Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Από: Κυριακή Δαρζάνου

Πηγή εικόνας: lifeis.gr 

Χριστούγεννα στην Αρχαία Ελλάδα 
Με τον ερχομό του Δεκεμβρίου, μετράμε αντίστροφα τις μέρες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα Χριστούγεννα αποτελούν τη μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού και μέρες χαράς και αγάπης για όλο τον κόσμο. Κάθε χώρα ανά τον κόσμο έχει τις δικές της χριστουγεννιάτικες παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία και στη παράδοσης της.
Στην Ελλάδα, τα Χριστούγεννα μοιάζουν με την αρχαιοελληνική γιορτή τα «Ηλιούγεννα» που γιόρταζαν την γέννηση του Διονύσου. 
Τον αποκαλούσαν «σωτήρ» και θείο «βρέφος», το οποίο γεννήθηκε από την παρθένο Σέμελη. Τον χειμώνα γιόρταζαν τον θάνατο του από τους Τιτάνες αλλά στις 30 Δεκεμβρίου γιόρταζαν την ανάσταση του. 
Επίσης, ένα, ακόμα, έθιμο των Χριστουγέννων μοιάζει να έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Όμηρος, κατά τη διαμονή του στη Σάμο, μαζί με μια ομάδα παιδιών, δημιούργησαν τα τραγούδια–κάλαντα.Τα κάλαντα συμβόλιζαν την χαρά, τον πλούτο και την ειρήνη και τα τραγουδούσαν στα σπίτια των πλουσίων. Τα παιδιά γύριζαν από σπίτι σε σπίτι, κρατώντας κλαδιά ελιάς ή δάφνης στολισμένα με μαλλί (σύμβολο υγείας και ομορφιάς) και καρπούς κάθε λογής, τραγουδώντας για καλύτερη τύχη και γονιμότητα της γης. Πολλά από τα παιδιά έφερναν τα κλαδιά στο σπίτι τους και τα κρεμούσαν στην πόρτα όπου έμεναν όλο το έτος. 
Τον Δεκέμβριο, αυτή η γιορτή του Διονύσου, είχε επίσης ταυτιστεί και με την γιορτή του Ηλίου, τον οποίο οι αρχαίοι λαοί είχαν θεοποιήσει. Οι Αρχαίοι Έλληνες, γιόρταζαν και τον Φωτοφόρο Απόλλωνα-Ηλίο τον οποίο παρίσταναν πάνω σε ένα ιπτάμενο άρμα, να μοιράζει φως. Με το πέρασμα των αιώνων, το άρμα μετατράπηκε σε έλκηθρο, τα άλογα έγιναν τάρανδοι και το «δώρο» του φωτός που μοίραζε στους ανθρώπους έγινε το «μοίρασμα των δώρων», το βλέπουμε να μοιάζει πολύ με το έθιμο του Άγιου Βασίλη. 
Και τέλος, το κόψιμο της βασιλόπιτας αποτελεί και αυτό εξέλιξη ενός αρχαίου Ελληνικού εθίμου, του εορταστικού άρτου, που οι αρχαίοι πρόγονοι πρόσφεραν στους Θεούς κατά τη διάρκεια μεγάλων αγροτικών γιορτών. 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο: 
-Πώς ήταν τα «Χριστούγεννα» στην Αρχαία Ελλάδα; Ανακτήθηκε από https://filologika.gr/xristougenna-arxaia-ellada/ 
-Ιστορία του εορτασμού των Χριστουγέννων. Ανακτήθηκε από ttps://el.wikipedia.org/wiki/Ιστορία_του_εορτασμού_των_Χριστουγέννων 

Πηγή: https://www.maxmag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.