Του Ανδρέα Μουντζουρούλια*
ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΠΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε διεθνές συνέδριο για τη Δικαιοσύνη στην Κωνσταντινούπολη, αποκάλυψε τις νεο-οθωμανικές βλέψεις του σε τρεις ηπείρους, φτάνοντας μέχρι… τη Ρωσία (Κριμαία) και τα Βαλκάνια (Βοσνία), τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ.
Χαρακτηριστικά είπε «σεβόμαστε τα φυσικά σύνορα, αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε σύνορα στην καρδιά μας. Μας ρωτούν ”γιατί ενδιαφέρεστε για τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική;”. Κανένα από αυτά τα μέρη δεν είναι ξένο σε εμάς. Είναι δυνατό να ξεχωρίσουμε τη Ριζούντα από το Μπατούμι ή την Αδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη; Σε κάθε βήμα που κάνεις από τη Θράκη έως την Ανατολική Ευρώπη βρίσκεις σίγουρα ίχνη των προγόνων μας. Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους ομοεθνείς της στη Δυτική Θράκη, την Κύπρο, την Κριμαία και οπουδήποτε αλλού» διακήρυξε μέσα σε νεο-οθωμανικό παραλήρημα ο Τούρκος πρόεδρος το περασμένο Σάββατο από τον Πόντο.
ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Καθόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η πρόκληση της εφημερίδας Sabah, η οποία ελέγχεται απόλυτα από τον Ρ. Τ. Ερντογάν, η οποία σε άρθρο της ανέφερε τα εξής: «Το «εθνικό συμβόλαιο» του 1920 «το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει να οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα». Μάλιστα δεν σταμάτησε εκεί το δημοσίευμα, αφού υπενθύμισε πως «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπιλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».
Καθόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η πρόκληση της εφημερίδας Sabah, η οποία ελέγχεται απόλυτα από τον Ρ. Τ. Ερντογάν, η οποία σε άρθρο της ανέφερε τα εξής: «Το «εθνικό συμβόλαιο» του 1920 «το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει να οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα». Μάλιστα δεν σταμάτησε εκεί το δημοσίευμα, αφού υπενθύμισε πως «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπιλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
O Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Yenisafak İbrahim Karagül, ο οποίος θεωρείται και μυστικοσύμβουλος του Τούρκου Προέδρου R. T. Erdoğan σε άρθρο με τίτλο «Μέκκα στο Νότο, Κωνσταντινούπολη στο Βορρά, αυτό είναι το μεγάλο σχέδιο» επιχειρεί για μια ακόμη φορά να ταράξει τα νερά. Πιθανώς δεν έχουν άδικο όσοι πιστεύουν ότι ο Karagül, εκφράζει επακριβώς τις σκέψεις και τις επιθυμίες του Τούρκου Προέδρου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.militaire.gr/%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B7/
ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ;
Οι τουρκικές προκλήσεις έρχονται σε μία στιγμή όπου πλέον σιγά-σιγά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αποτελεί πλέον παρελθόν, με τον Τούρκο Πρόεδρο να είναι πιο δυνατός από ποτέ.
Ο Ρ. Τ. Ερντογάν θέλει να κυριαρχήσει απόλυτα στην χώρα του μετά το πραξικόπημα και να διαμορφώσει μία ατζέντα με άκρως νεο-οθωμανικά χαρακτηριστικά, όπου με το ένα μάτι θα βλέπει προς την Δύση και με το άλλο στην ανατολή.
Επίσης ο στόχος του είναι διττός, αφενός να ενισχύσει τον εθνικισμό των Τούρκων και αφετέρου μην ξεχνάμε πως προσβλέπει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, γεγονός που θα ενισχύσει τις αρμοδιότητές του.
Συν τοις άλλοις, λόγω της περίπλοκης γεωπολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, Συρία, Ιράκ, Κούρδοι και λαθρομετανάστευση, θέλει να εκμεταλλευτεί το momentum, καθώς γνωρίζει πως λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας του, σαν ανατολίτης, μπορεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία και να μπει σε παζάρια με τις Μ. Δυνάμεις.
ΣΤΟΧΟΣ Η ΘΡΑΚΗ
Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και το δίκτυο των πρακτόρων και πληροφοριοδοτών της ΜΙΤ στην Δυτική Θράκη απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια μια ιδιότυπη «ανοχή» και «ελευθερία κινήσεων» στα πλαίσια της «κατευναστικής» πολιτικής και ελληνοτουρκικής «φιλίας» που σκαρφίστηκαν και εφάρμοσαν οι πολιτικάντηδες των Αθηνών.
