Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 2015!

Του Ιωάννη Φωκά*

greece-flag
Το έτος που πέρασε συνέβησαν στη χώρα μας τόσα πολλά, όσα δεν συνέβησαν τα τελευταία 15 χρόνια. Οι περιστάσεις έφεραν τη χώρα σε πρωτοφανείς στιγμές αστάθειας και αβεβαιότητας ενώ πολιτικά η χώρα έφτασε πολλές φορές στο σημείο μηδέν, στο σημείο που με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούσαν να πέσουν οι μάσκες, να τιναχθούν όλα στον αέρα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να μην αδικήσουμε καμία σημαντική στιγμή. Σίγουρα έτσι όπως συνέβησαν τα πράγματα, θα μπορούσε να πει ο καθένας πως έγιναν πάρα πολλά για το τίποτα. Μία απίστευτη περιπέτεια που κόντεψε να τινάξει τη χώρα στον αέρα συθέμελα, μία επανάσταση χωρίς αντίκτυπο με πολλά θύματα και κυρίως Έλληνες πολίτες.
Αρχή του έτους 2015, ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ έχει «φάει πόρτα» από την ΕΕ για περίπου 6 μήνες και τα ταμεία έχουν κλείσει για τη χώρα μας. Ο Γιουνγκέρ και η σκληρή παρέα της τρόικα έχει ενημερώσει πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πολύ λίγα από τα προαπαιτούμενα του 2ου μνημονίου και ζητά νέα μέτρα για να εκταμιεύσει τη νέα δόση. Από τη μια η πολιτική του Σαμαρά με σκληρή λιτότητα και μείωση των εξόδων σε πρωτοφανή επίπεδα δείχνει μεν μεγάλο πλεόνασμα, η ΕΕ όμως, από την άλλη, ζητά νέα μέτρα και κάπου εκεί διαρρέει το περίφημο mail Χαρδούβελη, το οποίο τινάζει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στον αέρα. Τι ήταν αυτό το mail; Ήταν πρόσθετα οικονομικά μέτρα για το 2ο μνημόνιο ώστε να εκταμιευθούν μερικά χρήματα με σκοπό να ξεκολλήσει η χώρα από την έλλειψη ρευστότητας.
Ήταν όμως η σωτηρία της Ελλάδας αυτά τα μέτρα του 1 δις περίπου; Η απάντηση είναι όχι! Η χώρα το καλοκαίρι του 2015 θα αντιμετώπιζε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, που αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα με την αποπληρωμή ή όχι της δόσης στο ΔΝΤ. Σίγουρα κάτω από άλλες συνθήκες και αν υπήρχε σταθερή κυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, το 3ο μνημόνιο θα ήταν απλά μια υπογραφή και όχι ένα διακύβευμα που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της καταστροφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Βαρουφάκη πόνταρε στους πραγματικούς δείκτες που έλεγαν πως η Ευρώπη καταστρέφεται με μια άτακτη έξοδό μας, όμως ο Γιουνγκέρ μπλόφαρε και με τη συνδρομή του Σόιμπλε, ο Τσίπρας λύγισε.
Η διαρροή του mail Χαρδούβελη και οι κρυφές δημοσκοπήσεις φέρνουν λοιπόν τον Σαμαρά σε δύσκολη θέση γνωρίζοντας πως πρέπει να ψηφίσει άμεσα νέο μνημόνιο. Για το λόγο αυτό προκηρύσσει εκτάκτως εκλογές με πρόσχημα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διαφωνία ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ. Κάπου εκεί όμως καταρρέει το επιχείρημα ότι διαφώνησαν για τον Πρόεδρο και γι’ αυτό προκήρυξαν εκλογές, αφού εξέλεξαν έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την πλευρά της ΝΔ. Προς τι λοιπόν οι εκλογές; Φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού πολιτικά παιχνίδια, ξόδεψαν εκατομμύρια ευρώ για τη διεξαγωγή των εκλογών και οδήγησαν σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική ανωμαλία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε στη Θεσσαλονίκη ρήξη με τους δανειστές, φιλολαϊκή πολιτική, ελάφρυνση των ασθενέστερων, πρωτογενή ανάπτυξη και φορολογικό κυνήγι των ισχυρών, γεγονός που τον μετέτρεψε σε κόμμα-ρομπέν των δασών. Η ΕΕ ανησύχησε και έδειξε τρομοκρατημένη από την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημάρ ενταφιάστηκαν και η ΝΔ ίσα-ίσα που επιβίωσε ενώ ο Αλέξης; Αυτός έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος. Επί μήνες έφερε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στα άκρα, ο Βαρουφάκης στρίμωξε άγρια το ευρωπαϊκό λόμπυ και τον Σόιμπλε ενώ έγινε τόσο μισητός στο κατεστημένο, ώστε να παρεμβαίνει υπέρ της αποπομπής του ολόκληρο σχεδόν το πολιτικό σύστημα. Ο Βαρουφάκης γνώριζε την αλήθεια σε απλά μαθηματικά και ήλπιζε να κάμψει την αντίσταση των κερδοσκόπων υπέρ της Ελλάδας. Ο Τσίπρας από την πλευρά του προσέλκυσε ακόμη και και τον πιο δύσπιστο ενώ την ίδια στιγμή εξόργισε ΔΝΤ και ΕΕ, καθώς παζάρευε σκληρά, ψήφιζε ρυθμιστικούς νόμους εξομάλυνσης και εξορθολογισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η χώρα όμως χρωστούσε παντού, η τρόικα δεν είχε πει την τελευταία λέξη της και η ρευστότητα άγγιζε το απόλυτο μηδέν.
Το Μάιο η χώρα ήρθε σε δεινή θέση, ο Βαρουφάκης διαπραγματεύθηκε σκληρά με τους βαρώνους της ΕΕ και η Κωνσταντοπούλου ετοιμαζόταν να καθίσει στο σκαμνί τους υπεύθυνους των μνημόνιων με κύριο υπεύθυνο, κατ’ αυτήν, τον Γ. Στουρνάρα. Τον Ιούνιο ο Τσίπρας προκήρυξε δημοψήφισμα όπου επικράτησε το ΟΧΙ με εμφατικό ποσοστό αλλά ο πρωθυπουργός “πούλησε» το λαό, την οργή, την ορμή του ΟΧΙ, “πούλησε» τους στενότερους αριστερούς συνεργάτες του και μετατράπηκε σε ό,τι χειρότερο έχει να παρουσιάσει η σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία. Υπέγραψε τη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο με πολύ σκληρά μέτρα, αποστράτευσε όσους φίλους τον έφεραν στην πρωθυπουργία, έγινε το αγαπημένο παιδί του Γιουνκέρ και της τρόικα και ανασχεδίασε το μέλλον της πατρίδας του με άλλο παρονομαστή πια. Το χειρότερο μνημόνιο την παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας. Στη χώρα έγιναν απίστευτα πράγματα, παραχωρήθηκε δημόσια περιουσία, πωλήθηκαν ελληνικά αεροδρόμια και τοποθεσίες-φιλέτα, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα περί συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, αφαιρέθηκαν από τα ελληνικά σχολικά βιβλία καυτά ζητήματα ελληνικότητας και ελληνικής ιστορίας, τη στιγμή που η χώρα έγινε αποικία προσφύγων και λαθρομεταναστών, χωρίς καμία οργάνωση υποδοχής ενώ οι αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, δανειολήπτες και συνταξιούχοι ήταν τα νέα θύματα της χώρας με κατασχέσεις και άγρια μέτρα εξόντωσης.
Και ενώ το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ έχουν σβήσει, ο συστημικός πια ΣΥΡΙΖΑ κάνει πάρτυ υπέρ της τρόικα, μέχρι που εξευτελίζεται με το παράλληλο πρόγραμμα και ο δερβέναγας (ΕΕ) υπενθυμίζει στο λαό ποιος κάνει κουμάντο…
Για το τέλος έμεινε το επιδόρπιο, το μέλλον της ΝΔ! Τραγελαφικές εσωκομματικές εκλογές για άλλους μάχη μεταξύ αμερικανικού, ευρωπαϊκού και ρωσικού λόμπυ, για άλλους μάχη μεταξύ Καραμανλή και Σαμαρά, μία ακριβή διαδικασία, προκλητικά πολυέξοδη, από ξεφτισμένους, μνημονιακούς πολιτικούς που δεν πλησίασαν ειλικρινά και με ταπεινωμένο βλέμμα τον ταλαιπωρημένο Έλληνα πολίτη. Η ΝΔ γελοιοποιήθηκε με την πρώτη αναβολή των εκλογών ενώ με το αποτέλεσμα οι νεοδημοκράτες -οι καλύτερα οι συστημικοί κομματοπατέρες- απέδειξαν ότι δεν ενδιαφέρονται για τη σωτηρία της χώρας, περιμένουν θαύματα και εθνοσωτήρες μίας άλλης εποχής.
Καλή ή κακή η χρονιά που μας πέρασε; Ραγδαίες εξελίξεις, νέα τροπή, capital controls, δημοψήφισμα, μετανάστες, τρομοκρατία, είναι οι λέξεις που κυριάρχησαν, στην ουσία όμως μπορούμε με έναν δείκτη να κρίνουμε τις καταστάσεις. Οι Έλληνες πιο μπερδεμένοι από ποτέ, πιο ανώριμοι από ποτέ, πιο υπεύθυνοι για την κατάστασή τους από ποτέ, δεν κατάφεραν να δώσουν ένα ακριβές στίγμα της πορείας που επιζητούν για το 2016.
*Στρατιωτικός
 
Πηγή: ithesis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.