Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ


                         13K_6657

Η αίθουσα του ξενοδοχείου ‘‘ΜΑΝΤΑΣ’’, που φιλοξένησε την ημερίδα, για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, την Κυριακή, 26.1.2014, αποδείχτηκε τελικά πολύ μικρή για να χωρέσει τους δημότες, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, για ν΄ακούσουν τη θεματολογία των πέντε βασικών εισηγητών και τους ομιλητές που τοποθετήθηκαν και πρότειναν.
Παρότι η διάρκεια της ημερίδας, που διοργανώθηκε από την εφημερίδα ''ΤΟ ΒΗΜΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ'', ξεπέρασε τον προγραμματισμένο χρόνο, οι καλεσμένοι παρέμεναν στις θέσεις τους, γεγονός που επεσήμανε ο κ. Κώστας Κουσκούκης, ένας εκ των βασικών  εισηγητών, λέγοντας πως, με βάση τις προσωπικές του εμπειρίες, για πρώτη φορά στην πολυετή διαδρομή του, καλεσμένοι και επίσημοι παρέμειναν στις θέσεις τους επί ώρες, κάνοντας αναφορά στην παρουσία, τόσο του κ. Χρίστου Δήμα όσο και του κ. Λάκη Παπαφωτίου, μέχρι τη λήξη της ημερίδας.
Η ημερίδα είχε σκοπό να φέρει στο φως της επικαιρότητας τα συγκριτικά τουριστικά πλεονεκτήματα του δήμου μας και τα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας σχετικά με τον τουρισμό. Να προσδιορίσει που βρισκόμαστε, που θέλουμε να πάμε και με ποια μέσα. Να επαναπροσδιορίσει τους στόχους, να τους ιεραρχήσει και ν΄αναζητήσει εκ νέου, συλλογικά, τις προσφορότερες ρεαλιστικές προτάσεις για την πραγματοποίηση των στόχων σταδιακά. Ν΄ατενίσει το μέλλον λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη Χώρα μας, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και να συνεισφέρει στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε ο Δήμος μας να προσδιοριστεί επακριβώς ως τουριστικό προϊόν, π.χ. ως λουτρόπολη ή ως καζινούπολη κ.λ.π. 
Οι βασικοί εισηγητές, οι ομιλητές και ο συντονιστής της ημερίδας επεσήμαναν πως  βασικά μέσα για την ανάπτυξη της Χώρας μας και τους πολίτες της είναι ο τουρισμός, ο οποίος μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης, η πρωτογενής παραγωγή και η ναυτιλία και τόνισαν την αναγκαιότητα αφύπνισης της τουριστικής συνείδησης  στους πολίτες του δήμου μας, γιατί ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας. ΄Ετσι θα μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για να δούμε το Λουτράκι εκεί που πραγματικά του αξίζει ιστορικά, ανάμεσα στους κορυφαίους θερμαλιστικούς τουριστικούς προορισμούς. Γι΄αυτό χαρακτηρίστηκε, ως άμεση προτεραιότητα, η ανάληψη συλλογικής δράσης αρχών και φορέων, για την ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού και ειδικά του ιαματικού, του ιατρικού και του θρησκευτικού, καθώς και του χειμερινού, με συγκεκριμένο όραμα, φαντασία και επαγγελματισμό, εγρήγορση και προπάντων με συνεννόηση και κατέληξαν πως θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να καταστεί βιώσιμη η τουριστική ανάπτυξη και να καταπολεμηθεί η εποχικότητα.
Επίσης υπογράμμισαν ότι το Υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι βουλευτές του νομού, η δημοτική αρχή και οι τοπικοί φορείς επιβάλλεται να συντονιστούν και να συνεργαστούν αρμονικά για να σχεδιάσουν τα σύγχρονα προϊόντα της τουριστικής αγοράς, αποβάλλοντας το φόβο της συνεργασίας με ιδιώτες επενδυτές, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η παγκόσμια τάση υπαγορεύει πλέον ο τουρισμός να είναι φιλικός ως προς τον άνθρωπο και ως προς το φυσικό περιβάλλον.
Ακόμη όσοι, εισηγήθηκαν και τοποθετήθηκαν, αναφέρθηκαν και σε κάποια από τα βασικά και ουσιαστικά προβλήματα-θέματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας σήμερα, όπως την πρόσφατη αύξηση των διοδίων, την έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης για τα οχήματα των επισκεπτών, την μη έλευση του προαστιακού στο Λουτράκι, την έλλειψη μαρίνας, την έλλειψη συντονισμού των τουριστικών φορέων του Νομού Κορινθίας, την έλλειψη κατάλληλης επικοινωνιακής πολιτικής για την προβολή των τουριστικών προϊόντων του Δήμου μας, μέσω διαδικτύου, καθώς και την έλλειψη κάποιων άλλων υποδομών που θα λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης.
Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι η μιζέρια, η κακοπροαίρετη κριτική, ο ωχαδερφισμός και η εμπάθεια  είναι μερικά τοπικά χαρακτηριστικά που οδηγούν τον καθένα μας σε μεμονωμένες και αποσπασματικές κινήσεις, με θετικό αποτέλεσμα μόνο για λίγους. Γι΄αυτό θα πρέπει όλες οι δημοτικές αρχές αλλά και εμείς, ως δημότες, να καταλάβουμε ότι το Λουτράκι δεν είναι τίποτα, μα τίποτα περισσότερο από τουριστικός προορισμός. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινούμαστε και προς αυτήν πρέπει να στρέψουμε μεγάλα κονδύλια του δημοτικού προϋπολογισμού.   
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους εισηγητές και σε εκπροσώπους τουριστικών γραφείων.  
13K_6938

