Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

KAI TΩΡΑ, ΤΟ CRASH TEST ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Του ΠΑΝΟΥ ΚΟΣΜΑ*

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με μεγάλης συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας διευρύνσεις προς στελέχη προερχόμενα από το Κέντρο και τη Δεξιά, ξεκινάει με το «κατευόδιο» των δυνάμεων του συστήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το επικίνδυνο ταξίδι της στο τρικυμισμένο αρχιπέλαγος της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου. Ασφαλώς επιθυμεί -και σχεδιάζει- τη μνημονιακή σταθερότητα και την περιθωριοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών αντιστάσεων.
Όμως η εκπλήρωση αυτής της επιθυμίας και η ευόδωση αυτών των σχεδιασμών έχουν εντελώς αβέβαιο χαρακτήρα. Σχεδιάζοντας με βάση την υπόθεση μιας αδιατάρακτης μνημονιακής σταθερότητας, θα βρεθεί, η ίδια, οι υποστηρικτές της και οι συστημικοί «χορηγοί» της, μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ασφα­λώς, για να επι­βά­λει τη μνη­μο­νια­κή πο­λι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα, θα αξιο­ποι­ή­σει την εκλο­γι­κή νίκη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, την απο­τυ­χία (ΛΑΕ) ή στα­σι­μό­τη­τα (ΚΚΕ) των εκλο­γι­κών απο­τε­λε­σμά­των της Αρι­στε­ράς, την απο­γο­ή­τευ­ση που έσπει­ρε στις λαϊ­κές τά­ξεις και στον κόσμο του κι­νή­μα­τος αντί­στα­σης η ψή­φι­ση του τρί­του μνη­μο­νί­ου. Ασφα­λώς θα στη­ρι­χτεί σε αυτό της το έργο πα­ντοιο­τρό­πως από τους «μέ­ντο­ρες» και «κη­δε­μό­νες» της του εγ­χώ­ριου και διε­θνούς συ­στή­μα­τος. Όμως θα θε­ρί­σει πολ­λές θύ­ελ­λες στο «τα­ξί­δι» της αυτό, από τις οποί­ες τις πε­ρισ­σό­τε­ρες και πιο ισχυ­ρές μέχρι το τέλος του 2015.

Η «μαύρη βίβλος» των προ­α­παι­τού­με­νων
Η «μαύρη βί­βλος» των προ­α­παι­τού­με­νων του 3ου μνη­μο­νί­ου πε­ρι­λαμ­βά­νει 223 μέτρα, δη­λα­δή νέες νο­μο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις από τις οποί­ες εξαρ­τώ­νται οι πε­ριο­δι­κές αξιο­λο­γή­σεις της «τε­ρα­τόι­κας» και η εκτα­μί­ευ­ση των δό­σε­ων του νέου δα­νεί­ου, μέχρι και το 2018. Όμως, κατά ρητή απαί­τη­ση των δα­νει­στών, αυτές κα­τα­νέ­μο­νται «εμπρο­σθο­βα­ρώς»: Πάνω από τις μισές (127) θα πρέ­πει να νο­μο­θε­τη­θούν στο επό­με­νο τρί­μη­νο, πάνω από το 1/3 του συ­νό­λου, 81 προ­α­παι­τού­με­να μέσα στο 2016, και μόλις 15 το 2017 και το 2018. Το «εμπρο­σθο­βα­ρές» του προ­γράμ­μα­τος επι­βάλ­λε­ται για τρεις λό­γους: Πρώτο, για να αξιο­ποι­η­θεί το πο­λι­τι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα της νέας κυ­βέρ­νη­σης ώστε να πε­ρά­σουν κρί­σι­μα μέτρα πριν ανα­συ­ντα­χθεί το κί­νη­μα αντί­στα­σης και η Αρι­στε­ρά. Δεύ­τε­ρο, για να δώσει εξε­τά­σεις η κυ­βέρ­νη­ση ότι έχει την «ιδιο­κτη­σία» του προ­γράμ­μα­τος, δη­λα­δή την πο­λι­τι­κή βού­λη­ση να «μα­τώ­σει» τον κόσμο για να το υλο­ποι­ή­σει. Τρίτο, για να παρ­θούν νωρίς κρί­σι­μα μέτρα, ώστε να πα­ρά­γουν απο­τε­λέ­σμα­τα σε όλη τη σειρά των επό­με­νων χρό­νων - γι’ αυτό η «τε­ρα­τόι­κα» δέ­χε­ται μόνο μέτρα μό­νι­μης από­δο­σης. Από το σύ­νο­λο αυτών των προ­α­παι­τού­με­νων, 51 πρέ­πει να νο­μο­θε­τη­θούν-εφαρ­μο­στούν εντός του Οκτω­βρί­ου προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θεί η πρώτη αξιο­λό­γη­ση του τρί­του Μνη­μο­νί­ου.

