Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΑΝΘΡΩΠΕ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ!

Νίκος Λουπάκος

Άνθρωπε της φωτογραφίας, δεν σε ξέρω. Δεν ξέρω και δεν έχω μάθει αν είσαι άντρας ή γυναίκα. Είχες τις σκέψεις σου, τα όνειρα σου, τις φιλοδοξίες σου, την οικογένεια σου, τους ανθρώπους σου. Τα είχες όμως κάποιες ώρες πριν σε βρουν έτσι. Οι τρεις ημέρες πένθους πέρασαν, για τους δικούς σου ανθρώπους όμως δεν θα περάσουν ποτέ. Δεν θέλω με αυτά που σου γράφω να έρθω σε κόντρα με κάποιον, αλλά θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη για όλα αυτά που έγιναν αφού έφυγες από αυτή τη ζωή: 
– Συγγνώμη άνθρωπε, που λίγες ώρες αφού πέθανες, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος είπε, οτι όσα αμαρτωλά κάνει η κυβέρνηση, σε έκαψαν. Τις ώρες που έπρεπε να συμπεριφερθεί σαν ποιμένας, αυτός συμπεριφέρθηκε ως εισαγγελέας, απαγγέλλοντας κατηγορίες.
– Συγγνώμη άνθρωπε, που λίγες ώρες αφού έφυγες με τον πιο φριχτό τρόπο, ο πρωθυπουργός, δήλωνε ότι αυτό που συνέβη ήταν συνέπεια ενός ασύμμετρου φαινομένου. Ασύμμετρο φαινόμενο είναι ο σεισμός, ο τυφώνας, ίσως ακόμα κι η κυβέρνησή του. Όχι όμως η φωτιά.
– Συγγνώμη άνθρωπε, που το πρώτο βραδυ της φωτιάς, κανένας πολιτικός αρχηγός δεν επεδίωξε να είναι στη σύσκεψη ενημέρωσης, να δείξουν ομοψυχία και ομόνοια, τις δύσκολες εκείνες ώρες και να παραμερίσουν οποιεσδήποτε μικροκόντρες έχουν, μπροστά στη ζωή. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να ενωθούμε. Και γι’αυτούς δεν ήταν ούτε αυτή μια τέτοια στιγμή.
– Συγγνώμη άνθρωπε, που από την πρώτη στιγμή, κάποιοι δημοσιογράφοι επιχείρησαν να βγάλουν λαυράκι, κάποιοι άλλοι ηταν αδιάφοροι και δεν τους ένοιαξε καθόλου δείχνοντας γεφύρια, ενώ κάποιοι χειρότεροι, βρήκαν φωτογραφίες από άλλα περιστατικά ανά τον κόσμο και τις παρουσίαζαν ως δικές τους, για κάποια κλικς, προσπαθώντας να μεγαλώσουν τον ήδη μεγάλο πόνο και αποκομίζοντας τι; Κέρδος;; Αηδία νοιώθω. 
– Συγγνώμη άνθρωπε, που κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν δίπλα σε καμμένα σπίτια και δέντρα, να εκμεταλλευτούν (αν έχουν τον Θεό τους) το γεγονός, μέσα στην καμένη ερημιά, τάχα ότι βοηθάνε κι ότι έκαναν χιλιόμετρα και χιλιόμετρα για να είναι κοντά σε όσους γλίτωσαν, χωρίς όμως να είναι κοντά σε κανέναν. Πόσο κρίμα γι’ αυτούς και τους χειροκροτητές τους. 
– Συγγνώμη άνθρωπε, που κάποιοι ήρθαν λίγο καθυστερημένα για να σε βοηθήσουν, αλλά πριν φύγουν πολύ βιαστικά από το σπίτι τους, πρόλαβαν και φόρεσαν τις μπλούζες του κόμματός τους και πήραν τους προσωπικούς τους φωτογράφους. Τι ντροπή!!! 
– Συγγνώμη άνθρωπε, που ακόμη κι εκείνη την ώρα κάποιοι συνάνθρωποι μιλούσαν για αριστερά και δεξιά, για ευαίσθητους, αναίσθητους, καλούς και κακούς, παλιούς και νέους. Αυτούς άνθρωπε φοβάμαι πιο πολύ. 
– Συγγνώμη άνθρωπε που κάποιοι έπρεπε να είναι εκεί, απουσίαζαν, έκαναν δηλώσεις κι είχαν το θράσος να λένε ότι κάηκε το σπίτι τους για να τους συμπονέσουν, αλλά το σπίτι τους δεν είχε καεί. Πόσο άθλιοι.. 
– Συγγνώμη άνθρωπε, για τα απολειφάδια της κοινωνίας, που ενώ οι άνθρωποί σου σε έψαχναν, αυτοί μπήκαν στο σπίτι σου για να αρπάξουν τα ψιλά που είχες ξεχασμένα πάνω στο τζάκι και τα χρυσαφικά που είχες μεσα στο μπάνιο.. Αρρώστια. 
– Συγγνώμη άνθρωπε για την συγγνώμη που δεν θα ακούσεις από κανέναν αρμόδιο, αλλά είναι πιο πιθανό να ακούσεις συγγνώμη από κάποιον εθελοντή ή κάποιον διασώστη που νοιώθει ότι δεν έκανε το κάτι παραπάνω για να γλιτώσεις. 
– Συγγνώμη άνθρωπε κι από τους πυροσβέστες, που πόνεσαν περισσότερο από κάθε άλλον πολίτη σε αυτή τη χώρα και που δεν πρόλαβαν να σε σώσουν. Αυτοί δεν θα έπρεπε ποτέ να ζητήσουν συγγνώμη. Κι όμως είναι οι μοναδικοί που ζήτησαν. 
– Συγγνώμη άνθρωπε ακόμα ακόμα και για το κείμενο που γράφω. Δεν είναι στον χαρακτήρα μου αλλά έψαχνα έναν τρόπο να επικοινωνήσω μαζι σου. Ίσως θα έπρεπε να είμαι εκεί, να βοηθήσω. Δεν ψάχνω δικαιολογίες. 
– Τέλος, άνθρωπε της φωτογραφίας, συγγνώμη που κάποιοι έχοντας σχέδια και συμφέροντα, έβαλαν φωτιά, τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. 
Εύχομαι να είναι ήσυχοι με αυτό που έκαναν και να μην νοιώθουν τύψεις. Να μην το μετανοιώσουν ούτε μια στιγμή. Έτσι θα είμαι σίγουρος ότι θα καούν στην κόλαση. Αν έστω και λίγο στεναχωρηθούν, ο Θεός είναι τόσο μεγάλος που μπορεί να τους συγχωρέσει. 
Εύχομαι εκεί που πας να μην έχει φωτιές. 
Να μην έχει κακούς ανθρώπους, που θέλουν το κακό των άλλων και λειτουργούν μόνο με βάση τα συμφέροντα τους. 
Αναπαύσου εν Ειρήνη άνθρωπε της φωτογραφίας κι ο Θεός να μας συγχωρεί για το κακό που σου κάναμε.

Πηγή: https://efthia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.