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
·      Ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού, Καθηγητής Δερματολογίας, τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.
·   Ο κ. Δημήτρης Πολλάλης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του  Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
·     Ο κ. Χρίστος Δήμας, Βουλευτής Ν. Κορινθίας.
·   Ο κ. Σπύρος Καραβούλης, Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου (L.T.O.).
·     Ο κ. Βασίλειος Μαντάς, επιχειρηματίας.  
                                 ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ  ΚΑΙ  ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ 
Ο κ. Δημήτρης Παππάς-Πρόεδρος της ΄Ενωσης Ξενοδόχων Λουτρακίου, ο κ. Δημήτρης Γεωργίου-εκπρόσωπος του ‘‘Ξένιος Ζεύς’’, ο κ. Γεώργιος Γκιώνης-τέως δήμαρχος, ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου-υποψήφιος δήμαρχος, ο κ. Γιάννης Γιωτάκης-τέως δήμαρχος, η κ. Πέτρα Τερζή-διοργανώτρια του διεθνούς φεστιβάλ Κορινθίας και Πελοποννήσου ‘‘Γέφυρες’’, ο κ. Δημήτρης Βλάσσης-εκπρόσωπος τουριστικού γραφείου, ο κ. Τάσος Ροντζώκος-υποψήφιος δήμαρχος, ο κ. Παναγιώτης Ρέππας-επιχειρηματίας, ο κ. Γιάννης Λαζαρίδης-επιχειρηματίας, ο κ. Ηλίας Κοφινάς-τέως Αντιδήμαρχος, η κ. Ιωάννα Γεωργακοπούλου-ξενοδόχος, ο κ. Γιάννης Βραχάτης-υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Καζίνο και ο κ. Λάκης Παπαφωτίου-Αντιπεριφερειάρχης.
                                            ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ
·         Ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Κορινθίας κ. Γιώργος Δέδες.
·    Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Λάκης Παπαφωτίου.
·    Ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός.
· Εκπρόσωποι κομμάτων, πρόεδροι και μέλη Συλλόγων και Ενώσεων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως οι τέως δήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Γκιώνης και Γιάννης Γιωτάκης, οι δύο αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Γλυκοφρύδης και Γιάννης Κακούρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Πετρίτσης και Γιώργος Κακαβάς, ο πρόεδρος του οργανισμού ‘‘Προμηθέας’’ και δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Λόης


                                    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
                         Γιάννης Β. Καραπανάγος-συνεργάτης της εφημερίδας. 

''ΝΑΙ'' ΣΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ!

Βόμβα Γλέζου: «Ναι» σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, υπό όρους
«Αν η κυβέρνηση εγκαταλείψει την πολιτική του δανεισμού και σταματήσει να αρπάζει από το λαό για να σώσει τις τράπεζες, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ».  
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ο βουλευτής Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε αντίρρηση να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, αν η Συγγρού άλλαζε πολιτική.
Αναφερόμενος στην πρόταση «που μας ήρθε από τη Ν.Δ.», όπως είπε, ο Μ. Γλέζος επεσήμανε πως η Ν.Δ. «αποδέχεται ότι έχει χάσει την δύναμή της, γι’ αυτό ζητά συγκυβέρνηση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δηλαδή να συγκυβερνήσει το ζενίθ με το ναδίρ. Θα εγκαταλείψει η κυβέρνηση την πολιτική του δανεισμού, θα σταματήσει να αρπάζει από το λαό για να σώσει τις τράπεζες; Αν το κάνει αυτό, δεν πιστεύω, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχουμε αντίρρηση».
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει την δεδηλωμένη» και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το νόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ «αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση».


ΑΥΞΗΣΕΙΣ-ΣΟΚ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010!

Αυξήσεις - σοκ έως και 700% στη φορολογία των Ελλήνων από το 2010!