Στα­χυο­λο­γού­με τα πιο σημαντικά απ’ αυτά που έρχονται το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο:
ΣΕ­ΠΤΕΜ­ΒΡΙΟΣ: Δέ­σμευ­ση και κα­τά­σχε­ση λο­γα­ρια­σμών οφει­λε­τών του Δη­μο­σί­ου, μεί­ω­ση όλων των κα­τώ­τα­των ορίων για το ύψος της κα­τά­σχε­σης κα­τα­θε­τι­κών λο­γα­ρια­σμών με ταυ­τό­χρο­νη κα­τάρ­γη­ση του ορίου 25% για κα­τά­σχε­ση μι­σθών και συ­ντά­ξε­ων, μέτρα αυ­το­μα­το­ποί­η­σης της εί­σπρα­ξης οφει­λών και κα­τα­σχέ­σε­ων, ορι­σμός των πρώ­των νη­σιών από όπου θα αρ­χί­σει η δια­δι­κα­σία αύ­ξη­σης του ΦΠΑ, ξή­λω­μα της ρύθ­μι­σης των 100 δό­σε­ων και νο­μο­θε­τι­κή δέ­σμευ­ση ότι απα­γο­ρεύ­ο­νται στο εξής νέες ρυθ­μί­σεις δό­σε­ων, απο­κλει­στι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση όλων των επι­κου­ρι­κών τα­μεί­ων από τις ίδιες ει­σφο­ρές (σφαγή στις επι­κου­ρι­κές), συ­γκρό­τη­ση της Task Force για «τούρ­μπο» επι­τή­ρη­ση, προσ­διο­ρι­σμός των δια­δι­κα­σιών για τη βαθ­μιαία εφαρ­μο­γή του Ελά­χι­στου Εγ­γυ­η­μέ­νου Ει­σο­δή­μα­τος (μνη­μο­νια­κή φι­λαν­θρω­πία του φτω­χο­κο­μεί­ου), ρυθ­μί­σεις για τη «δια­κυ­βέρ­νη­ση» του ΤΧΣ (δη­λα­δή την πλήρη υπα­γω­γή του στην άμεση επο­πτεία των δα­νει­στών), προ­ε­τοι­μα­σία εδά­φους για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της ΔΕΗ, ψή­φι­ση του προ­γράμ­μα­τος «ανα­διάρ­θρω­σης» του «ΟΑ­ΣΑ-Συ­γκοι­νω­νί­ες Αθη­νών».

