Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

«ΒΟΜΒΑ» FT: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ!

 

«Φωτιά» βάζει στο πολιτικό σκηνικό ένα δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Peter Spiegel, και αποκαλύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε πεντασέλιδη επιστολή στην ΄Ανγκελα Μέρκελ στις 15 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα που αναφέρει ότι έχει στη διάθεσή της το έγγραφο, ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε την Γερμανίδα καγκελάριο ότι θα είναι αδύνατο η Αθήνα να εκπληρώσει άμεσα τις δανειακές της υποχρεώσεις αν η Ε.Ε. δεν καταφέρει να παρέχει κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια στη χώρα.

Η επιστολή έρχεται σε μία χρονική στιγμή που κορυφώνεται η ανησυχία για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει συντάξεις και μισθούς στο τέλος του μήνα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ξεμείνει από ρευστό στο τέλος Απριλίου.
«Θα επιλέξουμε ανάμεσα σε αποπληρωμή του ΔΝΤ και κοινωνικές δαπάνες»
΄Οπως αναφέρουν οι FT το γράμμα έχει ημερομηνία 15 Μαρτίου και σε αυτό ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί πως η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα σε αποπληρωμή δανείων που οφείλει η χώρα μας (κυρίως προς το ΔΝΤ) ή τις κοινωνικές δαπάνες.

Ευθύνες σε Ντράγκι και ΕΚΤ
Μάλιστα μέσω της επιστολής ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΚΤ για τον περιορισμό στην έκδοση εντόκων γραμματίων, αλλά και στην Ευρωζώνη για την άρνησή της να καταβάλει οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση προς την Αθήνα προτού αυτή εφαρμόσει έναν νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της ΕΚΤ και τις καθυστερήσεις εκταμίευσης θα ήταν αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος της», φέρεται να γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός.
Αναφέρει ότι η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγήσει σε «άμεση επιδείνωση της ήδη συμπιεσμένης ελληνικής οικονομίας, μια προοπτική που δεν θα επιδοκιμάσω».
«Με τη συγκεκριμένη επιστολή, σας ζητώ να μην επιτρέψετε σε ένα ασήμαντο ζήτημα ταμειακής ρευστότητας και μία συγκεκριμένη «θεσμική αδράνεια» να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη», συμπληρώνει.
 
«Δεσμευόμαστε για εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας»
Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει την πεντασέλιδη επιστολή του αναφέροντας ότι «η Αθήνα δεσμεύτηκε για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε ένδειξη καλής πίστης και στενής συνεργασίας με τους εταίρους ενώ ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Αγκελα Μέρκελ συμπληρώνοντας πως μια αποτυχία εξεύρεσης βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.