  • Να νέο εξελιγμένο UCAV, το οποίο έχει την ικανότητα να εκτελεί βολές τριών διαστάσεων (3 axis fire) με ένα σύστημα σκόπευσης κι ένα λογισμικό το οποίο οι Τούρκοι εκθειάζουν.
  • Ένα επιθετικό υποβρύχιο drone.
"Νερά" από τους Αμερικανούς

Στις αρχές Απριλίου η NASDAQ προχωρά σε μια ανακοίνωση που επισημοποιεί όσα είχε αποκαλύψει τον προηγούμενο μήνα το πρακτορείο Anadolu. Και μάλιστα γνωστοποιεί ακόμα και τον κωδικό που θα έχει στο ταμπλό η νεοσυσταθείσα εταιρία Wattozz η οποία θα διαπραγματεύεται ως "WTTZ".
Έκτοτε, η τύχη αυτής της σύμπραξης αγνοείται και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Φαίνεται ότι η ιδέα μια ισλαμική εταιρία να διαπραγματεύεται στο Αμερικάνικο Χρηματιστήριο, δεν άρεσε σε κανέναν. Ούτε στους συντηρητικούς χριστιανούς του ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ αλλά ούτε και στους Δημοκρατικούς. Πολύ απλά διότι άπαντες κατάλαβαν, ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να αποκτήσει τεχνογνωσία στην μαζική παραγωγή. Τεχνογνωσία για εργοστάσια των οποίων οι γραμμές παραγωγής θα είναι ταχύτατες.
Και κάπου εκεί, φάνηκε ότι ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να πιάσει στον ύπνο τους Αμερικανούς που τότε είχαν πανικοβληθεί με τον κορονοϊό. Ακόμα και η ανακοίνωση του Nasdaq, δύο φορές ανέφερε επιδεικτικά ότι η εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα επιτευχθεί «εάν ή όταν ληφθούν κανονιστικές εγκρίσεις από τις Ομοσπονδιακές Αρχές». Οι ομοσπονδιακές αρχές αργούν πάρα πολύ και αυτό εξοργίζει τους Τούρκους.
Ο Ερντογάν όταν κάνει μπίζνες, δεν ξεχνά ποτέ να κατατροπώσει το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων. Έτσι, χρησιμοποιεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου για να προκαλέσει τους Έλληνες. Αυτή τη φορά, ήταν το 2020 όταν διοργάνωσε, ηχογράφηση ψαλμών του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά από τον Ιμάμη Οντέρ Σόϊ και τον Μουεζίνη Αχμέτ Τοραμάν.

Η Yeni Şafak ξαναπιάνει δουλειά

Κάνοντας μια αναζήτηση στο αρχείο ειδήσεων της Yeni Şafak, διαπιστώσαμε, ότι αμέσως μετά από την πρόκληση αυτή, ξεκινά η ένταση στην αρθρογραφία για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Αρχικά με σχόλια και κατόπιν με άρθρα σε όλα τα ΜΜΕ που διαθέτει. Ενώ στις αρχές Ιουνίου αναλαμβάνει ο ίδιος ο Καραγκιούλ να υπογράψει πύρινα άρθρα για την Αγία Σοφία και την αναγκαιότητα μετατροπής της σε Τζαμί.
Η εικόνα έχει ως εξής: Η Yeni Şafak λοιπόν, ανήκει στον δημοσιογραφικό όμιλο Albayrak Medya και ο Καραγκιούλ, είναι υπάλληλος της οικογένειας Αλμπαϊράκ που ελέγχει πλήρως την εφημερίδα και τον εκδοτικό όμιλο. Πρόεδρος της Yeni Şafak είναι ο Αχμέτ Αλμπαϊράκ και CEO ο Μουσταφά Αλμπαϊράκ. Η Albayrak Medya όμως, ανήκει εξολοκλήρου σε μια εταιρία που ιδρύθηκε το 1952 και ονομάζεται Albayrak Group.
O μητρικός όμιλος, εκτός από εφημερίδες και ΜΜΕ ασχολείται με πλήθος δραστηριοτήτων. Από εκμετάλλευση λιμανιών μέχρι και βιομηχανίες ζάχαρης. Επιπρόσθετα, κατασκευάζει τρακτέρ και οχήματα. Και μια εκ των βασικών του δραστηριοτήτων είναι η κατασκευή στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και οπλικών συστημάτων για τον τουρκικό στρατό. Δείτε εδώ τις πλήρεις δραστηριότητές της.

Οι συντηρητικοί στις ΗΠΑ αντιδρούν

Η Yeni Şafak, λοιπόν, δεν είναι απλά μια εφημερίδα, αλλά η κορυφή του παγόβουνου ενός ομίλου που πουλά και αγοράζει τα πάντα στην Τουρκία και έχει πελάτη του τον τουρκικό στρατό. Στον ίδιο όμιλο ανήκει κατά 100% μια θυγατρική εταιρία, ονόματι Albayraklar Savunma (Albayraklar Defence). Αυτή ακριβώς είναι η εταιρία που "συνεταιρίστηκε" με την αμερικανική Enerkon και δημιούργησαν την Wattozz. Η Wattozz με την σειρά της είναι αυτή που έκανε αίτηση εισαγωγής στον NASDAQ. Στην Wattozz η τουρκική Albayraklar κατέχει το 49%.
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στο project, δεν οφείλονται στον κορονοϊό αλλά σε αντιδράσεις συντηρητικών χριστιανών στις ΗΠΑ, οι οποίοι δεν επιθυμούν την εισαγωγή μιας ισλαμογενούς αμυντικής βιομηχανίας στην καρδιά του αμερικάνικου χρηματιστηρίου. Διότι θα ανοίξουν οι πόρτες σε ισλαμιστές να αποκτούν αμερικάνικη τεχνολογία αιχμής. Άλλωστε, ο Ερντογάν και η οικογένεια Αλμπαϊράκ δεν ενδιαφέρονται τόσο για την παραγωγή π.χ. του πιστολιού T61 όσο να αποκτήσουν τεχνογνωσία σε εργοστάσια μαζικής παραγωγής αμυντικών προϊόντων.
Θα μπορούσαν ήδη να είχαν κατασκευάσει δικά τους εργοστάσια στην Τουρκία ή αλλού. Αλλά η δυνατότητα παραγωγής θα ήταν στα γνωστά χαμηλά επίπεδα. Στρατηγικά η Τουρκία, αναζητά εδώ και μια δεκαετία, τεχνογνωσία που θα της επιτρέψει να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής της, στα ίδια επίπεδα με την Κίνα. Κάτι που αν συμβεί τελικά, θα εκτινάξει όχι μόνο την αξία της Albayrak αλλά και την ίδια την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Πηγή: https://slpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.