Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

DW: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 5.200 ΙΤΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ!


Το φθι­νό­πω­ρο του 1943 η Βέρ­μα­χτ εκτέ­λε­σε 5.200 Ιτα­λούς στρα­τιώ­τες στην Κε­φα­λο­νιά. Η θη­ριω­δία αυτή κατά των πρώην συμ­μά­χων τους είναι ένα από τα με­γα­λύ­τε­ρα εγκλή­μα­τα πο­λέ­μου των ναζί στη νότια Ευ­ρώ­πη.
Η Κε­φα­λο­νιά είναι σή­με­ρα ένας πα­ρά­δει­σος για τους ξέ­νους του­ρί­στες -και για τους Γερ­μα­νούς βε­βαί­ως, που απο­λαμ­βά­νουν τις κα­λο­και­ρι­νές τους δια­κο­πές στα κα­τα­γά­λα­να νερά του Ιο­νί­ου.
Η αρ­χι­τε­κτο­νι­κή του νη­σιού θυ­μί­ζει ότι βρι­σκό­ταν από τον 13 έως τον όψιμο 18 αιώνα στα χέρια των Ενε­τών. Μέχρι και σή­με­ρα θε­ω­ρεί­ται ένα υβρί­διο ιτα­λι­κού και ελ­λη­νι­κού πο­λι­τι­σμού -δύο πο­λι­τι­σμοί που συν­δέ­ο­νται στο νησί και από ένα ιστο­ρι­κό τραύ­μα. Σε έναν λόφο του Αρ­γο­στο­λί­ου βρί­σκε­ται το μνη­μείο για ένα από τα πιο αι­μα­τη­ρά κε­φά­λαια της ιστο­ρί­ας του νη­σιού. Το 1943, η Βέρ­μα­χτ, μετά τη ρήξη ανά­με­σα στη να­ζι­στι­κή Γερ­μα­νία και την Ιτα­λία, εκτέ­λε­σε 5.200 στρα­τιώ­τες της ιτα­λι­κής με­ραρ­χί­ας Acqui. Η σφαγή της Κε­φα­λο­νιάς θε­ω­ρεί­ται ένα από τα με­γα­λύ­τε­ρα εγκλή­μα­τα πο­λέ­μου της Βέρ­μα­χτ στη νότια Ευ­ρώ­πη.
Η Κλο­τίλ­ντε Πε­ρό­τα είναι πρό­ε­δρος του ελ­λη­νι­κοϊ­τα­λι­κού πο­λι­τι­στι­κού συλ­λό­γου «Mediterraneo» στην Κε­φα­λο­νιά. «Αρ­χι­κά διορ­γα­νώ­να­με κυ­ρί­ως εκ­θέ­σεις και συ­ναυ­λί­ες» λέει, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι στό­χος ήταν η δια­τή­ρη­ση της δι­πλής πο­λι­τι­σμι­κής ταυ­τό­τη­τας του νη­σιού. Εν συ­νε­χεία όμως ο σύλ­λο­γος εστί­α­σε πε­ρισ­σό­τε­ρο στην ιστο­ρία, κυ­ρί­ως στη σφαγή του 1943. «Έχου­με στή­σει στο με­τα­ξύ ένα μικρό μου­σείο. Επι­σκέ­πτες έρ­χο­νται συχνά και ενη­με­ρώ­νο­νται. Και το 2003 εί­χα­με μια διά­σκε­ψη όπου πα­ρα­βρέ­θη­καν επι­στή­μο­νες από την Ελ­λά­δα, την Ιτα­λία και τη Γερ­μα­νία» ανα­φέ­ρει η Κλο­τίλ­ντε Πε­ρό­τα.

