Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

ΓΙ΄ΑΥΤΟ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΑΛΚΗ!

Από Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

Η στυγερή δολοφονία του αδικοχαμένου Άλκη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με την αστυνομία όπως φαίνεται να έχει πλήρη εικόνα του εγκλήματος και να αναμένονται εξελίξεις.
Ωστόσο, πέραν του αστυνομικού ζητήματος, υπάρχουν και τα αίτια αυτού του φαινομένου. Και εδώ δεν αναμένονται δυστυχώς εξελίξεις.
Να διευκρινίσουμε αρχικά ότι δεν υπάρχει δικαίωση για το παιδί που τόσο άδικα των αδίκων σφάχτηκε δίχως λόγο! Ούτε για τους δύστυχους γονείς. Βέβαια, πρέπει να πληρώσουν σκληρά οι δολοφόνοι. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα. Η ζωή του Άλκη χάθηκε δίχως λόγο. Δίχως κανέναν λόγο και γι’ αυτό, εκτός από τους δολοφόνους, τεράστιες ευθύνες έχουν κι άλλοι… Λίγο πολύ, σε αυτά τα εγκλήματα εμπλεκόμαστε όλοι μας. Με πολλούς τρόπους, είτε ιδιοτελείς, είτε με την σιωπή μας, την ανοχή μας, την επικίνδυνη βλακεία μας, την αδιαφορίας μας, τις ιδεοληψίες μας.
Συνήθως, σε αυτές τις υποθέσεις, η πολύ φασαρία λειτουργεί ως αφορμή μιας συναισθηματικής εκμετάλλευσης, όσο το θέμα είναι στην επικαιρότητα, για να γυμνάσουμε με την ευκαιρία τις σκουριασμένες μας ευαισθησίες και μετά να ξεχάσουμε, να περάσουμε σε άλλο ενδιαφέρον θέμα της επικαιρότητας. Αυτό σκοτώνει επί πλέον την μνήμη του θύματος αλλά γι’ αυτό δεν υπάρχει τιμωρία, ούτε έγκλημα καθώς αφορά όλη την κοινωνία, δηλαδή κανέναν.
Ποιος πιστεύει ότι δεν έχουν ευθύνη τα σωματεία; Τεράστια ευθύνη – για να μην πούμε ότι αυτά είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την συγκρότηση τέτοιων συμμοριών. Ποιος τους παρέχει καλύψεις, ποιος τους παρέχει στέγη, ποιος τους παρέχει νομική προστασία και ασυλία; Ποιος τους καλλιεργεί το αίσθημα της ατιμωρησίας; Ποιος τους δίνει την εντύπωση πως μπορούν να κυκλοφορούν στην πόλη, να σαπίζουν στο ξύλο τον κόσμο και να μην τρέχει τίποτα γιατί είναι ΠΑΟΚ ή όποια άλλη ομάδα;
Ποιο δικαστήριο άφησε ελεύθερο έναν σεσημασμένο και γνωστό συμμορίτη, να εκκρεμεί η δίκη του για μαχαιρώματα εδώ και μερικά χρόνια; Αυτοί οι λαμπροί νέοι πώς βρίσκουν τζιμάνια δικηγόρους και τους ξελασπώνουν; Ποιες είναι οι διασυνδέσεις τους; Ένα άλλο που επίσης όλοι γνωρίζουν, είναι και οι εξωποδοσφαιρικές τους δράσεις. Ποιοι τέλος πάντων είναι αυτοί οι φοβεροί και τρομεροί παράγοντες που επεμβαίνουν στην αστυνομία, στη δικαιοσύνη, στους κρατικούς μηχανισμούς, με πρόσχημα το «λαό» της κάθε ομάδας;
Λοιπόν, να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Το ζήτημα που προκύπτει είναι το ποιος τα βάζει με την ομάδα; Ποιο πολιτικό κόμμα αναλαμβάνει το τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος να ανοίξει αυτό το ζήτημα για την ζωή του Άλκη και όλων των παιδιών που έχουν την ίδια τραγική κατάληξη; Μην κουράζεστε: κανείς!
Δεν γνωρίζουν τα σωματεία ότι στους συνδέσμους των οπαδών τους υπάρχουν δρεπάνια, δολοφονικά όπλα, μαχαίρια, κροτίδες, ρόπαλα και ότι άλλο «εργαλείο» βάζει ο νους; Οι περιθωριακοί αυτοί αληταράδες που σκοτώνουν για ένα εισιτήριο τσάμπα, έχουν λεφτά να συντηρούν οικήματα (ενοίκια, φώτα, νερά, τηλέφωνα, κοινόχρηστα) ή να αγοράζουν αθλητικό εξοπλισμό (δρεπάνια και στιλέτα, κροτίδες, τσουγκράνες); Έχουν γνώσεις για να διαχειρίζονται καταστατικά;
Ο δολοφόνος του Άλκη δεν είχε κλειδιά, δεν έδινε λογαριασμό στο σωματείο, δεν πήγε εκεί και έκρυψε το κινητό του τηλέφωνο; Είναι δυνατόν μια ομάδα σεσημασμένων αλητών με πλούσιο και αξιοπρόσεκτο ποινικό παρελθόν να αλωνίζει στην πόλη και κανείς να μην γνωρίζει τίποτα από το σωματείο;
Άρα, πριν πάμε στο δολοφόνο και τους συνεργούς του, δεν έχει κραυγαλέες ευθύνες το σύστημα της δικαιοσύνης που τους ήξερε, τους γνώριζε και τους άφησε να τους δικάσει όταν ευκαιρήσει, κι αν στο μεταξύ έχουν σκοτώσει ακόμα κάνα δυο παιδιά, μια χαρά! Θα τους δικάσει για όλα μαζί τα εγκλήματα!
Πριν από όλα, η πολιτεία έπρεπε να σταματήσει το πρωτάθλημα. Να επιβληθούν τρομερές, εξοντωτικές ποινές αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές και λοιπές διεθνείς συναντήσεις, τουλάχιστον για μια διετία. Να λογοδοτήσουν τα σωματεία για τους συνδέσμους και την εγκληματική τους δράση που απλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Όσο διαρκούν αυτές οι διαδικασίες, να επιχειρηθεί μια εν συνόλω έρευνα γύρω από το ποδόσφαιρο και τους ανθρώπους του. Εκεί θα γελούσε κάθε πικραμένος.
Αν υπήρχε η στοιχειώδης γενναιότητα από το πολιτικό μας σύστημα, δηλαδή, από όλα τα κόμματα που τώρα απαρτίζουν την Βουλή, να συμφωνήσουν σε μια δέσμη αυτονόητων μέτρων και να αναλάβουν όλοι μαζί το πολιτικό κόστος, το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί. Ωστόσο, είναι πιο συμφέρον να μην λυθεί και να υπάρχει, γιατί αν ανοίξει προς εξυγίανση ο Φάκελος Ποδόσφαιρο (με διασυνδέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα, με απόλυτο έλεγχο ΜΜΕ ,με, με, με….) δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στην χώρα! Κι έτσι, βολευόμαστε με κεράκια, φανέλες, συνθήματα, δοξολογίες, ποιήματα και ενός λεπτού ξεπλύματος της ξεφτίλας μιας ολόκληρης κοινωνίας που ΔΕΝ θέλει να ξέρει!
Γι’ αυτό, καληνύχτα Άλκη…

Πηγή: https://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.