Στέλιος Κούλογλου
Ο καλόπιστος Εξωγήινος διάβασε το twitter του πρωθυπουργού, ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα με καταπληκτική ποιότητα ζωής», και ήρθε επίσκεψη. Η πρώτη εντύπωση του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν ήταν η καλύτερη. Σε όλα τα σοβαρά αεροδρόμια του κόσμου, οι επιβάτες αποβιβάζονται από τις φυσούνες.
Στην Αθήνα, σε ένα απλό αεροδρόμιο, τους κατεβάζουν και τους στριμώχνουν σε λεωφορεία και μάλιστα με πανδημία. Ο Εξωγήινος ρώτησε ποιος φταίει. Ο ένας του είπε ότι υπεύθυνη είναι η διοίκηση του αεροδρομίου. Ο άλλος η Aegean.
Δεν έβγαλε άκρη, αλλά πηγαίνοντας προς το κέντρο της Αθήνας, η εικόνα τού φάνηκε βελτιωμένη: στη Βασιλίσσης Σοφίας υπάρχουν ακόμη τα φώτα από τον στολισμό των Χριστουγέννων. «Αν ο δήμαρχος δεν είναι παλιοημερολογίτης», σκέφτηκε, «το γιορτάζουν ακόμα».
Μέσα στο ταξί, ο εξωγήινος άρχισε να ψάχνει στο διαδίκτυο με το υπερσύγχρονο 6G μηχάνημα του. Βρήκε αρκετές ελληνικές πρωτιές, αλλά αρνητικές:
-Στη ανεργία, δεύτερη από το τέλος με 12,7%. Πρώτη η Ισπανία με 13%. Μέσος όρος ΕΕ: 6,4%.Δεύτερη χειρότερη θέση και για τους νέους (κάτω των 25) με ποσοστά 30,5%.
-Εισόδημα: δεύτεροι από το τέλος στην ΕΕ, με 1060 ευρώ μέσο μεικτό εισόδημα το 2020. Ακολουθεί η Βουλγαρία.
-Πληθυσμός στο όριο της φτώχειας/κοινωνικού αποκλεισμού : το 2020, η Ελλάδα τρίτη από το τέλος με 27,5%. Ακολουθούν Βουλγαρία, Ρουμανία. Ο μέσος όρος στην ΕΕ: 21,9%.
-Στην ενέργεια, η Ελλάδα ήταν στα τέλη Ιανουαρίου η πιο ακριβή ευρωπαϊκή χώρα.
-η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 5,4 φορές σε σχέση με πέρσι – η υψηλότερη αύξηση στην Ε.Ε. Ακολουθούν η Κροατία και η Βουλγαρία με 4,9 φορές και έπονται η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Ουγγαρία με 4,6.
-Η Eurostat εκτίμησε τον Ιανουάριο τον ελληνικό πληθωρισμό στο ρεκόρ του 5,5%, με τον ευρωπαϊκό μέσο στο 5,1%
-Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους Φόρους Κατανάλωσης στα καύσιμα και σήμερα την τρίτη ακριβότερη βενζίνη την Ευρώπη, πιο ακριβή κι από την Γερμανία!
«Μα πώς κυκλοφορούν οι φτωχοί;», ρώτησε ο εξωγήινος τον ταξιτζή. «Οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο, το είπε και ο υπουργός μας», του απάντησε. «Τους πλούσιους, τι τους νοιάζει αν πληρώνουν 2 ευρώ το λίτρο;»
Ύστερα, στο ραδιόφωνο, είχε ειδήσεις για την πανδημία:
-Τρίτη χειρότερη η Ελλάδα σε θανάτους, με την Βουλγαρία και την Τσεχία να προηγούνται. Με 10,36 θανάτους/εκατ. πληθυσμού. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,8. Πέμπτη θέση στον κόσμο, στον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
-Οι δημόσιες Δαπάνες Υγείας στο 5% του ΑΕΠ, παρά την πανδημία. Το χαμηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες της Ευρώπης.
«Δεν είμαστε στον πάτο σε όλα τα θέματα», παρενέβη ο οδηγός του ταξί, που είδε από τον καθρέφτη τον εξωγήινο να κρατάει σημειώσεις:
-Αμυντικές δαπάνες. Δεύτερη στην ΕΕ η Ελλάδα, με 2% του ΑΕΠ. Πρώτη η Εσθονία με 2,1% (ο ευρωπαϊκός ΜΟ είναι 1,2%).
«θα αγοράσουμε και κορβέτες», σχολίασε ο ταξιτζής. «Έχουμε αγοράσει 24 γαλλικά αεροπλάνα Ραφάλ και ο υπουργός Αμυνας δήλωσε μόλις τώρα στο ραδιόφωνο ότι θα πάρουμε και αμερικανικά F.35. Πάμε για παγκόσμια πρωτιά. Τους κάνουμε και αγιασμό των αεροπλάνων μόλις έρθουν, είναι πολύ ωραία».
