Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΑΛΚΟΟΛ, ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!


 
 ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ
«Είμαστε τόσο στο έλεος της τύχης, όπως και ο Θεός, που η τύχη παίρνει τη θέση του Θεού», σχολίασε ο Πλίνιος πριν από 2.000 χρόνια. Σε δύσκολες εποχές, αυξάνονται οι ανάγκες των ανθρώπων για σιγουριά και παρηγοριά, αυξάνεται και η ανάγκη ενημέρωσης για τους κινδύνους της εξάρτησης από τυχερά παιχνίδια και από ουσίες – νόμιμες και μη.
Στη χώρα μας, από την αρχή της κρίσης γίνεται σοβαρή προσπάθεια, με την παροχή συμβουλών και θεραπείας· η ανάγκη, όμως, είναι μεγάλη και απαιτεί περισσότερους πόρους, ανθρώπους και σχεδιασμό.
Τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων άρχισε να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και θεραπεία σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
Στο πρόγραμμα «ΑΛΦΑ» εισήχθησαν για απεξάρτηση από τυχερά παιχνίδια 38 άτομα το 2013, 51 το 2014, 113 το 2015 και 82 το 2016. Τα ίδια χρόνια, οι εισαγωγές για προβλήματα με το αλκοόλ ήταν 25, 29, 83 και 90. Ο αριθμός αιτούντων βοήθεια αυξάνεται κατά 10%-12% κάθε χρόνο, δήλωσε ο υπεύθυνος του «ΑΛΦΑ», Αντώνης Πάριος, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα· χρηματοδοτείται από το κράτος και από δωρεές. Παρέχει βοήθεια σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ουσίες από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Τα τελευταία χρόνια, όπου υπάρχουν μονάδες, ασχολείται και με την εξάρτηση στα τυχερά παιχνίδια και στο αλκοόλ. Οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ σχεδιάζουν δίκτυο για αλκοόλ και τζόγο σε όλη τη χώρα. Με την παροχή περισσοτέρων υπηρεσιών, θα αυξηθεί και ο αριθμός ανθρώπων που θα ενημερώνονται, θα ζητούν βοήθεια και θα θεραπεύονται.
Το μέγεθος του προβλήματος με το αλκοόλ, όχι μόνο για τα εξαρτημένα άτομα αλλά και για την κοινωνία, φαίνεται από δύο στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα σε ημερίδα του ΚΕΘΕΑ στα Χανιά. Από τα 286 άτομα που ζήτησαν βοήθεια στην Κρήτη (από το 2012 έως τα μισά του 2017), σε ποσοστό 40,9% ήσαν εργαζόμενοι με σταθερή απασχόληση και 16,8% με περιστασιακή, 89,2% είχαν σταθερή στέγη, 43,4% ήσαν παντρεμένοι, 15,4% διαζευγμένοι και 67,4% είχαν παιδιά. Επίσης, το 56,3% είπε ότι οδηγεί (πάντα ή συχνά) υπό την επήρεια αλκοόλ. Οι περισσότεροι που ζήτησαν βοήθεια, δηλαδή, είναι οι «ενταγμένοι» της κοινωνίας, αυτοί που έχουν κάποιους που τους ωθούν προς την απεξάρτηση· μπορούμε να υποθέσουμε ότι πολλοί άλλοι δεν έχουν ζητήσει βοήθεια. Το μακελειό στους κρητικούς δρόμους είναι η πιο απτή, η πιο «δημόσια» εικόνα ατομικών τραγωδιών.
Δεν θα μας σώσει η τύχη, αλλά η σοβαρότητα, η συνεργασία και πολλή δουλειά.

Πηγή: kathimerini.gr
\

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.