Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΕΤΥΧΑΝ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΤΗΛΕΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 1203 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ!

Επιμέλεια: Πατέρας Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος


Άλμα της επιστήμης...

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν το φαινόμενο της κβαντικής διεμπλοκής (ή κβαντικού εναγκαλισμού) δύο φωτονίων σε απόσταση 1.203 χιλιομέτρων, πετυχαίνοντας ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ και καταρρίπτοντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν περίπου 100 χιλιόμετρα.
Ανέφεραν την επιτυχή δορυφορική μετάδοση των κβαντικά «διαπλεκόμενων» φωτονίων (σωματιδίων του φωτός) μεταξύ της Γης και του διαστήματος.
Ο κινεζικός δορυφόρος Micius, ο οποίος είχε τεθεί σε τροχιά πέρυσι το καλοκαίρι, είναι ο πρώτος διεθνώς που έχει εφοδιασθεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό για κβαντικά πειράματα. Χρησιμοποιήθηκε για την κβαντική επικοινωνία με τρεις επίγειους κινεζικούς σταθμούς που απείχαν μεταξύ τους απόσταση περίπου 1.200 χλμ., ενώ η απόσταση του δορυφόρου από τους σταθμούς ποίκιλε από 500 έως 2.000 χλμ...
Ας προσπαθήσουμε, όμως, να εξηγήσουμε τί ακριβώς κατάφεραν οι επιστήμονες. Και θα χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Ίαν Γουάλμσλεϊ, καθηγητή πειραματικής φυσικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο κατανοητοί.
Αυτό που έκαναν στην ουσία, είναι να επικοινωνήσουν πληροφορίες με έναν τρόπο, που χρησιμοποιεί την κβαντική μηχανική. Σε ένα φωτόνιο στη Γη, είχαν πληροφορίες που κατάφεραν να τις μεταφέρουν σε ένα δεύτερο φωτόνιο σε δορυφόρο στο διάστημα.
Ουσιαστικά το δεύτερο φωτόνιο «κλωνοποιήθηκε» και από εκεί που δεν είχε καθόλου δεδομένα, απέκτησε όλα τα δεδομένα του πρώτου φωτονίου στη Γη. Μπορεί να μην ακούγεται πολύπλοκο (θυμίζει λίγο copy-paste), όμως η αλήθεια είναι ότι η ακριβής διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε είναι αρκετά περίπλοκη. Ωστόσο, τα αποτελέσματά της μπορεί σε λίγα χρόνια να αλλάξουν τις ζωές μας.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που μεταφέρθηκαν δεδομένα με κβαντική τηλεμεταφορά σε τόσο μεγάλη απόσταση!

Πηγή: Εφημερίδα Το ΒΗΜΑ Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.