Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ!

eikona-pagkosmia-imera-meteorologias
Στις 23 Μαρτίου του 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Μετεωρολογίας.
Στόχο του εορτασμού είναι να καταδείξει τη σημασία που θα διαδραματίζουν ο καιρός, το κλίμα και οι υδάτινοι πόροι στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντός μας, καθώς θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες όλου του κόσμου ξεναγούν όσους ενδιαφέρονται στις εγκαταστάσεις τους, ενημερώνοντάς τους από πρώτο χέρι για τον τρόπο που εργάζονται.

Πηγή: http://www.giortazei.gr


Η Ε.Μ.Υ. γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Καιρός ΕΜΥ: Ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα - Αναλυτική πρόγνωση
Η Ε.Μ.Υ., ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και επίσημος εκπρόσωπος της χώρας μας σε αυτόν, συνδιοργανώνει με την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (ΕΜΤΕ) τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας. Για την ημέρα αυτή ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, επιλέγει ένα επίκαιρο και ενδιαφέρον, για την ανθρωπότητα, θέμα. Για τον φετινό εορτασμό του 2017 επέλεξε το:
"Κατανοώντας τα Νέφη – Ο ρόλος τους στην διαμόρφωση του καιρού και του κλίματος"
Στο πέρασμα των αιώνων, λίγα φυσικά φαινόμενα έχουν απασχολήσει τόσο πολύ την επιστημονική σκέψη και εμπνεύσει τον καλλιτεχνικό προβληματισμό και αυτά δεν είναι άλλα από τα νέφη. Πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια ο Αριστοτέλης μελέτησε τα νέφη και έγραψε μια πραγματεία για τον ρόλο τους στον υδρολογικό κύκλο. Σήμερα οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό ότι τα νέφη διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας της Γης, το κλίμα και τον καιρό.
Το να κατανοήσουμε καλύτερα τα νέφη είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να κάνουμε ακριβέστερη πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών και μοντελοποίηση των επιπτώσεων της μελλοντικής αλλαγής του κλίματος, αλλά και ορθότερη πρόβλεψη της διαθεσιμότητας των υδατικών πόρων.
Οι διαφορετικοί τύποι νεφών, το μέγεθος, ο τρόπος σχηματισμού τους, η πυκνότητά τους, η θέση τους στην ατμόσφαιρα είναι σημαντικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις καιρικές συνθήκες σε ένα τόπο. Σήμερα έχει δημιουργηθεί ειδικός κλάδος στη Μετεωρολογία, που καλείται Φυσική των Νεφών και αντίστοιχα υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες.
Διαχρονικά, η επίσημη Μετεωρολογία οφείλει πολλά στους παρατηρητές του καιρού και των νεφών, που τους περασμένους αιώνες ορισμένοι από αυτούς συνέβαλαν στην οικοδόμησή της επιστήμης. Για παράδειγμα, ο Άγγλος φαρμακοποιός Λιουκ Χάουαρντ ήταν αυτός που το 1803 έκανε την πρώτη ταξινόμηση των νεφών η οποία χωρίς μεγάλες αλλαγές χρησιμοποιείται και σήμερα. Από το 1950 που δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και κυρίως την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει μεγάλα άλματα στην Επιστήμη της Μετεωρολογίας και κυρίως στην μελέτη των νεφών με τα σύγχρονα μέσα τηλεπισκόπισης όπως είναι οι Μετεωρολογικοί Δορυφόροι και τα Ραντάρ καιρού.

Πηγή: http://geonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.