Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΗΜΕΡΑ!

Άρθρο του Αθανάσιου Παπανικολάου, Πτεράρχου ε.α της Πολεμικής Αεροπορίας

Επειδή στις μέρες μας όλα έχουν επισκιαστεί απο τα γεγονότα στην Τουρκία (τουλάχιστον στη χώρα μας), θα ήθελα να αναφερθώ πολύ συνοπτικά σε δύο πλευρές αυτού του θέματος. ΠΡΩΤΟΝ σε αυτό που αφορά στην κατάσταση και το "πραξικόπημα" και ΔΕΥΤΕΡΟΝ στο πως επηρεάζεται η χώρα μας από την κατάσταση αυτή της γείτονος.
-ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (συνοπτική), "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ":
Είναι γνωστό οτι η Τουρκία ευρίσκεται μέσα στις 10 ισχυρότερες στρατιωτικά χώρες στον κόσμο. Είναι επίσης γνωστό οτι οι ένοπλες δυνάμεις της πολεμούν τα τελευταία χρόνια. Αυτό συνεπάγεται εμπειρία όσον αφορά στο προσωπικό και ανανέωση αλλά και καλή συντήρηση του υλικού. Δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο το ποσό των 18 δις δολαρίων ετησίως που ξοδεύονται για τις ένοπλες δυνάμεις. Η ιστορία έχει δείξει οτι ανομοιογενείς πληθυσμοί μπορούν να συνυπάρξουν μόνο κάτω απο κάτι ΙΣΧΥΡΟ, είτε ιδέες είναι αυτό, είτε ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ή ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ.
Στην γείτονα χώρα αυτό το "προέβλεψε" ο "πατέρας" τους και ιδρυτής τους ΚΕΜΑΛ, γιαυτό και αφού δημιούργησε, άφησε σαν ρυθμιστή πάντοτε το στρατό.
Ο φιλόδοξος Ερντογάν στην προσπάθεια του να γίνει νέος Σουλτάνος προσέκρουε πάντα στους στρατιωτικούς, οι οποίοι ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την προσπάθεια του για περισσότερη Ισλαμοποίηση της Τουρκίας.
Επίσης στην πορεία του προς τον Σουλτανισμό και λόγω της ιδιοσυγκρασίας του υπέπεσε σε πολλά λάθη με αποτέλεσμα να ανοίξει μέτωπα.
Το σοβαρότερα είναι αυτά με τις ΗΠΑ και την Ρωσία χωρίς να παραβλέπουμε και την αλαζονεία του απέναντι στην ΕΕ.
Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται ποτέ να του συγχωρήσουν την απόρριψη της χρήσης της αεροπορικής βάσης ΙΝΣΙΡΛΙΚ στο δεύτερο πόλεμο κατά του ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΙΝ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αλλαγή σχεδίων επιχειρήσεων και την απώλεια πολλών αμερικανών στρατιωτών. Η βοήθεια που δέχτηκαν οι αμερικάνοι απο τους Κούρδους στον πόλεμο αυτό μαζί με το γεγονός της προσέγγισης Κούρδων-Ισραήλ, καθώς και το ήδη καλλιεργηθέν ιδεολογικό υπόβαθρο συνετέλεσαν στην πρόθεση για την δημιουργία νέου Κουρδικού κράτους. Αυτό σημαίνει την απώλεια ενός μεγάλου γεωγραφικού μέρους της Τουρκίας, το οποίο κατοικείται απο Κούρδους και ενσωμάτωσή του στο νέο κουρδικό κράτος.
Αλλά μήπως είναι δυνατόν να ξεχαστεί απο την Ρωσία η κατάρριψη του μαχητικού της αεροσκάφους ή από τους Ισραηλινούς η άμεση εμπλοκή του στο παλαιστινιακό;
Απ΄ όλο δε τον κόσμο, μπορεί να ξεχαστεί η άμεση σχέση και βοήθεια προς τον ISIS;
Πολλά ακόμα μπορώ να αναφέρω πάνω σε αυτό όμως δεν το κάνω, λόγω του συνοπτικού χαρακτήρα που έχουν τα γραφόμενα μου.
Την όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, από τον Ερντογάν, δεν εγκρίνουν σε καμμιά περίπτωση, οι εναπομείναντες στρατιωτικοί (τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν έχει φυλακίσει και έχει εκδιώξει απο το στράτευμα χιλιάδες).

