Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΤΣΟΡΤΣΙΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΣΠΑΝΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ!

Για πρώτη φορά σε ένα βίντεο η επίσκεψη αστραπή του Τσόρτσιλ στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1944, τα Δεκεμβριανά και τα εκρηκτικά που θα ανατίναζαν το "Μεγάλη Βρετανία"
Κωστής Χριστοδούλου

«Οι ΄Ελληνες ανταγωνίζονται τους Εβραίους για το ποια από τις δύο φυλές είναι η πιο πολιτικοποιημένη στον κόσμο. Ανεξάρτητα από το πόσο άθλιες είναι οι συνθήκες της ζωής τους ή το πόσο κινδυνεύει η χώρα τους, αυτοί είναι πάντα χωρισμένοι σε πολλά κόμματα, με πολλούς αρχηγούς, οι οποίοι μάχονται μεταξύ τους με ένα απεγνωσμένο πάθος. Έχουν επιβιώσει παρ’ όλα όσα έχει κάνει ο κόσμος εναντίον τους και παρ’ όλα όσα έχουν κάνει στους εαυτούς τους». Με τα παραπάνω λόγια ξεκινάει το κεφάλαιο "Χριστούγεννα στην Αθήνα" ο Ουίνστον Τσόρτσιλ στο βιβλίο που έγραψε για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα πρώτα ειρηνικά Χριστούγεννα μετά το τέλος του πολέμου ο Τσόρτσιλ επέλεξε να τα περάσει στην Αθήνα που λίγο μετά την απελευθέρωση βυθίστηκε ξανά στον φόβο και στο πένθος εξαιτίας των Δεκεμβριανών. Στο ίδιο βιβλίο ανέφερε για τα γεγονότα: «Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, υποστηρικτές των κομμουνιστών, που συμμετείχαν σε παράνομη συγκέντρωση, συγκρούστηκαν με την Αστυνομία και ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος. Την επομένη ο στρατηγός Scobie (σ.σ. αρχηγός των βρετανικών δυνάμεων) διέταξε τον ΕΛΑΣ να εκκενώσει αμέσως την Αθήνα και τον Πειραιά. Τα στρατεύματα του ΕΛΑΣ, όμως, συνεπικουρούμενα από ένοπλους πολίτες, προσπάθησαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα με τη βία. Τη στιγμή εκείνη ανέλαβα τον άμεσο έλεγχο της υπόθεσης».

Όπως αναφέρεται και στο σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο του Pathe ο βρετανός πρωθυπουργός ήρθε να δει από πρώτο χέρι πως εξελίσσονταν η κατάσταση. Στην πραγματικότητα και όπως αναφέρει ένας σημαντικός μάρτυρας των γεγονότων ο Ουκρανός φωτογράφος του Time Dmitri Kessel "ήθελε να μαζέψει τους Έλληνες και των δύο πλευρών, αριστερούς και δεξιούς, γύρω από ένα τραπέζι. Αυτός θα ήταν ο διαιτητής και θα προσπαθούσε να δώσει ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο".

Στο βίντεο ντοκούμεντο της εποχής γίνεται αναφορά και για τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν παγιδευμένο το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. "Θα έχεις διαβάσει για το σχέδιο να ανατινάξουν το αρχηγείο μας στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Δεν νομίζω ότι ήταν προς όφελός μου. Παρ' όλα αυτά, ένας τόνος δυναμίτιδας τοποθετήθηκε σε υπονόμους από εξαιρετικά επιδέξια χέρια" ανέφερε σε τηλεγράφημα του προς την σύζυγο του Τσόρτσιλ. Πρόσφατα και όπως παραδέχθηκε στον Observer ο Μανώλης Γλέζος ήταν ο άνθρωπος ο οποίος είχε τοποθετήσει τα εκρηκτικά.
'

Πηγή: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.