Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ...ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ...!

  Άρθρο του Γιάννη Β. Καραπανάγου
           
                              
Το χάραμα κάθε νέας χρονιάς σηματοδοτεί σημαντικές πολιτικές εξελίξεις και προδιαγράφει πορεία που χαράσσεται από λεκτικούς όρους που, εάν γίνουν πράξη, πρόκειται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Ο απερχόμενος χρόνος κληρονόμησε και παρέδωσε, ως σκυτάλη, μια επιγραφή στο νέο χρόνο. που αναγράφει, με έντονα γράμματα, δύο λέξεις: ‘‘ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ’’!
Δύο λέξεις, που τελευταία χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τον Πρωθυπουργό της Χώρας μας, τον Υπουργό Οικονομικών, Βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης και οικονομικούς παράγοντες, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Ελλήνων πολιτών. Δύο λέξεις που, εάν τον επερχόμενο Απρίλιο επιβεβαιωθούν, ως νέα πραγματικότητα, θ΄αποτελέσουν, την αφετηρία των συζητήσεων με την Τρόικα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνώντων, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Όμως, υπάρχει και η άλλη πτυχή του θέματος, η άλλη όψη του νομίσματος, για την οποία μπορούμε να επικαλεστούμε πρωτογενές πλεόνασμα, που έχει επιτευχθεί σε κάποιους τομείς, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, έτους 2013, όπως:
Πρωτογενές πλεόνασμα Εθνοσωτήρων! Οι κυβερνώντες εξέφρασαν με κάθε τρόπο και μέσο τις προθέσεις τους για σωτηρία της πατρίδας μας, ψηφίζοντας όλα τα μνημόνια υπό τη σπάθη της κομματικής πειθαρχίας και της διαγραφής, αν και είναι σχεδόν οι ίδιοι που μας έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού.
Πρωτογενές πλεόνασμα πολιτικής αναξιοπιστίας και ασύστολου πολιτικού ψεύδους!Από το 2010 και μετά, αμέτρητες φορές ακούσαμε, από επίσημα χείλη, ότι τα μέτρα που λαμβάνονταν θα ήταν και τα τελευταία. Ακόμη, από τον Πρωθυπουργό ακούμε για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται σε ενδεχόμενη και μερική έξοδο το 2015. Επιπλέον, πολιτικοί δήλωναν κατά των μνημονίων, οι οποίοι αργότερα έγιναν ένθερμοι υποστηρικτές τους καθώς και της οικονομικής κηδεμονίας της Ευρώπης από τη Γερμανία, δηλώνοντας το περιβόητο ‘‘ουδείς αναμάρτητος’’ στα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. 
Πρωτογενές πλεόνασμα δηλώσεων για ανάπτυξη. Οι κυβερνώντες επικαλούνται την πολυπόθητη ανάπτυξη της Χώρας αλλά αυτό παραπέμπει στην παροιμία ‘‘καπνός χωρίς φωτιά’’.
Πρωτογενές πλεόνασμα ‘‘ακραίου πλουτισμού’’, λόγω διαφθοράς αλλά και ‘‘ακραίας φτώχειας’’! Στο φως της δημοσιότητας έρχονται σκάνδαλα με μίζες σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα, που η κυνικότητα των ενεργειών των υπευθύνων προκαλούν έναν ολόκληρο λαό γιατί συνάνθρωποί μας ζουν στα όρια ‘‘ακραίας φτώχειας’’. 
Πρωτογενές πλεόνασμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας, αντιφατικότητας, σύγχυσης και άγχους για το μέλλον! Οι αντικρουόμενες απόψεις, θέσεις και προτάσεις στο κρίσιμο θέμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και όχι μόνο έχουν οδηγήσει έναν ολόκληρο λαό σε κατάσταση κατήφειας και υστερίας. Πρόσωπα σκυθρωπά, γεμάτα ένταση και επιθετικότητα. 
Πρωτογενές πλεόνασμα διάσπασης της κοινωνικής συνοχής! Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν με τον καλύτερο τρόπο το ‘‘διαίρει και βασίλευε’’, στρέφοντας τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης με διάφορα προσχήματα. Μεθοδολογία που είχε τ΄αναμενόμενα αποτελέσματα και κατάφερε να εξασφαλίσει το ενδιαφέρον της επικαιρότητας για τις θεωρίες περί ατομικότητας και όχι περί συλλογικότητας.
Πρωτογενές πλεόνασμα καπνού! Αφού το κάπνισμα είναι μία από τις βλαβερές αλλά ταυτόχρονα αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων, το Κράτος ανέχεται σιωπηρά το κάπνισμα σε κλειστούς κοινόχρηστους χώρους. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες καπνιστές είναι υπερήφανοι που ‘‘αντιστάθηκαν’’ και πέτυχαν στην πράξη να μην περάσει το μέτρο αυτό, επιβάλλοντας τη «δικτατορία του καπνού» στους μη καπνιστές!
Πρωτογενές πλεόνασμα ανεργίας! Το ποσοστό ανεργίας των Ελλήνων και ειδικά στους νέους έχει φθάσει στα ύψη. Ρεκόρ ανέργων με ολέθρια αποτελέσματα για τα νοικοκυριά! Ρεκόρ ανέργων που αναγκάζει τους νέους να φύγουν από τη χώρα μας, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, μετατρέποντας την Ελλάδα σε χώρα μαραζωμένων γερόντων.
Πρωτογενές πλεόνασμα αυτοκτονιών! Οι συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να σηκώσουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης, καταφεύγουν, κατά χιλιάδες, στην αυτοκτονία, δίνοντας τέλος στο πιο πολύτιμο αγαθό της ζωής: την ίδια τη ζωή!
Πρωτογενές πλεόνασμα ανοχής και τραγικής σιωπής! Οι συνέπειες της εφαρμογής των μνημονίων έχουν μετατρέψει τον Έλληνα σε κινητή αριθμομηχανή. Θα πρέπει να υπολογίζει, σε μόνιμη βάση, εάν μπορεί ν΄ανταποκριθεί στην φοροεισπρακτική επιδρομή του Κράτους! Καταναλώνοντας την ενέργειά του σε υπολογισμούς προσθαφαιρέσεων, υπομένει αγόγγυστα την επιβολή των αμέτρητων φόρων! Πού να βρει τη δύναμη ν΄αντιδράσει; Συνεχώς σιωπά!
Παρόλα αυτά, η Νέα Χρονιά εύχομαι να είναι δημιουργική, χαμογελαστή και αισιόδοξη, διανύοντας τη με υγεία και τον Απρίλιο ν΄ανακοινωθεί πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.