Απάντηση στον Γιάννη Στουρνάρα για το αν η Ελλάδα είναι υπερφορολογημένη δίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με νέα έκθεσή του.
Όπως επισημαίνει, μια σειρά αυξήσεων στη φορολογία από το 2010 έως σήμερα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών των φορολογουμένων και την ανεργία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας.
Οι φορολογικοί συντελεστές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην ΕΕ και 20,5% στην Ευρωζώνη. Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 46% έναντι 39,5% στην ΕΕ και 44,5% στην Ευρωζώνη, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 26% από 21,8% στην ΕΕ και 25,9% στη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα, με την έκθεση:
*Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία εισοδήματος στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι, καθώς με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%.
*Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές.
*Το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα επταπλασιάστηκε από το 2009 φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ από μόλις 500 εκατ. ευρώ
*Στα ακίνητα προστέθηκε και ο φόρος υπεραξίας
*Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές.
*Τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν από το 2010 δύο φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις φορές.
*Από τον Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο. Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση των φόρων κατά 450%.

ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

Τρεις λέξεις που παλεύουν μέσα στην ψυχή και το μυαλό μας και που πολλές φορές θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη ζωή μας.


Πρέπει

Τα "Πρέπει" των κανόνων που έθεσε... ποιος αλήθεια; Η κοινωνία; Τα πρέπει των υποχρεώσεων, των ορίων, των περιορισμών, που μπορεί να καθορίσουν τη ζωή μας βάζοντάς την μέσα σε κουτάκια.
Πρέπει να σπουδάσω, πρέπει να αποκτήσω χρήματα, πρέπει να κάνω οικογένεια, πρέπει να ακολουθώ "κοινωνικούς" κανόνες, πρέπει να αρέσω στον περίγυρό μου, πρέπει να δεχθώ τη μοίρα μου, πρέπει, πρέπει, πρέπει...

   Θέλω
Θέλω να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου, θέλω να ακολουθήσω την καρδιά μου, θέλω να πετύχω, θέλω να αποκτήσω εφόδια για τη ζωή, θέλω να μαζέψω χρήματα για το μέλλον. Για το μέλλον;
Με όλα αυτά τα "θέλω" ξέχασα να ζήσω το παρόν.

    Αν..
Αν είχα επιλέξει άλλο επάγγελμα, αν είχα παντρευτεί κάποιον άλλο, αν είχα φερθεί διαφορετικά, αν είχα μεγαλύτερη ψυχική δύναμη, αν δεν έλεγα πάντα ναι, αν ήξερα να παλεύω για τα πιστεύω μου, αν...
Τα "Αν" των επιλογών και των αποφάσεων μας, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή μας, θα μας βασανίζουν αλλά δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πάρουμε απάντηση, στο ερώτημα.

Θέλω να ζήσω ΤΩΡΑ!
Η ζωή είναι μια και η ευκαιρία να ζήσουμε μας δίνεται μόνο μια φορά. Η κάθε μέρα που περνάει είναι μοναδική. Ας μην αφήνουμε να καταστρέφουν τη ζωή μας τα πρέπει, οι κανόνες και τα αναπάντητα ερωτήματα.
Και ας μην ξεχνάμε ότι είναι καλύτερα να μετανιώνουμε γι αυτά που κάναμε, παρά γι αυτά που θέλαμε και δεν καταφέραμε να κάνουμε ποτέ...!

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΗΡΑΙΟΥ!

ΠΕΡΑΙΑ ΧΩΡΑ: ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ!

Είναι δίπλα σου και δεν το ξέρεις. Τη λένε Περαία Χώρα και απλώνεται νωχελική απέναντι από την Κόρινθο, λίγο πιο «πάνω απ' τ' αυλάκι». Ανεξερεύνητη σχεδόν, μυστηριώδης και απρόβλεπτη, αυτήν τη φορά δε σ' αφήνει να την προσπεράσεις: η επόμενη εξόρμηση από την Αθήνα λέγεται Περαχώρα και θες δε θες υποκύπτεις στη γοητεία της...

Σε προϊδεάζει για κάτι το μακρινό και ανεξερεύνητο. Το λέει και το όνομά της: Περαία Χώρα ή Περαία Γη, όπως προτιμάς. Και όμως είναι τόσο κοντά στην Αθήνα, που δεν το πιστεύεις. Μόλις 90 χλμ. χωρίζουν την πρωτεύουσα από τη βορειοανατολική πλευρά της Κορινθίας, μια εξόρμηση της μιας ανάσας που υπόσχεται πολλά και χαρίζει ακόμη περισσότερα. Και έπειτα όρεξη να 'χεις για να δεις πράγματα καινούργια, που λίγα έχεις ακούσει, πολλά βάζεις στον νου σου και αμέτρητα και θαυμαστά στο τέλος συναντάς.
Στο βραχώδες ακρωτήρι, με το Ηραίο και τον φάρο στην κορφή του βράχου.
Εντυπωσιακές ορεινές και παραθαλάσσιες διαδρομές στη σκιά των Γερανείων, ένα βραχώδες ακρωτήρι απέναντι από την Κόρινθο, ένας αρχαιολογικός χώρος «πάνω στο κύμα», μυστηριώδεις υπόγειες υδραυλικές εγκαταστάσεις που δύο χιλιάδες χρόνια μετά την κατασκευή τους δεν έχουν ακόμα αποκαλύψει τα μυστικά τους, μια σαγηνευτική λίμνη που γεννήθηκε από τα σεισμικά «παιχνίδια» της φύσης, μοναστήρια φημισμένα για τα θαύματα των αγίων προστατών τους· και τέλος μια ρομαντική ιστορία ενός νεαρού αρχαιολόγου που αγνόησε τις σειρήνες της Οξφόρδης για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του στην Περαχώρα.
Σαν να σου φαίνονται λιγότερα τα 90 χλμ. της διαδρομής τώρα, έτσι δεν είναι;

