Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ!

Επιμέλεια: Πατέρας Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος

Μια γενετικά τροποποιημένη έκδοση του ζυμομύκητα της γνωστής μαγιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό της ρύπανσης βαρέων μετάλλων στο περιβάλλον. Ομάδα επτά επιστημόνων από τη Ρουμανία και τη Νορβηγία ανέπτυξε μία «μαγιά» της οποίας τα πιο αποτελεσματικά στελέχη είναι σε θέση να απορροφούν το 80% των μεταλλικών ιόντων.
Η χρήση φυτών, μικροβίων ή μυκήτων για την απομάκρυνση των ρύπων είναι ένας ιδανικός τρόπος καθαρισμού του περιβάλλοντος, αλλά η μέθοδος δεν είχε προσαρμοστεί για βαρέα μέταλλα. Η μόλυνση από τοξικά βαρέα μετάλλων αποτελεί απειλή για την ​​φύση και τους ανθρώπους, και για αυτό το λόγο η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Λαβίνια Λιλιάνα Ρούτα από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου ξεκίνησε την ανάπτυξη της γενετικά τροποποιημένης μαγιάς, σε συνεργασία με το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας και το Ινστιτούτο Βιοχημείας της Ρουμανικής Ακαδημίας.
Τα γονίδια που δημιούργησαν οι ερευνητές αποτελούνται από μια κυτταρική μεμβράνη, πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη και ένα πεπτίδιο για τη δέσμευση των μετάλλων. Διάφοροι τύποι πεπτιδίων βοηθούν το μύκητα να καθαρίσει διαφορετικούς τύπους βαρέων μετάλλων. Για παράδειγμα, τα πεπτίδια κυστεΐνης καθαρίζουν καλύτερα το κάδμιο και τον άργυρο, ενώ τα πεπτίδια ιστιδίνης είναι η βέλτιστη επιλογή για το νικέλιο και το κοβάλτιο.
Ωστόσο, η καθιέρωση του νέου μύκητα ως εργαλείο καθαρισμού αναμένεται να καθυστερήσει για αρκετά χρόνια, μέχρι να δοκιμαστεί σε κανονικές συνθήκες έξω από το εργαστήριο (για παράδειγμα σε μία μονάδα επεξεργασίας νερού) και να αποσαφηνιστεί ο τρόπος απόρριψης του μύκητα μετά τον καθαρισμό.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.