Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

ΕΝΑ BOEING 747 ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ: ΤΟ ΜΠΑΧΡΕΪΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ! (ΕΙΚΟΝΑ)

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;


Το βυθισμένο Boeing 747. Φωτογραφία: Instagram


NEWSROOM 
IEFIMERIDA.GR

Δύτες από όλο τον κόσμο ελπίζει να προσελκύσει το Μπαχρέιν στον Περσικό Κόλπο, με έναν νέο «υποβρύχιο θεματικό πάρκο» - έναν εκτεταμένο χώρο καταδύσεων έκτασης 100.000 τετραγωνικών μέτρων με κάποια ασυνήθιστα χαρακτηριστικά.
Το επίκεντρο αυτής της υποβρύχιας υπερβολής; Ένα βυθισμένο Boeing 747.
Το αεροσκάφος μήκους 70 μέτρων, που πρόκειται να τοποθετηθεί στον βυθό είναι ένα παροπλισμένο, ειδικά προετοιμασμένο αεροσκάφος.
Το συγκεκριμένο έργο είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Ανωτάτου Συμβουλίου για το Περιβάλλον, της Αρχής Τουρισμού και Εκθέσεων του Μπαχρέιν (BTEA) και του ιδιωτικού τομέα. Ανακοινώθηκε μέσω του κρατικού οργανισμού ειδήσεων του Μπαχρέιν, και ο χώρος των καταδύσεων θα περιλαμβάνει επίσης ένα αντίγραφο σπιτιού εμπόρου μαργαριταριών, τεχνητούς κοραλλιογενείς υφάλους και γλυπτά.
Ο χώρος αναμένεται να υποδυθεί τους πρώτους εξερευνητές το καλοκαίρι του 2019, επομένως τα σχέδια είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη.
Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το έργο ισχυρίζεται πως το Boeing δεν θα συμβάλει αρνητικά στο θαλάσσιο

Είναι φιλικό προς το περιβάλλον;
Οι διοργανωτές αναφέρουν πως το νέο αξιοθέατο του Μπαχρέιν θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον – προωθώντας την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής.
View image on Twitter
Ωστόσο, η εμπειρογνώμονας Αντριάνα Ουμάνες, που έχει διδακτορικό την θαλάσσια οικολογία από το πανεπιστήμιο James Coook της Αυστραλίας και επί του παρόντος εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι οι τεχνητοί κοραλλιογενείς ύφαλοι δεν είναι πάντα οικολογικά υγιείς.
«Καθώς οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που βρίσκονται σε καλή κατάσταση γίνονται όλο και λιγότεροι και οι δύτες πιο εξειδικευμένοι και έμπειροι, οι τεχνητοί ύφαλοι έχουν γίνει δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις και η τουριστική βιομηχανία για να προσελκύσουν επισκέπτες σε ορισμένες περιοχές ενδιαφέροντος» λέει η Ουμάνες.
«Η κατάδυση στα ναυάγια είναι μία από τις παλαιότερες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τεχνητών υφάλων παρέχοντας δομή σε θαλάσσιους οργανισμούς και ψάρια». Η Ουμάνες λέει πως η κατάδυση σε ναυάγια παρέχει «μοναδικές, ποικίλες και συναρπαστικές εμπειρίες σε όσους λατρεύουν τις καταδύσεις» αλλά διευκρινίζει ότι μπορεί να υπάρχουν μειονεκτήματα.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται – ο χαλκός, τα κράματα χαλκού, το αλουμίνιο, ο μόλυβδος και ο χάλυβας, οι πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες και άλλοι δυνητικοί ρύποι – μπορούν να υποστούν διάβρωση, να περάσουν βαρέα μέταλλα στο θαλασσινό νερό και να επηρεάσουν τους γύρω θαλάσσιους οργανισμούς. Η διάβρωση θα οδηγήσει επίσης στη μεταγενέστερη απώλεια της δομικής ακεραιότητας, η οποία ενδεχομένως θα επηρεάσει την θαλάσσια ζωή που ζει στην περιοχή ή θα αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια των δυτών – επισκεπτών».
Την ίδια ώρα, το τουριστικό Γραφείο του Μπαχρέιν λέει πως το αεροσκάφος θα είναι ειδικά προετοιμασμένο προτού βυθιστεί στο νερό.
«Όλες οι επιφάνειες του αεροσκάφους θα υποβληθούν σε πλύση υψηλής πίεσης με φιλικά προς το περιβάλλον βιολογικά καθαριστικά απορρυπαντικά για να διασφαλιστεί ότι όλα τα επιχρίσματα μετά την παραγωγή, όπως επίσης και το πετρέλαιο και η βρωμιά θα αφαιρεθούν» λέει εκπρόσωπος στο CNN Travel.
«Επιπλέον, αφιερώθηκε τεράστιος χρόνους για την αφαίρεση των ρύπων από το αεροσκάφος, όπως η απομάκρυνση όλων των καλωδίων, όλων των υδραυλικών συστημάτων, και των συστημάτων καυσίμων, όλων των συγκολλήσεων, της μόνωσης, των πλαστικών, ελαστικών, χημικών ή άλλων πιθανών τοξικών ουσιών».
Η πρόταση αυτή του Μπαχρέιν δεν είναι η πρώτη στην ιστορία για την δημιουργία ενός καταδυτικού πόλου έλξης.
Στις ΗΠΑ, ένα αεροσκάφος Boeing 727 βυθίστηκε στα ανοιχτά των ακτών του Μαϊάμι το 1993. Αργότερα διαλύθηκε κατά την διάρκεια του τυφώνα Γκόρντον το καλοκαίρι του 1995.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.