ΟΚΤΩ­ΒΡΙΟΣ: Αλ­λα­γές στην κλί­μα­κα φο­ρο­λο­γί­ας ει­σο­δή­μα­τος (κα­τάρ­γη­ση κα­τώ­τα­του συ­ντε­λε­στή και αύ­ξη­ση εν­διά­με­σων, με με­γά­λη επι­βά­ρυν­ση των φτω­χών και μι­κρο­με­σαί­ων στρω­μά­των), έναρ­ξη στα­δια­κής κα­τάρ­γη­σης της επι­στρο­φής του ει­δι­κού φόρου κα­τα­νά­λω­σης στο πε­τρέ­λαιο κί­νη­σης ντί­ζελ για τους αγρό­τες, απο­στο­λή εκ­κα­θα­ρι­στι­κών για εί­σπρα­ξη του ΕΝΦΙΑ για το 2015, αύ­ξη­ση φο­ρο­λο­γί­ας για τους αγρό­τες (20% το 2016 και 26% το 2017), μεί­ω­ση στο μισό της επι­δό­τη­σης στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2016 για το επί­δο­μα θέρ­μαν­σης (άρα με­γά­λη μεί­ω­ση δι­καιού­χων), μο­νι­μο­ποί­η­ση της ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης (εν­σω­μα­τώ­νε­ται στον Κώ­δι­κα Φο­ρο­λο­γί­ας Ει­σο­δή­μα­τος από το 2016), αυ­στη­ρό­τε­ρος ορι­σμός του «αγρό­τη» (με συ­νέ­πεια το μα­ζι­κό απο­κλει­σμό από το σύ­στη­μα επι­δο­τή­σε­ων), επα­νε­ξέ­τα­ση (αύ­ξη­ση) των αντι­κει­με­νι­κών τιμών των ακι­νή­των ώστε να εξα­σφα­λί­ζε­ται ότι τα έσοδα από το φόρο ακί­νη­της πε­ριου­σί­ας το 2016 θα ανέλ­θουν του­λά­χι­στον σε 2,65 δισ. ευρώ, ποι­κι­λία μέ­τρων για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του μη­χα­νι­σμού φο­ρο­λο­γι­κών ελέγ­χων, με­τα­τρο­πή σε «υπε­ρυ­πουρ­γείο» της «ανε­ξάρ­τη­της» (δη­λα­δή υπαγ­μέ­νης στους δα­νει­στές) Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Εσό­δων, Αρ­μα­γεδ­δώ­νας για το Ασφα­λι­στι­κό και θέ­σπι­ση «διαρ­θρω­τι­κών μέ­τρων» (δη­λα­δή μό­νι­μων πε­ρι­κο­πών) που θα απο­φέ­ρουν εξοι­κο­νό­μη­ση συ­ντα­ξιο­δο­τι­κού κό­στους 0,25% του ΑΕΠ το 2015, και 1% του ΑΕΠ από το 2016 και ύστε­ρα (κοντά 2 δισ. ευρώ ετη­σί­ως δηλ.). Έναρ­ξη δια­δι­κα­σί­ας για τη ρύθ­μι­ση των «κόκ­κι­νων δα­νεί­ων» (εί­σο­δος των «γε­ρα­κιών» των distress funds και ου­σια­στι­κή κα­τάρ­γη­ση της προ­στα­σί­ας πρώ­της κα­τοι­κί­ας για εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες ιδιο­κτή­τες), θέ­σπι­ση της «ανε­ξαρ­τη­σί­ας της δια­κυ­βέρ­νη­σης των τρα­πε­ζών σύμ­φω­να με τις διε­θνείς βέλ­τι­στες πρα­κτι­κές» (το Δη­μό­σιο εκτός διοι­κή­σε­ων), ρυθ­μί­σεις για ομα­δι­κές απο­λύ­σεις αλλά και «συλ­λο­γι­κή δράση και συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις βάσει των βέλ­τι­στων διε­θνών και ευ­ρω­παϊ­κών πρα­κτι­κών», εφαρ­μο­γή μέ­τρων «ερ­γα­λειο­θή­κης» του ΟΟΣΑ, λήψη μη ανα­στρέ­ψι­μων μέ­τρων για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του ΑΔΜΗΕ, δε­σμευ­τι­κή ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής προ­σφο­ρών για την πώ­λη­ση του ΟΛΠ, διο­ρι­σμός «Ανε­ξάρ­τη­της Ομά­δας Δρά­σης» που θα κα­θο­ρί­σει τους στό­χους, τη δομή και τη δια­κυ­βέρ­νη­ση του νέου Τα­μεί­ου Ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, νέες μειώ­σεις μι­σθών σε ευ­ρεί­ες κα­τη­γο­ρί­ες δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων με τη με­ταρ­ρύθ­μι­ση του ενιαί­ου μι­σθο­λο­γί­ου, με ισχύ από 1/1 2016.

