Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΕΦΘΗΚΕ ΤΟ Δ΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ “ΣΤΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το Δ΄ Διεθνές Απάνθισμα Λογοτεχνίας, «ΣΤΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», που συνδιοργανώθηκε από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηπειρωτών Κορινθίας "Η ΠΙΝΔΟΣ, υπό την αιγίδα και την σύμπραξη των Δήμων Βέλου - Βόχας και Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων. 
Το Δ΄ Διεθνές Απάνθισμα Λογοτεχνίας συμπεριελάμβανε ένα διήμερο αφιέρωμα στην Κύπρο, απ’ αφορμή την επέτειο της εισβολής του Αττίλα στο νησί, πριν από 44 χρόνια, με την παρουσία του πολυβραβευμένου Κύπριου λογοτέχνη Ανδρέα Ονουφρίου και ένα αφιέρωμα στον Ιταλό Cesare Pavese, ποιητή, μυθιστοριογράφο, κριτικό λογοτεχνίας και μεταφραστή, που συγκαταλέγεται, παγκόσμια, στους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. 
Το πρώτο αφιέρωμα στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Βέλου, την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018. Όταν ο κ. Ονουφρίου ζωντάνεψε με τον άμεσο, αφηγηματικό του λόγο γεγονότα εκείνων των τραγικών ημερών, όλοι οι παρευρισκόμενοι δάκρυσαν και δεν μπορούσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Συγγραφέας. 
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Βέλου-Βόχας, κ. Αννίβας Παπακυριάκος, βράβευσε τον προσκεκλημένο κ. Ανδρέα Ονουφρίου με τιμητική πλακέτα. “Ήταν μεγάλη η συγκίνηση, η χαρά και η τιμή που σας γνώρισα. Πραγματικά αγγίξατε πολλές ψυχές, επαναφέρατε μνήμες, βιώσαμε γεγονότα τα οποία μπορεί να τα ξέραμε ωστόσο με την συναισθηματική φόρτιση που μας τα μεταφέρατε, είναι από τις στιγμές που μείνανε και θα μείνουν για πάντα χαραγμένες μέσα μας.” τόνισε ο κ. Παπακυριάκος τη στιγμή που χαιρέτισε τον Συγγραφέα, για να συμπληρώσει, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, “Πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις, διασκεδάζουμε και πολλές φορές φεύγουμε άδειοι. Σήμερα απο εδώ φεύγουμε όλοι μας γεμάτοι!” Ο Συγγραφέας ανταπέδωσε τις ευχαριστίες και δώρισε στον Δήμαρχο αντίτυπα βιβλίων του προκειμένου “να τα διαθέσει σε φίλους, δημότες, ανθρώπους που διαβάζουν”.
Το δεύτερο αφιέρωμα στην Κύπρο αλλά και εκείνο στον Ιταλό λογοτέχνη Cesare Pavese, πραγματοποιήθηκαν στο Λουτράκι και συγκεκριμένα στο Θέατρο “ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ”, στο Πάρκο Δεξαμενής το Σάββατο και την Κυριακή 21 και 22 Ιουλίου 2018, αντίστοιχα. 
Στους συντελεστές του αφιερώματος στην Κύπρο, εκτός από τον ίδιο τον εκλεκτό προσκεκλημένο συγγραφέα και τη συντονίστρια κ. Δήμητρα Τσεπεντζή, Πρόεδρο του Σωματείου Λόγου και Τέχνης “ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ”, συμμετείχαν, η κα Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση, ποιήτρια και πρώην Πρόεδρος των “ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ”, που παρουσίασε συνοπτικά τον λογοτέχνη και το έργο του, οι κυρίες Βίκη Καλαχάνη, ποιήτρια, Μαργαρίτα Αλεξίου, ερασιτέχνης ηθοποιός, Σπυριδούλα Ματάτση και ο κ. Χρήστος Βαλασόπουλος, εκδότης της εφημερίδας «Γνώμη των Πολιτών», που ανέγνωσαν αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Ονουφρίου “Η ΓΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΓΕΝΝΗΣΕ”. 
Στους συντελεστές του αφιερώματος στον Ιταλό λογοτέχνη Cesare Pavese, συμπεριλαμβάνονταν οι κυρίες Γιώτα Παρθενίου, ποιήτρια, Σύμβουλος επί τιμή Νηπιαγωγών, Karen Boselli, ιταλίδα ηθοποιός, Βάνα Χαραμή, Ελένη Γλυκοφρύδη και Ανθή Νίκα, ερασιτέχνιδες ηθοποιοί, Σπυριδούλα Ματάτση, ο κ. Σωτήρης Τριβιζάς, ποιητής και μεταφραστής του Cesare Pavese και ο κ. Aλέξης Μπάγιας, καθηγητής Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων (κιθάρα). Τον συντονισμό είχε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας “Η ΠΙΝΔΟΣ”, κ. Βαγγέλης Ματάτσης. 
Παρόντες σε αυτές τις εκδηλώσεις ήταν ο Βουλευτής Κορινθίας, κ. Γιώργος Ψυχογιός, η Αντιδήμαρχος Βέλου – Βόχας κα Μαρία Καλλίρη, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ “ΑΝΕΛΙΞΗ” του ίδιου Δήμου, κ. Ανδρέας Σιάχος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Αριστείδης Δουλαβέρας, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων κ.κ. Γιάννης Μπάρτζης και Σωτήρης Κοκκωνάκης, αντίστοιχα και πολλοί εκλεκτοί φίλοι και μέλη των δύο σωματείων. 
Οι δύο συνδιοργανωτές ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι, με κάθε τρόπο, βοήθησαν στην διοργάνωση και επιτυχή έκβαση της συγκεκριμένης δράσης, η οποία αποδεικνύει, έμπρακτα, πως οι καλές συνεργασίες μπορούν να επιφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος 
του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας 
“Η ΠΙΝΔΟΣ” 
Ευάγγελος Ν. Ματάτσης 

Η Πρόεδρος 
του Σωματείου Λόγου και Τέχνης 
“ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ” 
Δήμητρα Β. Τσεπεντζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.