Ενα αληθινό παραμύθι

Εχεις ξανάρθει μέχρι το κοσμοπολίτικο Λουτράκι, για το καζίνο και τα φημισμένα λουτρά. Τώρα θα συνεχίσεις και παραπέρα, μέχρι τα πέρατα της Περαίας Χώρας και τον... παραθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο με τον αρχαίο ναό της Ηρας, εκεί κάτω από τον φάρο
μ ια φορά κι έναν καιρό, στα 1930, ένας νεαρός Βρετανός αρχαιολόγος γυρνούσε την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη με ό,τι μέσο έβρισκε, ψάχνοντας τα αρχαία μνημεία ολόκληρης της χώρας. Κι όταν αποφάσισε πως έπρεπε να «ριζώσει» σε ένα μέρος και να αρχίσει πια το σκάψιμο, διάλεξε την Περαία Γη. Δεν βασιζόταν σε αρχαίες μαρτυρίες, όπως οι Σλήμαν και Εβανς, είχε όμως άκρατο ενθουσιασμό και μια ανεξήγητη σιγουριά, που την έτρεφε πιο πολύ η θέληση παρά τα ιστορικά στοιχεία. Τον έλεγαν Χάμφρεϊ Πέιν, ήταν μόλις 23 χρονών και ήταν αυτός που ξεκίνησε τελικά τις ανασκαφές στο Μελαγκάβι ? έτσι λένε οι ντόπιοι το βραχώδες ακρωτήρι που «αγκαλιάζει» από τον Βορρά την Κορινθία, 17 μόλις χλμ. από το Λουτράκι και 25 χλμ. από την Κόρινθο.
Δίπλα στο κύμα απλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου.
Δίπλα στο κύμα απλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου.
Και είχε δίκιο! Σαν για να δώσουν happy end στην παραμυθένια ιστορία του νεαρού Πέιν, οι εργασίες της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής υπό την καθοδήγησή του, έφεραν στο φως τα πιο σημαντικά απομεινάρια του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού των ιστορικών χρόνων. Κεντρικό ρόλο στη σκηνή του αρχαιολογικού χώρου έχει το αρχαίο ιερό της θεάς Ηρας· για χάρη της άλλωστε ολόκληρος ο χώρος λέγεται και Ηραίο. Και είναι στ' αλήθεια ασυνήθιστα εντυπωσιακός: μια γλώσσα βραχώδους γης, που κατά τόπους ωστόσο «πνίγεται» στο πράσινο, με έναν από τους μεγαλύτερους φάρους του Κορινθιακού Κόλπου στο βορειότερο ακρωτήρι της, σχηματίζει έναν μικρό, «κλειστό» κολπίσκο με διάφανα, γαλανά νερά. Ακριβώς στον μυχό του κολπίσκου, σχεδόν πάνω στο κύμα, απλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, σαν... αρχαίος τουριστικός προορισμός δύο χιλιάδες χρόνια πριν από τους tour opera-tors!
Οι ανακαλύψεις του Πέιν είναι η πιο πειστική απόδειξη της δύναμης της Περαχώρας στα προρωμαϊκά χρόνια. Ξεκινώντας από την πλευρά του φάρου περιηγείσαι ανάμεσα στη Δυτική Αυλή, τα απομεινάρια του ναού της Ηρας του 6ου π.Χ. αι., τον μνημειακό βωμό, τη στοά, τα ερείπια του αψιδωτού ναού, η περίτεχνη, επίσης αψιδωτή δεξαμενή που μέχρι σήμερα συγκεντρώνει όμβρια ύδατα, έναν χώρο που προοριζόταν για την εστίαση των επισκεπτών του ιερού της θεάς, το άνω άνδηρο και το λεγόμενο Ιερό Λιμενίας, ένας ακόμα χώρος που μάλλον αποτελούσε ένα εστιατόριο του συμπλέγματος. Ολα ήρθαν στο φως έτσι όπως τα περίμενε ο Πέιν κι έτσι όπως τα περιέγραφε σε μια μελέτη του που δημοσιεύτηκε πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι ανασκαφές: «έγραψα ένα βιβλίο», συνήθιζε να λέει, «και έπειτα ήρθα και το έσκαψα»... Ψέματα;
Στο βωμό του ιερού της Ηρας.
Στο βωμό του ιερού της Ηρας.

Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΟΣΙΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ

Στις πλαγιές των Γερανείων, στο «περιβόλι της Παναγιάς» όπως θα ακούσεις να λένε το μέρος, θα βρεις πολλούς που θα σε προτρέψουν να κάνεις μια στάση στο μοναστήρι του Οσίου Παταπίου (14 χλμ. από το Λουτράκι). Πριν από κάποια χρόνια οι πιστοί δεν δίσταζαν να κόψουν ολόκληρα... κομμάτια από το σκήνωμα του οσίου, πριν οι υπεύθυνοι φροντίσουν να το προστατέψουν με ξύλινο περίβλημα. Θα νιώσεις μια περίεργη ανατριχίλα στο απόκοσμο, ατμοσφαιρικό ημίφως του ναού με τις ολόσωμες τοιχογραφίες, εδώ που ούτε κερί ούτε καντήλι επιτρέπεται να ανάψει. Θα δεις και τη θέα έξω, με τον Κορινθιακό, το Λουτράκι, ολάκερη σχεδόν τη βόρεια ακτογραμμή του Μοριά.
Περαία Xώρα: Τα μυστήρια της λίμνης
Και έπειτα θα συνεχίσεις τον δρόμο σου προς το χωριό της Περαχώρας, θα κάνεις τη βόλτα σου στα λιγοστά καταστήματα, θα σταθείς για έναν καφέ με λίγη κουβεντούλα, θα βγεις ξανά στον δρόμο, αυτήν τη φορά προς τα Πίσια, θα ανηφορίσεις το λιθόστρωτο μονοπάτι στη ρεματιά με τα πλατάνια και θα κλείσεις την εξόρμησή σου με έναν παραθαλάσσιο περίπατο στον Σχίνο και στη Μαυρολίμνη, στα βόρεια τελειώματα πια της Κορινθίας...

Στα σπλάχνα της Περαχώρας 

Η αψιδωτή υδατοδεξαμενή.
Η αψιδωτή υδατοδεξαμενή.
Θες να δεις από κοντά ένα αρχαίο θαύμα; Κι ας βρεθούν ελάχιστοι μόνο που θα μπορούν να σου εξηγήσουν τι στ' αλήθεια σημαίνει: οι δαιδαλώδεις υπόγειες υδραυλικές σήραγγες που απλώνονται κάτω από την Περαία Γη εξάπτουν ακόμα τη φαντασία... Το μυστήριο της Περαίας Χώρας δεν είναι ούτε τα απίστευτα πλούσια ευρήματα ούτε οι αιγυπτιακοί σκαραβαίοι ούτε τα ειδώλια από ελεφαντόδοντο ούτε τα χάλκινα φοινικικά αφιερώματα που βρέθηκαν κατά εκατοντάδες στο Ηραίο. Το θαύμα, το ανεξήγητο, το μυστήριο -πες το όπως θέλεις- που θα βρεις εδώ είναι το εκπληκτικής σύλληψης υδραυλικό σύστημα που απλώνεται υπόγεια, στα σπλάχνα του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου.
Ενα εξελιγμένο υδραυλικό σύστημα με δαιδαλώδεις σήραγγες και στοές αναπτύσσεται στα «σπλάχνα» της Περαχώρας (φωτό Γιώργος Αβαγιαννός).
Ενα εξελιγμένο υδραυλικό σύστημα με δαιδαλώδεις σήραγγες και στοές αναπτύσσεται στα «σπλάχνα» της Περαχώρας (φωτό Γιώργος Αβαγιαννός).
Κανείς δεν μπορεί ακόμα να εξηγήσει το πώς ακριβώς φτιάχτηκε ή το πώς ακριβώς λειτουργούσε· οι ειδικοί πονοκεφαλιάζουν ακόμα παλεύοντας να ερμηνεύσουν την ιδιοφυΐα των υδραυλικών μηχανικών της εποχής. Κάτω, λοιπόν, από τη γη της Περαχώρας, σε απόσταση περίπου 750 μ. από το τέμενος της Ηρας και σε βάθος περίπου 30 μέτρων, απλώνεται ένα σύστημα συγκέντρωσης και διοχέτευσης νερού με δαιδαλώδεις σήραγγες, ορύγματα και διαδρόμους με λαξευμένα σκαλοπάτια, φαινόμενο μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κι όμως, παραμένει ακόμα ένα άλυτο μυστήριο, καθώς ούτε οι ειδικοί συμφωνούν μεταξύ τους για τη λειτουργία του ούτε έχει εξακριβωθεί πότε ακριβώς κατασκευάστηκε ούτε γενικά έχει μελετηθεί ακόμα διεξοδικά όπως του αξίζει.

