Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ!

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη

Η αγγλόφωνη διεθνής οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal το λέει ξεκάθαρα σε ένα άρθρο της που έχει ως τίτλο «Τα προγράμματα διάσωσης τελείωσαν, η Ελλάδα επιστρέφει στις θυελλώδεις αγορές»
συνεχίζοντας
«Η δυσκολία του Αλέξη Τσίπρα έγκειται στο ότι η Ελλάδα έχει αποκοπεί από τα δάνεια διάσωσης την ώρα που οι αγορές ομολόγων γίνονται ξανά ασταθείς μετά από πολλά χρόνια. Η Ελλάδα αν και δεν έχει ανάγκη άμεσης προσφυγής στις αγορές «χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στα ομόλογά της αν πρόκειται να σταθεί οικονομικά στα πόδια της τα επόμενα χρόνια και να αποφύγει την επιστροφή στα δάνεια από τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης».
Το υψηλό επιτόκιο του 10ετους ομολόγου βρίσκεται πάνω από το 4% εντείνοντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών που σχετίζεται άλλωστε με την αβεβαιότητα και την οικονομική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα.
Έτσι παρά το τέλος των Μνημονίων, η Ελλάδα μοιάζει με καράβι στα ανοιχτά που το χτυπούν θυελλώδεις άνεμοι.
Μετά και την επίσημη απόφαση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να κλείσει οριστικά την πόρτα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για την Ελλάδα μία έξοδος στις αγορές φαντάζει ένα δύσκολο εγχείρημα.
Νέα Υόρκη, Βοστώνη και τώρα τον Σεπτέμβριο στην Ασία. Διαδρομές με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να πείσει τους επενδυτές για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος που πήρε στο Eurogroup κάπου στα τέλη Ιουνίου δεν αρκεί για να προσελκύσει επενδυτές, αφού αυτοί φαίνεται να θεωρούν αναγκαία προϋπόθεση την επίτευξη σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Το «στοίχημα» λοιπόν για την χώρα μας είναι να πρέπει να πείσει για την αναπτυξιακή προοπτική της έχοντας ως δεδομένο τους εξαιρετικά υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.
Σε μια προσπάθεια για τη χώρα να αντλήσει κεφάλαια μόνη της εν όψει της εξόδου από τα μνημόνια αποτελεί η έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου, κάτι που είχαν πράξει όλες οι προηγούμενες χώρες που ολοκλήρωσαν τα προγράμματα διάσωσης. Η Ιρλανδία, η οποία βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης τον Δεκέμβριο του 2013, πέρασε στην πρώτη έκδοση νέων 10ετών ομολόγων τον Μάρτιο του 2013. Η Πορτογαλία, τον Μάιο του 2013, προχώρησε στην έκδοση 10ετών ομολόγων, ενώ εννέα μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2014 και τέσσερις μήνες πριν βγει από το πρόγραμμα, βγήκε και πάλι στις αγορές με 10ετείς τίτλους. Τέλος, η Κύπρος η οποία βγήκε από το πρόγραμμα το 2016, προχώρησε στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου το φθινόπωρο του 2015.


Πηγή: https://www.o-klooun.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.