Ποιο πα­ράλ­λη­λο πρό­γραμ­μα;
Η δη­μο­σιο­γρα­φι­κά κου­ρα­στι­κή και τα­ξι­κά εξα­ντλη­τι­κή αυτή λίστα των μέ­τρων μόνο μέχρι και τον Οκτώ­βριο, απο­κα­λύ­πτει και εξη­γεί πολλά:
1. Την εσπευ­σμέ­νη προ­κή­ρυ­ξη των εκλο­γών για τις 20 Σε­πτεμ­βρί­ου, πριν ξε­σπά­σει ο… Αρ­μα­γεδ­δών. Ώστε να έχει «ομοιο­γε­νο­ποι­η­θεί» μνη­μο­νια­κά ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και να έχει «νο­μι­μο­ποι­η­θεί» με νέα λαϊκή εντο­λή το τρίτο μνη­μό­νιο (το οποίο είχε απο­νο­μι­μο­ποι­ή­σει προ­κα­τα­βο­λι­κά το ΟΧΙ του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος της 5ης Ιου­λί­ου.)
2. Τα «ηγε­μο­νι­κά» ανοίγ­μα­τα στη συ­γκρό­τη­ση της νέας κυ­βέρ­νη­σης προς το κέ­ντρο και τα δεξιά. Δεν πρό­κει­ται απλώς για «ηγε­μο­νι­κή» πο­λι­τι­κή τα­κτι­κή, αλλά για άνοιγ­μα του δρό­μου για να στη­ρι­χτεί η νέα κυ­βέρ­νη­ση σε ευ­ρύ­τε­ρη μνη­μο­νια­κή συ­ναί­νε­ση, ώστε να αντέ­ξει τους κρα­δα­σμούς από την προ­ώ­θη­ση και υλο­ποί­η­ση αυτού του μνη­μο­νια­κού «Αρ­μα­γεδ­δώ­να».
3. Το «πα­ρά­ξε­νο» γε­γο­νός ότι οι βα­σι­κοί εκ­φρα­στές του ευ­ρω­παϊ­κού και διε­θνούς συ­στή­μα­τος στή­ρι­ξαν -εμ­μέ­σως πλην σα­φώς- προ­ε­κλο­γι­κά και πα­νη­γύ­ρι­σαν με­τε­κλο­γι­κά για τη νίκη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ: ήταν ο πιο σύ­ντο­μος δρό­μος και ο πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κός τρό­πος για τη μνη­μο­νια­κή με­τάλ­λα­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και τη δη­μιουρ­γία όρων ευ­ρεί­ας μνη­μο­νια­κής συ­ναί­νε­σης.
Από τα προη­γού­με­να, όμως, προ­κύ­πτει και ποια είναι τα κα­θή­κο­ντα για τη Ρι­ζο­σπα­στι­κή-Αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή Αρι­στε­ρά και το κί­νη­μα αντί­στα­σης. Υπάρ­χει ένας σί­γου­ρος τρό­πος να επα­λη­θευ­τούν οι «προ­φη­τεί­ες» ότι βα­δί­ζου­με σε φάση αδια­τά­ρα­κτης μνη­μο­νια­κής στα­θε­ρό­τη­τας και ηγε­μο­νί­ας, επει­δή ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πέ­τυ­χε με­γά­λη νίκη στις εκλο­γές: να εσω­τε­ρι­κεύ­σου­με το αί­σθη­μα της ήττας, να μην ορ­γα­νώ­σου­με το κί­νη­μα αντί­στα­σης στον ορυ­μα­γδό των μνη­μο­νια­κών μέ­τρων, και έτσι η προ­φη­τεία να γίνει αυ­το­εκ­πλη­ρού­με­νη.
Ο Αλέ­ξης Τσί­πρας και ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ νί­κη­σαν στις εκλο­γές για ένα ση­μα­ντι­κό λόγο: επει­δή ο «αντι­μνη­μο­νια­κός λαός», οι δυ­νά­μεις της ερ­γα­σί­ας και τα πλη­βεια­κά στρώ­μα­τα, ελ­πί­ζουν ότι θα εφαρ­μό­σει με «κοι­νω­νι­κά ευαί­σθη­το» τρόπο και με μέτρα «αντι­στάθ­μι­σης» των συ­νε­πειών του το μνη­μό­νιο. Αυτός ο κό­σμος, αντί για ένα τέ­τοιο «πα­ράλ­λη­λο πρό­γραμ­μα» θα βρε­θεί μπρο­στά σε μια εξο­ντω­τι­κή θύ­ελ­λα βα­θύ­τα­τα αντι­λαϊ­κών μέ­τρων. Το να ορ­γα­νώ­σου­με την αντί­στα­σή του και να προ­σφέ­ρου­με πο­λι­τι­κό στή­ριγ­μα στον αγώνα του ενά­ντια σε αυτά τα μέτρα, είναι το άμεσο και ύψι­στο πο­λι­τι­κό κα­θή­κον. Πριν (ανα)με­τρη­θού­με μ’ αυτό, καμία πε­σι­μι­στι­κή προ­φη­τεία δεν απο­τε­λεί θέ­σφα­το!

*Πηγή: rproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.