Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ Ο «ΜΑΝΩΛΙΟΣ» ΑΛΛΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΓΥΜΝΟΣ…!

Άρθρο του Γιάννη Β. Καραπανάγου

Το πολιτικό μας σύστημα ψυχορραγεί σαστισμένο! Δύο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, επικρατεί μεγάλη κινητικότητα για πολιτικές ανακατατάξεις.
Μετά τις όποιες σφοδρές αναταράξεις, που δημιουργήθηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα, οι πολιτικές δυνάμεις της Χώρας αναρωτιούνται για τα ποσοστά που συγκέντρωσαν, αναζητώντας νέο προσανατολισμό και επαναπροσδιορισμό της πολιτικής τους ταυτότητας.
Η καταδίκη της πολιτικής των μνημονίων, της λιτότητας, της ανεργίας από το 69% των ψηφοφόρων που καταδίκασαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, επέδρασε καταλυτικά στο σχεδιασμό των περαιτέρω κινήσεών τους. Το πολιτικό τους μέλλον είναι επίφοβο και αβέβαιο. Ανησυχούν και προβληματίζονται πως θ΄αναστραφεί το αρνητικό κλίμα σε βάρος τους, έχοντας ως προτεραιότητα την πολιτική τους επιβίωση, η οποία είναι ενδεδυμένη με το μανδύα της σωτηρίας της Χώρας μας, αν κα οι ίδιοι μας έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού.
Έτσι, παρασκηνιακά, στρέφονται προς άλλα κόμματα ή τους βουλευτές άλλων κομμάτων για συνεργασία ή χρησιμοποιούν άλλες γνωστές μεθόδους, απόρροια παλαιοκομματικής τακτικής ενός ξεπερασμένου ελληνικού πολιτικού συστήματος, όπως ανεξαρτητοποίηση βουλευτών και ανασχηματισμό. Δηλαδή αλλαγή προσώπων. Αναζητούν υπουργούς-αποδιοπομπαίους τράγους, αφού οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης διαπίστωσαν ότι οι κομματικές δεξαμενές ψηφοφόρων θα πρέπει να ικανοποιηθούν, προσωρινά και επιφανειακά, για να μην στερέψουν εντελώς, ενώ προεκλογικά τους επαινούσαν, ως βασικούς συντελεστές, για το γνωστό «success story». Είναι σημαντικό οι ψηφοφόροι να παραμένουν στις κομματικές «στάνες», δέσμιοι των επιλογών όλων όσων απολαμβάνουν τα οφέλη της εξουσίας.
Γι΄αυτό αναρωτιέμαι εάν οι υπουργοί έπρατταν ή δεν έπρατταν σύμφωνα με τις εντολές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Γιατί, εάν δεν έπρατταν, θα έπρεπε να τους είχε αντικαταστήσει νωρίτερα. Ο Πρωθυπουργός δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ενώ επιχείρησε ν΄αλλάξει τα ρούχα του, ως σύγχρονος συμπαθέστατος «Μανωλιός», για να μην τον αναγνωρίσουν και του καταλογίσουν τις ευθύνες του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, τελικά παρέμεινε πολιτικά γυμνός!
Η αρχή του ανασχηματισμού έγινε με την παραίτηση-αποπομπή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Ξαφνικά, ο Χάρης Θεοχάρης έγινε ανεπιθύμητο πρόσωπο, το «μαύρο πρόβατο» για τους πολίτες, επειδή εφάρμοζε τις αποφάσεις, που άλλοι λάμβαναν. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ουσιαστικά οι συγκυβερνώντας αναζήτησαν το εξιλαστήριο θύμα, για να ικανοποιηθεί το εκλογικό σώμα, όπως ο όχλος εξευμενιζόταν στη ρωμαϊκή εποχή με «άρτον και θεάματα», μετατοπίζοντας τις ευθύνες σε αυτόν που οι ίδιοι επέλεξαν και τοποθέτησαν με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Την είσπραξη του δημοσίου χρήματος από κάθε πηγή!
Δεν γνωρίζω προσωπικά τον Χάρη Θεοχάρη και θεωρώ πως δεν χρειάζεται υποστηρικτές. Αλλά η διαδικασία που ακολουθείται και πάλι από το πολιτικό κατεστημένο, μετά από ένα μη επιθυμητό εκλογικό αποτέλεσμα, είναι επαναλαμβανόμενη και υποτιμά τη νοημοσύνη εκείνων που εξακολουθούν να σκέφτονται ανεξάρτητα, αυτόνομα, υπεύθυνα, ώριμα και δημοκρατικά. Ο Πρωθυπουργός επιχειρεί, για μία ακόμη φορά, να μας «ρίξει στάχτη στα μάτια», όπως ο σοφός λαός επικαλείται σε ανάλογες περιπτώσεις.
Τελικά οι διεργασίες του ανασχηματισμού ολοκληρώθηκαν και η πολυμελής (σαράντα έξι άτομα) σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοινώθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας. Ο απόηχος; Μία από τα ίδια! Επανάληψη-καρμπόν του γνωστού σεναρίου, με γνωστά πρόσωπα, που περιφέρονται ως γυρολόγοι χωρίς πραμάτεια, από υπουργείο σε υπουργείο, για να μας σώσουν. Με δοτό Υπουργό Οικονομικών, από το πολιτικό παρασκήνιο και όχι εκλεγμένο από το λαό!
Ένας ανασχηματισμός, ανακύκλωση πολλών προσώπων, κοινώς ανακάτεμα της τράπουλας, με στόχο την τήρηση των εύθραυστων ισορροπιών, χωρίς ελπίδα και προοπτική, αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση, ενόψει και του καλοκαιριού, ώστε οι ψηφοφόροι ν΄απολαύσουν ικανοποιημένοι τα μπάνια τους. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τα «μπάνια του λαού!»
Η κοινωνία αναμένει αλλαγή οικονομικής πολιτικής και όχι αλλαγή προσώπων. Αναμένει να δει αληθινό φως στο βάθος του τούνελ. Αναμένει σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, ενώ η συγκυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις εντυπωσιασμού, για να μην αναλάβουν τις πραγματικές τους ευθύνες οι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, είναι πλήρως υποταγμένοι στα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών μας και στις επιταγές της Μέρκελ και της Τρόικα.
Η συγκυβέρνηση, που τόσα δεινά έχει προκαλέσει στον ελληνικό λαό, βρίσκεται σε κατάσταση επιθανάτιου ρόγχου, από τις λάθος συνταγές που η ίδια του χορήγησε, καθιστώντας τον επίσημα «πειραματόζωο» και προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις, όπως αυτή του ανασχηματισμού. 
 
Επιπλέον, τα επικοινωνιακά παιχνίδια της συγκυβέρνησης έχουν αρχίσει να γίνονται κατανοητά. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον πως δεν θα πρέπει να επιτρέπουν στους σφετεριστές της εξουσίας, αλλά και της καθημερινής τους αγωνίας, να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μεθόδους για χειραγώγηση της ελεύθερης σκέψης τους, της πολιτικής τους συνείδησης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους!
Γι΄αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα κόμματα της συγκυβέρνησης να συνεχίσουν την εφαρμογή των σκληρών και επώδυνων οικονομικών μέτρων σε βάρος μας. Η συστράτευση όλων μας και η συνένωση των δυνάμεων μας, προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι και η μόνη επιτακτική λύση για την ανατροπή της όλης κατάστασης!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.