Περαία Xώρα: Τα μυστήρια της λίμνης

Τι υπάρχει, λοιπόν, ακριβώς εδώ; Τρία επιμήκη ορύγματα, μήκους 12 έως 15,6 μ. και πλάτους περίπου 1,5 μ., σε απόσταση περίπου 5 μ. μεταξύ τους, με μια σήραγγα που ξεκινάει από το μεσαίο όρυγμα και οδηγεί με ανοδική κλίση 27ο στην επιφάνεια, μια εντυπωσιακή καμαρωσκεπή κλίμακα 160 βαθμίδων και συνολικού μήκους 58 μ., πλάτους 0,83 μ. και ύψους 1,85 μ. Λόγω του μεγάλου βάθους των ορυγμάτων, δεν έχει ακόμη υπάρξει πειστική εξήγηση για τον τρόπο ανέλκυσης του νερού: κατά μία εκδοχή ήταν εφικτή μέσω ενός εργατοκυλίνδρου (μαγκάνι) ή ενός τροχού με μεγάλη διάμετρο, υπόθεση στην οποία θα μπορούσε να οδηγεί το μήκος των ορυγμάτων.

Στον κύριο τροχό που θα είχε διάμετρο π. 15 μ. η κίνηση μεταδιδόταν από την επαναλαμβανόμενη κίνηση ζώων μέσω διαφορικών τροχών. Με αυτόν το μηχανισμό η οριζόντια κίνηση των ζώων στην επιφάνεια του εδάφους μετατρεπόταν σε κάθετη και έτσι ο τροχός στην εξωτερική επιφάνεια του οποίου είχαν προσαρμοστεί κάδοι έφερε το νερό από μεγάλο βάθος στην επιφάνεια. Στη συνέχεια το νερό μεταφερόταν μέσω οχετού από ξύλινες σανίδες στα ρείθρα και εν τέλει στις δεξαμενές της κρήνης.

Η λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης δημιουργήθηκε από τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.
Η λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης δημιουργήθηκε από τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.
Η κόρη των σεισμών

Την είπαν «Εσχατιώτιδα», «Γοργώπι» και σήμερα πια «Λίμνη Βουλιαγμένης». Μα τα ονόματα δεν έχουν καμία σημασία, μένουν λειψά και δεν επαρκούν για να περιγράψουν ένα ακόμα ανεξήγητο παιχνίδι της φύσης.Αυτό που τα ονόματα δεν μπορούν να εξηγήσουν βάλθηκαν να το εξηγήσουν οι γεωλόγοι· μάταιος κόπος. Οι σεισμοί, είπαν, ισοπέδωσαν κάποτε την Περαχώρα, έφτιαξαν το τοπίο από την αρχή και έστησαν στην άκρη του μια λιμνοθάλασσα, φέρνοντας στην επιφάνεια μια αρχαία υπόγεια στοά. Μπερδεμένα πράγματα, θα σκεφτεί κανείς, που δεν λένε και πολλά.

Η ουσία είναι πως κατηφορίζοντας από τα Γεράνεια βουνά και πλησιάζοντας προς τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου και την εσχατιά του ακρωτηρίου, συναντάς στον δρόμο σου τη Λίμνη Βουλιαγμένης. Σ' αυτό το μέρος, λοιπόν, που πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια άκμαζαν πρωτοελλαδικοί οικισμοί, μια σειρά από τρομερούς σεισμούς χάλασαν τις πόλεις, μια τεράστια κοιλότητα άνοιξε στο έδαφος και τα νερά του Κορινθιακού χύθηκαν και κατέκλυσαν τον χώρο, σχηματίζοντας τη σημερινή λίμνη. Με μέγιστο πλάτος 550 μ., μήκος περίπου 1.825 και νερά -τι παράξενο!- πιο αλμυρά κι απ' τα νερά της θάλασσας, που ανανεώνονται κάθε έξι ώρες χάρη στην παλίρροια και την άμπωτη, η λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης θεωρείται σήμερα μια λίμνη εκπληκτικού φυσικού κάλλους, που σπάνια συναντάς στην Ελλάδα. Οχι βέβαια πως χρειάζεται να στο πει κανείς: η ομορφιά του τοπίου, με το παιχνίδισμα των ακτίνων του ήλιου να φτιάχνει χίλια χρώματα στα νερά της λίμνης, το πανέμορφο φυσικό πευκοδάσος που σπάει το πέτρινο τοπίο, το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, όλα μαζί σε υποβάλλουν σε μια? άσκηση ομορφιάς του τοπίου που ξεπερνάει τις προσδοκίες.