Αλλά ο επιβάτης του, κοιτούσε άλλα στοιχεία:
-Φοροδιαφυγή: δεύτερη στην ΕΕ, μετά τη Ρουμανία, με απώλεια 25,8% των δημόσιων εσόδων.
Διαφθορά: στην ΕΕ, σε χειρότερη θέση είναι Κροατία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία.
Ελευθερία των ΜΜΕ: Πέντε θέσεις πιο κάτω από ότι το 2020, στη διεθνή κατάταξη. Χαμηλότερα μόνο η Ουγγαρία.
Ο εξωγήινος παρατήρησε ότι τα αυτοκίνητα δεν σταματάνε στις διαβάσεις των πεζών. Παραλίγο το ταξί να πατήσει έναν περαστικό.
-«Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κοκαλώνουν τα αυτοκίνητα, οι πεζοί έχουν προτεραιότητα», σχολίασε.
-«Το κάνουμε για να είναι οι πολίτες σε εγρήγορση και να μην χαλαρώνουν», εξήγησε ο οδηγός. «Τρέχοντας να αποφύγουν τα αυτοκίνητα, γυμνάζονται και δεν πλαδαρεύουν. Αυτό θα πει ποιότητα ζωής».
«Nα πάρουμε και την κυρία;», ρώτησε ο οδηγός δείχνοντας μια υποψήφια πελάτισσα, που περνούσε ανάμεσα στα αυτοκίνητα που δεν σταματούσαν.
-«Τα καταφέρατε», τής είπε με συμπάθεια ο εξωγήινος.
-«Έχουμε συνηθίσει», απάντησε η κυρία. «Το δύσκολο είναι με τους ΑΜΕΑ καθώς τα πεζοδρόμια είναι στενά Οι ΑΜΕΑ σπάνια βγαίνουν από το σπίτι. Για παιδιά επίσης είναι δύσκολο, γιατί έχουμε πολύ τσιμέντο και ελάχιστους χώρους πράσινου».
O εξωγήινος googlαρε την ισότητα των δύο φύλων:
Στην εργασία, δεύτεροι από το τέλος στην Ευρώπη, με δείκτη αξιολόγησης 65,3/100. Ακολουθεί η Ιταλία με 63,7. Μέσος Ορος ΕΕ: 71,6
Γυναίκες σε θέσεις εξουσίας: 2η η Ελλάδα από το τέλος, με δείκτη αξιολόγησης 21,7/100. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 48,4.
Γυναίκες στην πολιτική τέταρτη θέση από το τέλος. Σε θέσεις κοινωνικο-οικονομικής εξουσίας, τρίτη από το τέλος.
«Τουλάχιστον θα έχετε δωρεάν εκπαίδευση», απευθύνθηκε ο εξωγήινος στην κυρία.
-Aυτό είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο», απάντησε εκείνη. «Τα παιδιά αρχίζουν ιδιωτικά φροντιστήρια από την 1η Γυμνασίου, μπορεί και από το δημοτικό. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο, κομμένο και ραμμένο για τα ιδιωτικά φροντιστήρια. Για να μπει το παιδί στο Πανεπιστήμιο, πρέπει να πληρώνει η οικογένεια φροντιστήρια τουλάχιστον από τη Δευτέρα Λυκείου».
«Μήπως είστε παρόλα αυτά χαρούμενοι», λόγω ήλιου και θάλασσας», τη ρώτησε ο απορημένος εξωγήινος.
-Κατάθλιψη στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, με 5,7% του πληθυσμού.
«Τότε γιατί ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει με καταπληκτική ποιότητα ζωής;», επέμεινε ο εξωγήινος ενώ αναβόσβηναν πια τα κόκκινα φωτάκια του. «Εμένα μου αρέσει η Ελλάδα με τους ανθρώπους, τις παραλίες της, το ούζο.. »
«Μάλλον είναι σαν κι εσάς», απάντησε η κυρία. «Έχει λεφτά και εξουσία και νομίζει ότι έτσι τη περνάει και ο απλός κόσμος. Είχαμε ανέκαθεν πολλούς τέτοιους. Μια ελίτ σπουδαγμένη στο εξωτερικό, που έβλεπε πάντα τη χώρα αφ υψηλού. Τη συμπαθούν δε λέω, αλλά δεν την έχουν ζήσει για να την πονάνε πραγματικά.
..Είναι η παράδοση των Φιλελλήνων, έχουμε και δρόμο στην Αθήνα προς τιμήν τους. Έτσι και ο κ. Μητσοτάκης. Είναι κι αυτός φιλέλληνας».
Πηγή: https://m.tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.