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ.

Έψαχνε λοιπόν ευκαιρία για να κάνει εκκαθαρίσεις, όπως και οι στρατιωτικοί έψαχναν και θα συνεχίσουν να ψάχνουν ευκαιρία να πάρουν την εξουσία.
Επειδή η όλη σχεδίαση και ο τρόπος υλοποίησης του πραξικοπήματος ήταν εντελώς ερασιτεχνικός και δεν συνάδει με το επίπεδο εκπαίδευσης και εμπειρίας των στελεχών των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και με δεδομένο το γεγονός οτι η υπηρεσία των Τουρκικών πληροφοριών όπως και η αστυνομία ελέγχονται πλήρως από τον Ερντογάν (ισλαμοποιημένα) ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ, ο Ερντογάν γνώριζε πλήρως τις κινήσεις των πραξικοπηματιών, διαπίστωσε τη δυσκολία τους στο να κινηθούν και τους άφησε ώστε στο τέλος να επικρατήσει και να επανέλθει "μετά βαίων και κλάδων", ελεύθερος πλέον να πραγματοποιήσει αυτά που πριν δεν μπορούσε, λόγω της διεθνούς κατακραυγής.

-Η ΟΛΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα παρά το μέγεθος της παρακολουθούσε και διατηρούσε μιά ισορροπία στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς με την Τουρκία, αν λάβουμε δε υπόψιν και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των ενόπλων μας δυνάμεων αυτό μας έδινε την δυνατότητα να μπορούμε να αποτελούμε ένα ισχυρότατο αντίπαλο μιας χώρας 8πλάσιας σε πληθυσμό και έκταση.
ΟΜΩΣ τα δεδομένα άλλαξαν πλήρως μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.
Δεν θέλω να σταθώ σε αυτό για πολλούς και διάφορους λόγους.
ΣΗΜΕΡΑ λοιπόν η χώρα μας έχει πάρα πολλούς λόγους να υπάρχει στην εξουσία ένας ΕΡΝΤΟΓΑΝ που βάλλεται πανταχόθεν ΠΑΡΑ μία ισχυρή στρατιωτική κυβέρνηση.
Από εδώ και εμπρός είναι βέβαιο οτι παρά την εσωτερική επικράτησή του (φαινομενική θα έλεγα) ο Ερντογάν αποτελεί ακόμα περισσότερο στόχο πολλών. Αυτό είναι καλό για την χώρα μας, η οποία περνά τις τρομερές οικονομικές αυτές δυσκολίες.
Σαφώς θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως δεν γνωρίζουμε αν αλλάξει στάση πολιτικής ο Ερντογάν απέναντι μας. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί χωρίς να είναι και το πιθανότερο.
Αυτό όμως το οποίο είναι βέβαιο είναι η στάση των πραξικοπηματιών αν επικρατούσαν, θα προσπαθούσαν να εξάγουν τα εσωτερικά προβλήματα δημιουργώντας επεισόδια με τη χώρα μας. Το έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.
Αν λάβουμε δε σαν δεδομένο οτι θα καλλιεργούσαν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ οι οποίες θα είχαν απαλλαγεί απο τον Ερντογάν, αυτόματα η χώρα μας θα έμπαινε σε μειονεκτικότερη θέση.
Ευελπιστώ και εύχομαι να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή στην γείτονα χώρα διότι η δύσκολη φάση που διέρχεται η χώρα μας μας καθιστά ευάλωτους σε πολλούς τομείς.
Επίσης θα ήθελα να κάνω μία πρόβλεψη όχι και τόσο θετική μετά τα όσα έχω αναφέρει παραπάνω.
Εάν ο Ερντογάν συνεχίσει την ίδια ή σκληρότερη πολιτική θα έχει την τύχη που είχαν μερικοί Άραβες και Αφρικανοί ηγέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.