Στα νερά της κολυμπούν λαβράκια, τσιπούρες, κέφαλοι και άλλα εκλεκτά θαλασσινά, αληθινή πρόκληση για τους ψαράδες και τους? μάγειρες στις ταβέρνες και στα εστιατόρια που θα βρεις στις όχθες της λίμνης. Αν πετύχετε, μάλιστα, και κάποιον ντόπιο από τους παλιούς, μπορεί να σας πει και για την ιστορία της Γοργώπιδος, μιας κοπέλας που στα αρχαία χρόνια πνίγηκε στα νερά της λίμνης, χαρίζοντάς της για λίγο το όνομά της, πριν αλλάξει πάλι όνομα και την πουν «Εσχατιώτη», στα έσχατα, δηλαδή, της Περαίας Χώρας. Είπαμε, τρεις χιλιάδες χρόνια ζωής είναι αυτά, από ιστορίες άλλο τίποτα...
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Η Περαία Χώρα, και κυρίως το κομμάτι γύρω από τη λίμνη, είναι από τους αγαπημένους προορισμούς πολλών για σύντομες εξορμήσεις: όχι μόνο φυσιολάτρες αλλά και λάτρεις των δύο τροχών βρίσκουν στην περιοχή των Γερανείων, μέχρι και τη Λίμνη της Βουλιαγμένης, τον παράδεισό τους.
Μια εντυπωσιακή ορεινή διαδρομή για περιήγηση με το αυτοκίνητο ξεκινά από τον παραθαλάσσιο οικισμό του Σχίνου και καταλήγει στην Περαχώρα, στην καρδιά των Γερανείων Ορέων, διασχίζοντας το πυκνό πευκοδάσος και περιορισμένης έκτασης ελαιώνες.
Αν πάλι προτιμάτε την ορειβασία, θα βρείτε μονοπάτια με ειδική σήμανση στα Γεράνεια. Αν επικοινωνήσετε, μάλιστα, με τον Ορειβατικό Σύλλογο Λουτρακίου (τηλ. 6932 981010) μπορείτε να ενημερωθείτε για τις συχνές εξορμήσεις και εκδρομές που διοργανώνει και να συμμετέχετε παρέα με τα έμπειρα μέλη του Συλλόγου.
Αλλοι τοπικοί σύλλογοι οργανώνουν ποδηλατικές εκδρομές, ιππασία και αναρρίχηση, μια σχεδόν πλήρης παλέτα έντονων δραστηριοτήτων σ' ολόκληρη την Περαχώρα, που ολοκληρώνεται με... καταδύσεις στα νερά του Κορινθιακού στην περιοχή της Μικρής και Μεγάλης Μυλοκοπής.
Και όλα αυτά σε απόσταση περίπου μίας ώρας από την Αθήνα, σχεδόν στην... πόρτα σας!
Το φανταζόσασταν ποτέ;

Κείμενο: Γιάννης Μαντάς
Φωτογραφίες: Hρακλής Μήλας

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ 10 ΦΡΑΣΕΙΣ!

       
1973-2013: Σαράντα χρόνια ελληνικής ιστορίας, συμπυκνωμένα σε 10 φράσεις:

1.- Εδώ Πολυτεχνείο!
2.- Καραμανλής ή τανκς!
3.- Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες!
4.- Τσοβόλα δώστα όλα!
5.- Κάθαρση!
6.- Σε 10 χρόνια κανείς δε θα θυμάται το   Μακεδονικό!
7.- Να προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης!
8.- Σεμνά και ταπεινά!
9.- Λεφτά υπάρχουν!
10.- Δεν θα παρθούν πρόσθετα μέτρα!!!

 ΕΜΜ.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ







Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ!

Η ΣΙΩΠΗ...!


'' - Η σιωπή τι μπορεί να πει;
- Μόνο την αλήθεια.
- Και γιατί;
- Διότι είναι μοναδική.
- Και δεν μπορεί να πει τίποτα άλλο.
- Απλώς αντέχει.
- Πού;
- Μέσα στο χρόνο.
- Για ποιο λόγο;
- Για να ξεπεράσει το θόρυβο της κοινωνίας.
- Για ποιον όμως;
- Πάντα για την ανθρωπότητα.
- Δεν είναι παράξενο.
- Είναι, αλλά όχι παράλογο.
- Πώς το ξέρεις;
- Η παρεξήγηση προέρχεται από τις λέξεις.
- Ενώ η σιωπή επιτρέπει και τη συνεννόηση.
- Περίεργο...
- Περί έργου...
- Έργο;
- Το έργο του Χρόνου και της Ανθρωπότητας.
- Διασχίζει τη σιωπή.
- Διότι μπορεί να το αντέξει.
- Εσύ όμως;
- Θα κάνουμε το ίδιο...! ''

O φτωχούλης του Θεού>>

«Ο φτωχούλης του Θεού»

«Αγάπη και βία, φως και φωτιά, καλό και κακό, τα πάντα, μάθε, ανηφορίζουν το ίδιο βουνό, το βουνό του Θεού, μα δεν το ξέρουν» γράφει ο Ν. Καζαντζάκης στον «Φτωχούλη του Θεού».

