Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ!

Από: Χαρά Καλαϊτζίδου

Στα σύνορα μεταξύ Ολύμπου και Πιερίων, κοντά στο χωριό Κονταριώτισσα Πιερίας, βρίσκεται η Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Πιο συγκεκριμένα, η Μονή βρίσκεται στη θέση “Παναγία”, στη ράχη του οικισμού Αδριανός της Αρχαίας Πιερίας. Η εντυπωσιακή θέα του μοναστηρίου επιτρέπει στον προσκυνητή να θαυμάσει τον Θερμαϊκό, την Θεσσαλονίκη και στο βάθος το Άγιον Όρος.
Στα βορειοανατολικά φαίνεται η καρδιά του Νομού Πιερίας, η Κατερίνη. Δυτικά της Μονής, τοποθετούνται τα Πιέρια Όρη και λίγο νοτιότερα ο επιβλητικός Όλυμπος με την σπάνια φυσική ομορφιά του.

Πηγή: Agiotopia.blogspot.gr
Ιστορικό

Η Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου αποτελεί τόπο ιερό, τόπο προσκυνήματος και ταυτόχρονα επίγειο παράδεισο φυσικής ομορφιάς, αρχιτεκτονικής και καλαισθησίας. Το αξιοθαύμαστο αυτό οικοδόμημα είναι το μοναδικό προσκύνημα του Οσίου Εφραίμ του Σύρου στον ελλαδικό χώρο. Ιδρύθηκε το 1983 ως γυναικείο ιδιωτικό ησυχαστήριο. Από το 1985 ανήκει επίσημα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Η Μονή χτίστηκε και ανακαινίζεται συνεχώς σε ιδιόκτητα χωράφια που αγόρασαν οι μοναχές από τους “βλάχους” της περιοχής. Κατάφεραν να μετατρέψουν τα άγονα και άνυδρα χωράφια σε έναν φιλόξενο και όμορφο τόπο.
Πηγή: Bikiropoulos.blogspot.gr

Τα κτίσματα της Μονής

Η Μονή Οσίου Εφραίμ αποτελείται από δύο κτιριακά συγκροτήματα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας γωνία. Τα τρία βυζαντινά Παρεκκλήσια του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και των Αγίων Αποστόλων κοσμούν τον χώρο της Μονής. Σε περίοπτη θέση διακρίνεται ο Πύργος της Μονής, το Παρεκκλήσι του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και το Παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας. Στον Πύργο βρίσκεται και η βιβλιοθήκη της Μονής. Στη συνέχεια, υπάρχουν και άλλοι επισκέψιμοι χώροι, όπως το Εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων, το βιβλιοπωλείο και ένας μικρός ζωολογικός κήπος.
Πηγή: Dionolympusguide.gr

Το 1987, προς τιμή και μνήμη της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής και του Οσίου Εφραίμ, ο Μητροπολίτης Κίτρους Αγαθόνικος θεμελίωσε το Καθολικό, αγιορείτικης αρχιτεκτονικής, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της ανατολικής αυλής. Στο Καθολικό περιλαμβάνονται, επίσης, και δύο παρεκκλήσια προς τιμή της Αγίας Αικατερίνης και του Οσίου Πορφύριου του Καυσοκαλυβίτου.
Στην είσοδο της Μονής υπάρχουν και τα παρεκκλήσια της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, της Παναγίας Πορταΐτισσας, του Τιμίου Προδρόμου, των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και της Αγίας Παρασκευής. Επίσης, στη Μονή υπάρχει το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Δακρυρροούσης, που ιστορήθηκε στο αγιογραφείο του Προφήτη Ηλία, στο Άγιον Όρος.
Πηγή: Dionolympusguide.gr
Πηγή: Dionolympus.gr

Τα λείψανα του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, που φυλάσσονται στην Μονή, αποτελούν πηγή ευλογίας και προστασίας για τους προσκυνητές που αναζητούν ψυχική γαλήνη, παρηγοριά και αγιασμό.
Πηγή: Agiotopia.blogspot.gr

Τις ανάγκες των μοναχών καλύπτουν και κάποιοι βοηθητικοί χώροι, όπως το Σκευοφυλάκιον, η Γραμματεία, το Ηγουμενείον, η τραπεζαρία, τα κελιά των Αδελφών και τα εργαστήρια της Ιεράς Μονής. Το συγκρότημα συμπληρώνουν το Θυρωρείον, το Εξομολογητήριον με το κατάλυμα του πνευματικού και του εφημέριου της Μονής.