Η σφαγή άλ­λα­ξε τα δε­δο­μέ­να

Αφού η Ελ­λά­δα τέ­θη­κε υπό στρα­τιω­τι­κή κα­το­χή αρ­χι­κά από τη φα­σι­στι­κή Ιτα­λία και αρ­γό­τε­ρα από τη να­ζι­στι­κή Γερ­μα­νία, η Κε­φα­λο­νιά και τα άλλα νησιά του Ιο­νί­ου βρί­σκο­νταν αρ­χι­κά υπό ιτα­λι­κό έλεγ­χο. Όταν στις 8 Σε­πτεμ­βρί­ου 1943 έγινε γνω­στό ότι η Ιτα­λία συν­θη­κο­λό­γη­σε απέ­να­ντι στις συμ­μα­χι­κές δυ­νά­μεις, ο άξο­νας Χί­τλερ-Μου­σο­λί­νι έσπα­σε. Τα γερ­μα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα, που εν μέρει ήταν σταθ­μευ­μέ­να στην Κε­φα­λο­νιά, ενι­σχύ­θη­καν και πήραν τον έλεγ­χο του νη­σιού. Ο Ιτα­λός διοι­κη­τής Αντό­νιο Γκα­ντίν, θερ­μός υπο­στη­ρι­κτής του Χί­τλερ, απο­φά­σι­σε να τα­χθεί με το μέρος των γερ­μα­νι­κών στρα­τευ­μά­των.
Ο Ιτα­λός διοι­κη­τής επέ­τρε­ψε στους στρα­τιώ­τες του να ψη­φί­σουν και αυτοί απο­φά­σι­σαν να πο­λε­μή­σουν κατά των Γερ­μα­νών. Ακο­λού­θη­σαν σφο­δρές μάχες με τη Βέρ­μα­χτ. Συ­νο­λι­κά έπε­σαν 1300 ιτα­λοί και πε­ρί­που 40 γερ­μα­νοί στρα­τιώ­τες. Από την 21η Σε­πτεμ­βρί­ου η Βέρ­μα­χτ απο­φά­σι­σε να εκτε­λέ­σει ανη­λε­ώς και χωρίς καμία νο­μι­κή δια­δι­κα­σία όσους Ιτα­λούς είχαν πα­ρα­δο­θεί. Έως τις 24 Σε­πτεμ­βρί­ου εκτε­λέ­στη­καν με τέ­τοιο τρόπο 5.200 Ιτα­λοί στρα­τιώ­τες. Για την Ιτα­λία αυτά τα γε­γο­νό­τα ση­μα­το­δο­τούν μια ιστο­ρι­κή καμπή στην Κε­φα­λο­νιά, εξη­γεί η Κλο­τίλ­ντε Πε­ρό­τα. «Για εμάς αυτά τα γε­γο­νό­τα ήταν η αρχή της αντί­στα­σης κατά του φα­σι­σμού του Μου­σο­λί­νι από πλευ­ράς των ιτα­λών στρα­τιω­τι­κών».
Η συν­θη­κο­λό­γη­ση της Ιτα­λί­ας και η να­ζι­στι­κή σφαγή άλ­λα­ξε την εμπό­λε­μη κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα και για τους Έλ­λη­νες στην Κε­φα­λο­νιά. Μετά από σχε­τι­κά ήρεμα χρό­νια υπό ιτα­λι­κή κα­το­χή, η ει­σβο­λή των γερ­μα­νών κα­τα­κτη­τών άλ­λα­ξε τα πάντα. «Όταν οι άν­θρω­ποι είδαν τους Γερ­μα­νούς να εκτε­λούν εν ψυχρώ τους ιτα­λούς στρα­τιώ­τες, έμει­ναν άναυ­δοι», ανα­φέ­ρει η Κλ. Πε­ρό­τα. Έλ­λη­νες άρ­χι­σαν να προ­σφέ­ρουν κα­τα­φύ­γιο σε Ιτα­λούς για να τους γλυ­τώ­σουν από την εκτέ­λε­ση. Μέχρι πρό­τι­νος εχθροί, έγι­ναν σύμ­μα­χοι. Μέχρι σή­με­ρα οι σχέ­σεις ανά­με­σα σε Ελ­λά­δα και Ιτα­λία είναι εμ­φα­νώς λι­γό­τε­ρο πε­ρί­πλο­κες συ­γκρι­τι­κά με τις ελ­λη­νο­γερ­μα­νι­κές.