«Ο φτωχούλης του Θεού»
«Όσο υπάρχουν στον κόσμο λουλούδια και παιδιά και πουλιά, μη φοβάσαι, φράτε Λεόνε, μου' πε μια φορά. Όλα θα πάνε καλά».
Αλληγορικός, ατμοσφαιρικός, βαθύτατα ουμανιστής και θεολογικός, φιλοσοφικός, γνώστης της ανθρώπινης ψυχής και του πάθους της, μυστικιστής, ταπεινός, θα μπορούσε να πει κανείς ο πιο ολοκληρωμένος και στην πιο μεστή του ώρα Καζαντζάκης.

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ!

10 χρήσεις - έκπληξη της ασπιρίνης...!

Η ασπιρίνη είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο για την ανακούφιση του πονοκέφαλου και του πυρετού. Δεδομένου ότι είναι ένα φάρμακο γενικής χρήσης, πολλοί άνθρωποι το επιλέγουν σε καθημερινή βάση. Εκτός, όμως, από το να είναι ένα σπουδαίο αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο, η ασπιρίνη έχει μια ποικιλία από εναλλακτικές χρήσεις, άγνωστες στους περισσοτέρους. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα που ακολουθεί και θα εκπλαγείτε με τις ιδιότητές της πέραν των φαρμακευτικών…! 

1. Καταπολεμά τα σπυράκια της ακμής. Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε με μικρή ποσότητα νερού.Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύντε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα.

2. Μειώνει τη φαγούρα και τον ερεθισμό από τα τσιμπήματα εντόμων. Χρησιμοποιήστε το παραπάνω μείγμα πάνω στο τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας και η φαγούρα, η κοκκινίλα και ο ερεθισμός θα μειωθούν σημαντικά.

3. Αφαιρεί τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου από τα χέρια. Σπάστε 2-3 χαπάκια και αναμείξτε με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δαχτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και τάχιστα θα εξαφανσιτούν.

4. Είναι το καλύτερο λίσπασμα για το χώμα. Διαλύστε 1 δισκίο ασπιρίνης σε 1,5 λίτρο νερού και βρέχετε ανά τακτά διαστήματα το χώμα σε κήπο ή γλάστρες. Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε παραπάνω ασπιρίνες γιατί θα βλάψετε τα φυτά σας.

5. Απομακρυνει την πιτυρίδα. Φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και οι γνώριμες νιφάδες της πιτυρίδας είναι ενοχλητικά συμπτώματα και αντιαισθητικά επίσης. Σπάστε δύο δισκία ασπιρίνης και ανακατέψτε με λίγο σαμπουάν. Απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας και αφήστε το για περίπου δύο λεπτά. Ξεπλύνετε καλά και λουστείτε με το σαμπουάν μόνο άλλη μία φορά. Η πιτυρίδα σιγά σιγά θα εξαφανιστεί.

6. Λειτουργεί ως άριστο απολεπιστικό του δέρματος. Το σαλικυλικό οξύ που εμπεριέχεται στις ασπιρίνες χρησιμοποιείται συχνά σε απολεπιστικά και καθαριστικά προσώπου. Δημιουργήστε ένα μείγμα νερού και ασπιρίνης και τρίψτε πρόσωπο ή σώμα 1 φορά την εβδομάδα, όπως θα κάνατε και με ένα συμβατικό απολεπιστικό.

7. Αφαιρεί τους κάλους. Σπάστε έξι δισκία ασπιρίνης και αναμείξτε με μισό κουταλάκι του γλυκού νερό και το χυμό 1 λεμονιού. Εφαρμόστε το μείγμα γενναιόδωρα πάνω στον κάλο και καλύψτε με ένα ζεστό πανί. Αφαιρέστε μετά από δεκαπέντε λεπτά το πανί και τρίψτε τον κάλο, που θα έχει μαλακώσει, με μια ελαφρόπετρα.

8. Ζωντανεύει τα λουλούδια στο βάζο. Ρίξτε μια ασπιρίνη στο νερό του βάζου με τα λουλούδια και αυτά θα διατηρηθούν για περισσότερες μέρες φρέσκα.

9. Αφαιρεί τους λεκέδες από ύφασμα. Διαλύστε δυο ασπιρίνες σε λίγο νερό και απλώστε το μείγμα πάνω στο λεκέ. Αφήστε για λίγη ώρα και στη συνέχεια πλύντε το ρούχο κανονικά.

10. Προλαμβάνει τις μυκητιάσεις στα πέλματα. Σπάστε τρία δισκία και αναμείξτε με λίγο ταλκ. Ρίξτε τη σκόνη αυτή στα πόδια σας, φροντίζοντας να πάει ανάμεσα από τα δάχτυλα. Επαναλάβετε 1 φορά την εβδομάδα.