Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

ECONOMIST: Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ-ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥ!


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την εξάπλωση του κορονοϊού στον πλανήτη, με το περιοδικό Economist να υπογραμμίζει σε εκτενές άρθρο του ότι ο Covid-19 ήρθε για να μείνει κι ότι ο κόσμος θα πρέπει πλέον να μάθει να ζει μ’ αυτόν.
Ο Economist επικαλείται πρόσφατη έρευνα της ιατρικής επιθεώρησης Lancet, βάσει της οποίας εκτιμάται ότι περίπου το 4,5% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πιθανό να νοσήσει τόσο βαριά, ώστε να χρειαστεί νοσηλεία. Κατ’ αντιπαραβολή, λιγότερο από το 8% των Αμερικανών πολιτών υποχρεώνονται να διανυκτερεύσουν σε νοσοκομείο στη διάρκεια μιας οποιασδήποτε κανονικής χρονιάς.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο βρετανικό περιοδικό, έξι μήνες μετά την ειδοποίηση που είχε λάβει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από Κινέζους επιστήμονες ότι ένας νέος ιός προκαλεί θανάτους λόγω πνευμονίας, ο Covid-19 έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους.
Στο Λονδίνο, τη Μαδρίτη και τη Νέα Υόρκη οι θάνατοι το 2020 ήταν διπλάσιοι από άλλες χρονιές. Χρειάστηκαν περισσότεροι από τρεις μήνες ώστε τα κρούσματα σε παγκόσμια κλίμακα να φτάσουν το εκατομμύριο. Το τελευταίο, μάλιστα, εκατομμύριο συμπληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Το εφιαλτικό σενάριο

Κι όμως, ακόμη και στις χώρες με τις χειρότερες εξάρσεις του κορονοϊού, μόλις ένα ποσοστό 5-15% των ανθρώπων έχει επιμολυνθεί από τον Covid 19. Όσοι νόσησαν, μπορεί να έχουν αποκτήσει ανοσία από μελλοντικές επιμολύνσεις, τουλάχιστον για λίγο καιρό, αλλά δεδομένου ότι η πλειονότητα του πληθυσμού παραμένει ευάλωτη, η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής είναι αδύνατη.
«Η ασθένεια εξαπλώνεται με ταχύτητα και τα νοσοκομεία θα γεμίσουν σύντομα από κόσμο», εκτιμά ο συντάκτης της ανάλυσης στο βρετανικό περιοδικό.

«Κλειδί» το εμβόλιο, αλλά απαιτείται η συμμόρφωση όλων

Σύμφωνα, πάντα, με τον Economist, ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού συνιστά την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε ο πλανήτης να βγει από τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.
Ωστόσο, ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι παραδέχονται ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 μέχρις ότου να καταστεί διαθέσιμο ευρέως ένα τέτοιο εμβόλιο. Στο μεταξύ, η ανθρωπότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορονοϊού σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Το τελευταίο διάστημα, αρκετές χώρες προχώρησαν σε μερική χαλάρωση των αυστηρών μέτρων καραντίνας, αποκλεισμού, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν κρίσιμους τομείς των οικονομιών τους.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει o Economist, οι όποιες εφαρμοζόμενες πολιτικές βασίζονται στην αλλαγή συμπεριφοράς που απαιτείται από πλευράς των πολιτών απέναντι στα νέα κύματα του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να νοιάζεται, να είναι περισσότερο υπεύθυνος και προσεκτικός τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους γύρω του. Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς, ωστόσο, ενέχει ένα σοβαρό κίνδυνο που ήδη έχει γίνει εμφανής και απειλεί τους ηλικιωμένου, τους οικονομικά αδύναμους και τις περιθωριοποιημένες μειονότητες.
«Όμως, η αντιμετώπιση ενός τέτοιου ιού, ο οποίος εξαπλώνεται ανά τον κόσμο με πρωτοφανή αγριότητα, θα είναι αδύνατη, εάν η πλειονότητα των πολιτών δεν συμμορφωθεί ως προς τους κανόνες που συνθέτουν τη νέα κανονικότητα», καταλήγει ο Economist.


Πηγή: https://www.tromaktiko.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.