Η καθημερινή ζωή των μοναχών

Στο μοναστήρι κοινοβιάζει πολυμελής αδελφότητα μοναζουσών υπό την πνευματική καθοδήγηση της μοναχής Αικατερίνης. Οι Μοναχές, πέρα από την ατομική τους μελέτη και προσευχή, ασχολούνται και με δεκάδες παραδοσιακά διακονήματα: βυζαντινή αγιογραφία, ψηφιδωτά, κατασκευή εκκλησιαστικών ειδών και ιερών εικόνων, μικροτεχνία κομβοσχοινίων. Μερικές από τις δημιουργίες τους εκτίθενται στην Έκθεση της Μονής.
Παράλληλα, παρασκευάζουν παραδοσιακά προϊόντα, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά και γλυκίσματα. Ασχολούνται με την ανθοκομική, την κηπουρική, το ορνιθοτροφείο και τα οικόσιτα ζώα της Μονής.

Ο βίος του Οσίου

Ο Όσιος Εφραίμ γεννήθηκε στην πόλη Νίσιβη της Μεσοποταμίας, πιθανώς περί το 308 μ.Χ. Από μικρή ηλικία διδάχθηκε την πίστη και την αρετή από τον επίσκοπο της γενέτειρας του, Ιάκωβο (309-364 μ.Χ.). Ο Ιάκωβος τον χειροτόνησε διάκονο, ωστόσο όμως, ο Όσιος αρνήθηκε να λάβει μεγαλύτερο αξίωμα. Αποφάσισε από πολύ νωρίς να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Έγραψε πολλά συγγράμματα πνευματικού και ηθικού περιεχομένου στη συριακή, λατινική και ελληνική γλώσσα. Ήταν γνώστης όλων των δογματικών θεμάτων και ήξερε να καταπολεμά όλες τις αιρέσεις της εποχής του. 
Πηγή: Dionolympusguide.gr

Η δράση του Οσίου άκμασε κυρίως την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου (324-337 μ.Χ.) και του Ιουλιανού Παραβάτου (361-363 μ.Χ.). Όταν το 363 μ.Χ. ο διάδοχος του Ιουλιανού, Ιοβιανός, παρέδωσε την Νίσιβη στους Πέρσες, ο Όσιος εγκατέλειψε την πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στην Έδεσα της Μεσοποταμίας. Αργότερα, το 370 μ.Χ., επισκέφθηκε τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας για να συζητήσει για τα προβλήματα των αιρέσεων της ανατολής και κυρίως του αρειανισμού. Το 373 μ.Χ. κοιμήθηκε.
Ο Όσιος Εφραίμ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ασκητές, Πατέρες και ομολογητές της ορθόδοξης εκκλησίας. Αποτέλεσε παράδειγμα μοναχού, αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην μετάνοια μετά δακρύων. Για αυτόν τον λόγο, ονομάστηκε και “Άγιος των δακρύων”. Τα συγγράμματα του αποτελούν παρακαταθήκη για την Εκκλησία και για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στην ορθόδοξη πνευματικότητα. Η μνήμη του τιμάται στις 28 Ιανουαρίου.




 ΧΑΡΑ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ
Φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας ΔΠΘ. Μένω προσωρινά στην Κομοτηνή, αλλά κατάγομαι από την Κατερίνη. Στον ελεύθερο μου χρόνο βλέπω πολλές ταινίες και ακούω μουσική. Λατρεύω τις εκδρομές και τα βιβλία.


Πηγή: https://www.maxmag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.