Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ...

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να κατορθώσει η Ελλάδα να επιστρέψει στην ομαλότητα και από εκεί στην ανάπτυξη. Δημοσιονομικό και διεθνές ισοζύγιο βρίσκονται πολύ κοντά στην ισορροπία, παρά την απερίσκεπτη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Για να είμαι όσο γίνεται ακριβέστερος, στους επόμενους 4-6 μήνες είναι εφικτό να διορθωθούν τα λάθη που σωρεύτηκαν μετά το καλοκαίρι του 2014.
Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει σιγουρεύσει επαρκή χρηματοδότηση του κράτους και του τραπεζικού συστήματος. Αν έως τον Μάρτιο πραγματοποιηθεί και η αναδόμηση του χρέους, η χώρα θα έχει απαλλαγεί από όλα σχεδόν τα βαρίδια στα πόδια της οικονομίας.
Δυστυχώς όμως παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρει να απαλλαγεί από τα «ιδεολογικά» βαρίδια της κυβέρνησης. Η ομιλία του πρωθυπουργού στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις επαναληπτικές εκλογές δεν έπεισε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει καταδικασμένος να επιτύχει.
Διαθέτει ένα πλήρως χρηματοδοτημένο πρόγραμμα προσαρμογής, με πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα μνημόνια και την απροκάλυπτη υποστήριξη των μεγάλων πρωτευουσών. Επιπλέον, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών απέκτησε πολύτιμη εμπειρία από τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε η κοινωνία τυφλωμένη από το αντιευρωπαϊκό μίσος που καλλιεργούσε η έως τον Ιανουάριο αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας θα κριθεί από τη δεξιότητα με την οποία θα αξιοποιήσει μια μοναδική πολιτική συγκυρία. Τα τέσσερα έκτα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας.
Το τρίτο μνημόνιο έχει ενσωματώσει με έξυπνο τρόπο την εμπειρία από τις αστοχίες των δύο προηγουμένων. Αντί, για παράδειγμα, να περιγράφει με ασφυκτική ακρίβεια τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν προκειμένου να εφαρμοστεί η Συμφωνία, καταγράφεται η επιλεγείσα κατεύθυνση και το ζητούμενο αποτέλεσμα.
Κάθε καλόπιστος αναγνώστης των μόλις 20 σελίδων του τρίτου μνημονίου θα συμφωνήσει ευκολότερα ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει καμία δικαιολογία να αποτύχει, όταν οι περισσότερες από τις πολιτικές της συμφωνίας συνάδουν πλήρως με τους προβληματισμούς και τις κατευθύνσεις που συζητεί και επί δεκαετίες επιδιώκει ο ευρύτερος χώρος του κέντρου, τόσο στην κεντροαριστερή εκδοχή του όσο και στην κεντροδεξιά.
Δύο είναι οι μεγάλες και πολύ πραγματικές δυσκολίες που θα συναντήσει ο πρωθυπουργός. Η πρώτη είναι ο απογαλακτισμός του ίδιου και της ομάδας του από τους μύθους και τις φαντασιώσεις με τις οποίες πολιτεύθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η δεύτερη αφορά την εμφανή δυσκολία της κρατικής διοίκησης να οργανώσει και να εφαρμόσει τις σοβαρές αλλαγές που χρειάζεται το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση των επαγγελμάτων και στη φορολογία, μαζί με τη θεραπεία των κοινωνικών αδικιών που προκάλεσε η κρίση.
Η επιτυχία απαιτεί συνεχή εφαρμογή «επί πολλά έτη», σημειώνεται στο μνημόνιο. Πέραν της πολιτικής δέσμευσης, χρειάζεται «τεχνική ικανότητα της ελληνικής διοίκησης να υλοποιήσει» τις αλλαγές.
Η πολύπλευρη τεχνική βοήθεια, που θα παρέχει η νέα Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΥΣΔΜ), είναι το κρυφό όπλο του κ. Τσίπρα, αφού μάλιστα θα αντικαταστήσει τον ενοχλητικό ρόλο της παλαιάς τρόικας. Για τον σκοπό αυτό, «οι ελληνικές Αρχές θα οριστικοποιήσουν ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο τεχνικής βοήθειας». Αν στους πρώτους λίγους μήνες οι υπουργοί κατορθώσουν, συνεργαζόμενοι, να εκμεταλλευτούν την «προσφορά των Βρυξελλών», ο κ.Τσίπρας θα έχει κερδίσει το πρώτο μεγάλο στοίχημα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.