Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ή ΑΠΛΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ;

Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος

Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε η παραπάνω φωτογραφία που το πλαισιώνει. Πρόσφατα, αντίκρισα τον σωρό των σκουπιδιών, που απεικονίζεται, σε αγροτικό δρόμο της περιοχής της Λίμνης Ηραίου και μάλιστα κοντά σε σπίτια. Ο δράστης ή οι δράστες άγνωστοι. Σύμμαχός τους το σκοτάδι, γιατί το «έγκλημα» διαπράχθηκε μεταμεσονύχτιες ώρες, αν και σε απόσταση πενήντα μέτρων υπάρχει κάδος σκουπιδιών!
Εκτιμώ ότι κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης, θεατής ή αναγνώστης ανάλογων γεγονότων, αισθάνεται πικρία και αγανάκτηση. Γιατί έρχονται σε αντίθεση με μία από τις βασικότερες αρχές του Πολιτισμού: Την καθαριότητα που χαρακτηρίζεται ως «μισή αρχοντιά».

Ταυτόχρονα αναδεικνύεται το μείζον ζήτημα του καθαρού περιβάλλοντος, που αφορά τον καθένα μας. Επισημαίνω ότι σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι να γίνω τιμητής της καθαριότητας ή να ασκήσω κριτική στην οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή. Γιατί αυτό που γνωρίζω, τουλάχιστον για τον τομέα της καθαριότητας του Δήμου μας, είναι η διαρκής προσπάθεια του προσωπικού του για έναν Δήμο καθαρό, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει, λόγω του εύρους της περιοχής αρμοδιότητάς του και των πολλών οικισμών. 
Σκοπός μου είναι να αναδείξω, για μία ακόμη φορά, την χρόνια νοσηρή νοοτροπία που επικρατεί, κυρίως στον Έλληνα. Σας προσκαλώ, λοιπόν, συνοδοιπόρους, για να διανύσουμε, ενδεικτικά, δύο διαδρομές. Την πρώτη διαδρομή από Λουτράκι προς Περαχώρα, μήκους 10 χλμ. και τη δεύτερη από Ίσθμια προς Κεχριές, μήκους 5 χλμ. 
Οι απαράδεκτες εικόνες προκαλούν λύπη και αγανάκτηση. Οι λεζάντες περιττεύουν. Αριστερά και δεξιά του οδοστρώματος, οι χώροι έχουν μετατραπεί σε απέραντους σκουπιδότοπους, με κυρίαρχο είδος τα πλαστικά μπουκάλια. Θα μείνουν εκεί για πάρα πολύ καιρό, αφού οι επιστημονικές εκτιμήσεις καταλήγουν ότι για την αποδομή του κοινού πλαστικού χρειάζονται περισσότερα από 500 χρόνια! Ένα γεγονός που θεωρώ ότι προέρχεται από ασυνείδητους οδηγούς οχημάτων ή συνεπιβάτες, που άνοιξαν το παράθυρο και πέταξαν τα αντικείμενα στο δρόμο για να τα “ξεφορτωθούν”. 

Άραγε, αυτοί που τα πέταξαν, σκέφτηκαν ποιος θα τα μαζέψει ή ποιος έχει τη δυνατότητα να τα μαζέψει; Ένας τέτοιος προβληματισμός, μάλλον, θεωρείται πολυτέλεια. Ο σκοπός είναι να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από το αυτοκίνητο, τα υπόλοιπα αφορούν τους άλλους. Ποιους; Αδιάφορο! 

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της δράσης «Let’s do it Greece» και στο Δήμο μας. Φέτος πραγματοποιήθηκε 2 Απριλίου 2017, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όμως την ίδια μέρα, απογευματινές ώρες, σχετικό ρεπορτάζ μου αποδείκνυε ότι η γέφυρα του Ισθμού είχε μετατραπεί σε χώρο συλλογής σκουπιδιών, από τα πολλά πεταμένα αντικείμενα! 
Όμως η καθαριότητα είναι διαχρονική αξία και δεν πρέπει να εξαντλείται σε μία ημέρα για το θεαθήναι, αλλά να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων μας και να μετατραπεί σε πράξη, ως μία συστηματική και διαρκής προσπάθεια, για ολόκληρο το χρόνο.

Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο να επιτηρείς τους δημόσιους χώρους, για να εντοπίζεις δράστες, που πετούν αποτσίγαρα, χαρτιά ή άλλα αντικείμενα στους δρόμους, στη φύση ή έξω από τους κάδους σκουπιδιών. Όμως, όταν εντοπίζονται, δεν θα πρέπει να αφήνουμε το γεγονός απαρατήρητο. Συγχωριανή μας δεν δίστασε να ζητήσει να μαζευτεί αποτσίγαρο, που συνοδηγός πέταξε στο οδόστρωμα.

Κανένας μας δεν διαφωνεί πως όλοι μας θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στη διαχείριση των σκουπιδιών. Ειδικά οι κάτοικοι του Δήμου μας που επιδιώκουμε να τον καταστήσουμε πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών. 
Επομένως, όλοι μαζί για ένα καθαρό περιβάλλον, 365 ημέρες το χρόνο, με ορατά αποτελέσματα. Ουσιαστικό δείγμα Πολιτισμού μιας Χώρας και αυξημένης περιβαλλοντικής συνείδησης και παιδείας των πολιτών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.