Λο­γο­κρι­σία για Γερ­μα­νούς του­ρί­στες

Η Γερ­μα­νί­δα με­τα­φρά­στρια, Ντό­ρις Βίλε, ζει τα τε­λευ­ταία 30 χρό­νια στην Κε­φα­λο­νιά και ασχο­λεί­ται με τη να­ζι­στι­κή σφαγή στην Κε­φα­λο­νιά στο πλαί­σιο της δου­λειάς της. Πά­ντως η ίδια πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε το αι­μα­τη­ρό γε­γο­νός από σύμ­πτω­ση, όπως λέει. «Ζούσα ήδη κά­ποια χρό­νια εδώ, ώσπου στο τέλος της δε­κα­ε­τί­ας του 1990 έμαθα τυ­χαία για πρώτη φορά κάτι για τη σφαγή. Τότε είχα δει και με­τα­φρά­σει έναν τα­ξι­διω­τι­κό οδηγό για το νησί, ο οποί­ος πε­ρι­λάμ­βα­νε στην ιτα­λι­κή εκ­δο­χή του ένα κε­φά­λαιο για τη σφαγή, το οποίο στη γερ­μα­νι­κή εκ­δο­χή απλά απου­σί­α­ζε. Τότε ρώ­τη­σα και η (Ελ­λη­νί­δα) συγ­γρα­φέ­ας απά­ντη­σε ότι δεν μπο­ρεί να το κάνει κα­νείς αυτό σε Γερ­μα­νούς του­ρί­στες. Γι’ αυτό απλά το πα­ρέ­λει­ψε».
Από τότε έχουν αλ­λά­ξει πολλά. Κυ­ρί­ως η ται­νία «Το μα­ντο­λί­νο του λο­γα­χού Κο­ρέ­λι», που αφορά την πε­ρί­ο­δο της Κα­το­χής και έχει ανα­φο­ρές στη σφαγή, έκανε ευ­ρύ­τε­ρα γνω­στή εκεί­νη την πε­ρί­ο­δο. Με­τα­ξύ των κο­μπάρ­σων ήταν και αρ­κε­τά άτομα με­γά­λης ηλι­κί­ας που βί­ω­σαν εκεί­νο το διά­στη­μα και εν μέρει συμ­με­τεί­χαν στην αντί­στα­ση. Εκεί­νη η πε­ρί­ο­δος έφερε πιο κοντά Έλ­λη­νες και Ιτα­λούς, λέει η Ντό­ρις Βίλε, προ­σθέ­το­ντας ότι γεν­νή­θη­καν φι­λί­ες που σε κά­ποιες πε­ρι­πτώ­σεις κρα­τά­νε μέχρι σή­με­ρα.
Η Γερ­μα­νί­δα με­τα­φρά­στρια υπο­γραμ­μί­ζει ότι δεν έχει προ­βλη­θεί επαρ­κώς το δράμα του ελ­λη­νι­κού πλη­θυ­σμού μετά τη σφαγή των Ιτα­λών στρα­τιω­τών από τους ναζί. «Στους 12 μήνες γερ­μα­νι­κής κα­το­χής που ακο­λού­θη­σαν τη σφαγή κα­τα­κά­η­καν χωριά και εκτε­λέ­στη­καν άν­θρω­ποι», ανα­φέ­ρει, με­τα­ξύ άλλων, πα­ρα­τη­ρώ­ντας ότι παρά τις δη­μο­σιεύ­σεις των τε­λευ­ταί­ων ετών σχε­τι­κά με το θέμα, η Γερ­μα­νία έχει ακόμη πολλή δου­λειά μπρο­στά της σε ό,τι αφορά τα χρό­νια της Κα­το­χής στην Ελ­λά­δα.

Πηγή: https://atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.