Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ!

Γράφει ο Ιωάννης Β. Καραπανάγος


Τα Θεοφάνια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων). Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές.
Η εορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και Φώτα ή Φωτά (ή Εορτή των Φώτων).Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν τα ονόματα Φωτεινή, Φανή, Φώτιος, Τριάδα, Ουρανία, Ιορδάνης, Ιορδάνα, Περιστέρης, Περιστέρα, Θεοφάνης, Θεοφανία και Θεοχάρης.
Στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Περαχώρας τελέσθηκε Όρθρος μετά Θείας Λειτουργίας και η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων. Ακολούθησε, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (παγωνιά και ισχυροί βόρειοι άνεμοι), κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα (Λίμνη Βουλιαγμένης), από τον Πατέρα Τσαμπίκο Π. Πετρόπουλο, με τη συμμετοχή του Ιεροψάλτη Σωτήρη Πρωτοπαππά και την παρουσία μικρού αριθμού οικιστών της περιοχής, που αψήφησαν το διαπεραστικό κρύο, αφού το θερμόμετρο έδειχνε τέσσερις βαθμούς.

Απολυτίκιο Θεοφανίων 

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε
η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις
του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει Σοι
αγαπητόν Σε Υιόν ονομάζουσα
και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς
εβεβαίου του λόγου το ασφαλές
Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός
Και τον κόσμον φωτίσας δόξα Σοι»

Και του χρόνου!












Πληροφορίες: https://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.