Επισημοποιήθηκε και δημόσια πλέον αυτό που όλοι γνωρίζαμε ότι ισχύει ντε φάκτο: Ο μέγιστος χρόνος πολιτικής επιβίωσης αυτής της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι μέχρι του χρόνου τον Φεβρουάριο, οπότε και θα διεξαχθούν οι τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Βάσει του άρθρου 32 του Συντάγματος παρ. 3, στις ψηφοφορίες αυτές απαιτούνται αντίστοιχα 200, 200 και 180 βουλευτές.
Χωρίς τη συμφωνία κομμάτων της αντιπολίτευσης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θεωρείται ότι είναι αδύνατον να συγκεντρώσουν 180 βουλευτές υπέρ κάποιου προσώπου που θα προτείνουν, δεδομένου ότι τα δύο κυβερνητικά κόμματα διαθέτουν τα ίδια μόνο 153 βουλευτές. Αν αποτύχουν να συγκεντρώσουν 180 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία, βάσει της παραγράφου 4 του άρθρου 32 του Συντάγματος η Βουλή διαλύεται σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τρεις ψηφοφορίες.
Στην πρώτη απαιτούνται 180 ψήφοι. Στη δεύτερη 151. Στην τρίτη ψηφοφορία, που διεξάγεται μεταξύ των δύο πρώτων της προηγούμενης ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία, όποιος από τους δύο δηλαδή συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους, όσες και αν είναι αυτές οι ψήφοι. Την Παρασκευή, μιλώντας στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για άσχετο θέμα, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να κάνει γνωστή με τον πιο επίσημο τρόπο τη θέση του: «Επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η Βουλή που θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που αντιμάχονται το Μνημόνιο και τις πολιτικές της καταστροφής» διακήρυξε μη αφήνοντας κανένα περιθώριο υποψίας συναίνεσης με τη ΝΔ για την από κοινού υποστήριξη κάποιου υποψηφίου προσώπου.
Την ίδια ημέρα, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας ενημέρωναν τα μέσα ενημέρωσης με κατηγορηματικό τρόπο ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξαντλήσει τη θητεία του» και ότι «δεν τίθεται θέμα παραίτησής του». Η κίνηση της Προεδρίας ήταν αποτέλεσμα ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προέβη προηγουμένως στο εξής σχόλιο: «Τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την καθιερωμένη κοπή της πίτας του Προέδρου, τροφοδοτούν συζητήσεις οι οποίες ενισχύουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, η Προεδρία της Δημοκρατίας με επίσημο τρόπο καλείται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της».
Χρειάστηκε έτσι να παρέμβει ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρέσβης Κ. Μπίτσιος, για να διευθετηθεί το θέμα που είχε ανοίξει με επιδεχόμενες πολλές ερμηνείες δηλώσεις του Κάρολου Παπούλια. «Φέτος είναι η τελευταία μου χρονιά» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (παρόλο που η θητεία του λήγει τον Φεβρουάριο του 2015) προκαλώντας δικαιολογημένη αίσθηση. Οταν ερωτήθηκε δε από δημοσιογράφο αν αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ο πολύπειρος Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε με σιβυλλικό τρόπο: «Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Θνητοί είμαστε.
Πού ξέρεις; Του χρόνου ο φούρναρης μπορεί να μην έχει ξύλα για να ψήσει τις πίτες»! Ο ΣΥΡΙΖΑ ανησύχησε για το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού μέσω παραίτησης Παπούλια και γι' αυτό ζήτησε τις διευκρινίσεις για τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το γεγονός άλλωστε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ρίξει προ εβδομάδων στο εντελώς... «ξεκούδουνο» το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενίσχυσε την καχυποψία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ενδέχεται η κυβέρνηση να προσπαθήσει να παίξει πολιτικά παιχνίδια γύρω από την Προεδρία της Δημοκρατίας αιφνιδιάζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση κάποια στιγμή που θα έκρινε ίσως ότι μπορεί να περιορίσει την έκταση της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η επίσπευση των διαδικασιών μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό κλίμα. Εντελώς θεωρητικά μιλώντας, σε περίπτωση π.χ. παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Βουλή υποχρεούται βάσει του Συντάγματος να αρχίσει τις διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου σε... δέκα ημέρες! Αυτό σημαίνει ότι σε ενάμιση μήνα γίνονται βουλευτικές εκλογές! Προφανώς και σε μια τέτοια περίπτωση ωφελημένη θα ήταν η κυβέρνηση, υπό το πρίσμα ότι θα περιοριζόταν η έκταση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και της ήττας της ΝΔ σε σχέση με την περίπτωση που οι εκλογές θα διεξάγονταν είτε κανονικά είτε λόγω κατάρρευσης και διάλυσης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ στην εφημερίδα ''ΕΘΝΟΣ''.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.