Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!

Της Βίκυ Σαμαρά


Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα άντεξε το μνημόνιο, αλλά η αποχή θριάμβευσε. Αν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μία οριακή αναμέτρηση, η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων λίγο μετά τις εννέα το βράδυ έδινε προβάδισμα επτά μονάδων στο ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό όμως των πολιτών, που δεν πήγε να ψηφίσει, ήταν υψηλότερο από κάθε άλλη φορά.
Οι δημοσκοπήσεις για άλλη μία φορά απέτυχαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα: Αν και έδειχναν οριακή αναμέτρηση, η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων μετά τις εννέα το βράδυ έδινε προβάδισμα επτά μονάδων στο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν καν πάει δέκα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναγνώριζε την ήττα και καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έφερε μνημόνιο και κατάφερε παρόλα αυτά να επανεκλεγεί, γεγονός στο οποίο φαίνεται πως έπαιξε ρόλο και το πόσο σύντομα πήγε στις κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα άντεξε λοιπόν και εξελίσσεται στη νέα κεντροαριστερά- στο νέο ΠΑΣΟΚ όπως έχει κατηγορηθεί.
Καθώς δε ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε πρώτα από όλους με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και συμφώνησαν να προχωρήσουν οι δυο τους στο σχηματισμό κυβέρνησης, προκύπτει το ερώτημα: Αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν μόνο για να ξεφορτωθεί ο κ.Τσίπρας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη από το ΣΥΡΙΖΑ; Και η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που έχει μπροστά της δύσκολα μέτρα σε εφαρμογή του μνημονίου που έφερε καταγγέλοντας το, ποια πολιτική θα ακολουθήσει;
Η Λαϊκή Ενότητα δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, ο Βασίλης Λεβέντης όμως πέτυχε το στόχο του μετά από χρόνια προσπαθειών. Το Ποτάμι ξεφούσκωσε προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας, κάτι όμως που δεν ήταν αρκετό για τη γαλάζια παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ επιδίωξε με την πρόταση να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση και τα πέντε κόμματα, που είχαν στηρίξει το τρίτο μνημόνιο, να θέσει εκείνο τους όρους της επόμενης ημέρας (με τον αέρα της αύξησης των ποσοστών του, χάρη στην αλλαγή ηγεσίας και την κυβερνητική προοπτική), όμως την Τετάρτη θα ορκιστεί η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι δεν επιθυμούν όμως να βρεθούν στο ίδιο σχήμα με τον κ. Καμμένο. Έτσι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά όταν ο κ.Τσίπρας της τηλεφώνησε στις δέκα το βράδυ και της ζήτησε να έχουν μία εποικοδομητική συνεργασία, τον ευχαρίστησε και απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία λέγοντας: “Θα συμβάλλουμε στην αντιπολίτευση”. Και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης άρνηθηκε τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχήμα.
Διάθεση να παραμείνουν στην αντιπολίτευση έδειχναν και από την πλευρά της ΝΔ εξαρχής, διαμηνύοντας ότι θα αφήσουν τον κ. Τσίπρα να εφαρμόσει το μνημόνιο του, όπως του έδωσε την εντολή ο λαός. Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου διαφορά ωστόσο δεν αποκλείεται να φέρει εσωκομματικές εξελίξεις- αλλά η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του κ. Μεϊμαράκη σε πρώτη φάση.
Ένα όμως από τα σημαντικά μηνύματα της κάλπης, δε βγήκε από αυτή, αλλά από την αποχή, που άγγιξε το 45%, σε ενσωμάτωση 47%, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Οι απογοητευμένοι όμως δεν επέλεξαν κάποιο μικρότερο κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά γύρισαν την πλάτη στην πολιτική. Το αποτέλεσμα ήταν ο κ.Τσίπρας να επανεκλεγεί πρωθυπουργός από το 35,5% των ψηφισάντων, δηλαδή το 17% περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Τι θα σημάνει αυτό για την κοινωνική αποδοχή της κυβέρνησης; Ερώτημα που μένει να απαντηθεί.
Και το πιο θλιβερό: Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή, τρεις ημέρες μετά την κυνική ομολογία Μιχαλολιάκου για τη δολοφονία Φύσσα.

Πηγή: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.