Το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής καλλιεργεί κλίμα αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητα και τον έλεγχο της ελληνικής Θράκης από τα κρατικά όργανα και υπηρεσίες με ένα δίκτυο πρακτόρων επί πληρωμή. Καταπιέζουν τους μουσουλμάνους, που στην πλεοψηφία τους είναι φιλήσυχοι και νιώθουν ΄Ελληνες, προκειμένου να τους πείσουν ότι είναι τουρκογενείς, με κύρια στόχευση τους Πομάκους και τους Ρομά.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δυστυχώς αποφεύγει οποιαδήποτε παρέμβαση για να σταματήσει αυτή η ανθελληνική προσπάθεια των Τουρκόφωνων της Θράκης, αφήνοντας όμως έτσι ελεύθερο το έδαφος στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής να υλοποιεί τα σχέδια της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων στη Θράκη.
ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ο στόχος της Αγκυρας είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου ώστε να θέσουν υπό τον επιχειρησιακό και οικονομικό τους έλεγχο όλη τη θαλάσσια περιοχή ανατολικώς του 25ου μεσημβρινού. Η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας με σκοπό να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελλάδας.
Η Τουρκία αμφισβητεί την μέση γραμμή οριοθετήσεως των συνόρων θέτοντας στην πράξη θέμα «γκρίζων ζωνών». Παραβιάζουν το FIR και έτσι αμφισβητούν την ζώνη των δέκα μιλίων όλων των ελληνικών νησιών.
Με τις συνεχείς παραβιάσεις αμφισβητούν την αρμοδιότητα της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας η οποία ελέγχει την ασφάλεια πτήσεων στο FIR Αθηνών.
Ο μεγάλος στόχος της νεοθωμανικής πολιτικής έγκειται επίσης στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, καθώς από την Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, το Αιγαίο Πέλαγος ελέγχεται και κυριαρχείται από την Ελλάδα.
ΤΟ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
Η Τουρκία έχει σαν στόχο και σκοπό, την επέκταση τουλάχιστον της επιρροής, αν όχι και της κυριαρχίας, του τουρκικού κράτους στα όρια επιρροής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η ισχύς της οποίας στηρίχθηκε και στον έλεγχο των θαλασσών και κυρίως του Αιγαίου.
Αν παρακολουθήσει κάποιος στενά τις δηλώσεις Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, κάτι που ελπίζουμε πως κάνει η ελληνική πλευρά, είναι οι συχνές αναφορές στους Οθωμανούς σουλτάνους με τους οποίους προσπαθεί να συνδέσει το καθεστώς που ο ίδιος οικοδομεί. Ο στόχος του είναι αφενός να διαγραφεί από τη ιστορία ο Μουσταφά Κεμάλ και αφετέρου να ξεχαστεί από την μνήμη των Τούρκων, το κίνημα των Νεοτούρκων του 1908 που ήταν ήταν στην ουσία το κίνημα που έδωσε τέλος στο σουλτανάτο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε, πως ουσία του Νέο-οθωμανισμού, αποτελεί η ισλαμική θρησκεία. Γι’ αυτό και οι υπάρχουσες μουσουλμανικές μειονότητες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη δυνατότητα επιρροής της Τουρκίας στις χώρες υπάρξεως των.
΄Ετσι λοιπόν η Τουρκία χρησιμοποιεί την λαθρομετανάστευση σαν όπλο για να χτυπήσει την Ελλάδα και να καταστήσει την επόμενη δεκαετία μία χώρα με εκατομμύρια λαθρομετανάστες, στην πλειοψηφία τους ισλαμικού θρησκεύματος
Στα Βαλκάνια, η Αλβανία και η Βοσνία θεωρούνται από την Τουρκία ως προωθημένα πολιτιστικά φυλάκια της. Στην Θράκη και στα Δωδεκάνησα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα μουσουλμανικά στοιχεία, ενώ δίνει τεράστια βοήθει στο Κόσοβο αλλά και στα Σκόπια όπου υπάρχουν και χιλιάδες Αλβανοί.
Η Ελλαδική και Ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να προσέξει και το ζήτημα της Κύπρου, καθώς το νησί της Αφροδίτης ενδιαφέρει την Τουρκία για δυο λόγους: για την προστασία των τουρκοκυπρίων και για την γεωστρατηγική της σημασία. Έχοντας δικαιώματα στο νησί, έχει λόγο και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρειο Αφρική και την Μ. Ανατολή.
Λευκωσία και Αθήνα συνειδητοποιούν τις τουρκικές προθέσεις και τους τουρκικούς σχεδιασμούς; Ο Ρ. Τ. Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, ακόμη και στρατιωτικό, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του.
*Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, Blogger
Πηγή: ithesis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.