ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ
Τελικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε τη μεγάλη στροφή. Για τους ιδεολόγους της θεωρίας «Κούγκι», βιάστηκε να ενδώσει στους «εκβιασμούς» και στο «πραξικόπημα» των εταίρων· για τους υπόλοιπους, άργησε πολύ να δει το φως και η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ολομέτωπης σύγκρουσης με την πραγματικότητα.
Θετικό είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και αρκετοί γύρω του μπόρεσαν να υπολογίσουν τις επιπτώσεις τής έως τώρα πολιτικής τους και να αλλάξουν πορεία.
Θετικό είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και αρκετοί γύρω του μπόρεσαν να υπολογίσουν τις επιπτώσεις τής έως τώρα πολιτικής τους και να αλλάξουν πορεία.
'Ομως, είναι τόσοι πολλοί οι αρνητές της πραγματικότητας στην πολιτική και την κοινωνία, που δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθούμε εύκολα σε μια περίοδο συνεννόησης, συναίνεσης και σταθερότητας. Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να συμφωνήσει με τους εταίρους μας σε ένα τριετές πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα νέο δάνειο ύψους 86 δισ. ευρώ. Δεν είναι το αποτέλεσμα που ήθελε, όταν, πριν από έξι μήνες, δήλωνε ότι η τρόικα ήταν νεκρή, ότι η λιτότητα τελείωσε. Βλέποντας ξαφνικά ότι η πολιτική του απειλούσε τη χώρα, ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτική και να βρει τη δύναμη να αποτολμήσει σύγκρουση με τους πιο «σκληρούς» συντρόφους του. Χθες, λοιπόν, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σχεδίαζαν πώς θα εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι 39 βουλευτές δεν στήριξαν την επιλογή του κ. Τσίπρα. Η ρήξη αυτή δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις θα δείξουν εάν ο κ. Τσίπρας θα έχει το πάνω χέρι ή αν θα βρίσκεται συνεχώς σε άμυνα απέναντι στους συντρόφους που επιμένουν σε ανύπαρκτες λύσεις την ώρα που ο πρωθυπουργός πρέπει να κυβερνήσει με αποφασιστικότητα και σε συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον στήριξαν προχθές.
Από τη μεριά της, η Ευρώπη, χθες, έκανε τις πρώτες κινήσεις επούλωσης των πληγών των τελευταίων μηνών. Το Eurogroup ενέκρινε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τριετή συμφωνία, ενώ οι υπουργοί των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. ενέκριναν βραχυπρόθεσμο δάνειο για τις ανάγκες της Ελλάδας τους επόμενους δύο μήνες.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 900 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια που παρέχει για επείγουσα στήριξη στις ελληνικές τράπεζες. Ηταν τα πρώτα βήματα προς την ομαλοποίηση και θα χρειαστούν πολλά ακόμη.
'Οταν, όμως, αρχίσει να ρέει χρήμα στο αποξηραμένο τοπίο της οικονομίας, θα φανεί η ορθότητα της επιλογής του κ. Τσίπρα να αποφύγει την καταστροφή. Αλήθεια είναι ότι οι εταίροι μας έκαναν λάθη (έως και βαναυσότητα έδειξαν) στη διαχείριση της κρίσης· αλήθεια, όμως, είναι ότι κι εμείς απαιτούσαμε περισσότερη προσοχή απ’ όση συνηθίζεται στις διεθνείς σχέσεις.
Τα νέα μέτρα θα είναι σκληρά αλλά προσφέρουν την ελπίδα σταθεροποίησης της χώρας σε ένα οικείο περιβάλλον, χωρίς να ακολουθήσουμε ψευδοπροφήτες στην έρημο. Θα μπορέσουμε, επίσης, να εκμεταλλευθούμε τις νέες πολιτικές που η Ευρωζώνη θα υιοθετήσει. Με τη δημοτικότητα την οποία χαίρει, με τη βίαιη ενηλικίωση των τελευταίων ημερών, ο κ. Τσίπρας έχει τη «νομιμοποίηση» να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και την ανάγκη να αποδείξει ότι η στροφή του ήταν σωστή. Θα βάλλεται συνεχώς από επαναστάτες του γλυκού νερού εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. 'Ομως, εάν διατηρήσει την ψυχραιμία του, εάν αποφύγει την αλαζονεία της εξουσίας, εάν ενώσει αντί να διχάσει, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι σε θέση να προσφέρει στη χώρα.
Πηγή: kathimerini.newspaperdirect.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.