Οι τρεις πρόσφατες δολοφονίες γυναικών, που έχασαν τη ζωή τους από τα χέρια των συντρόφων και πρώην συντρόφων τους, φέρνουν για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο την ανάγκη για ολόπλευρη προστασία από τους παράγοντες που αφήνουν τις γυναίκες της βιοπάλης εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και στη βία.
Οι βάναυσες δολοφονίες στο Ρέθυμνο, στη Ζάκυνθο, στο Περιστέρι, επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά με τον πιο τραγικό τρόπο την απουσία ουσιαστικής στήριξης από το κράτος στις εργαζόμενες, τις μητέρες, τις νέες γυναίκες που υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά από τους συντρόφους τους.
Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί «σκόπελοι» που εμποδίζουν μια γυναίκα να καταγγείλει και να αντιμετωπίσει την πολύμορφη βία: Από την αστυνομική αδιαφορία μέχρι τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες, την έλλειψη κοινωνικής στήριξης. Την ίδια στιγμή που ο αριθμός των δικογραφιών που σχηματίστηκαν, μόνο το πρώτο 6μηνο του 2022, για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ξεπερνά τις 5.000, τα κυβερνητικά στελέχη εξαντλούν το «δίχτυ προστασίας» στους ελάχιστους συμβουλευτικούς σταθμούς και ξενώνες, παραβλέποντας τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση, την απόσταση που χωρίζει τις υπάρχουσες δομές από τις πραγματικές ανάγκες.
Παράλληλα, η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, γίνεται με επίκεντρο την ποινική μεταχείριση και διαχείριση των εγκλημάτων αυτών. Στο φόντο αυτό, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πρόταση για νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία», η δε κυβέρνηση υπενθυμίζει την αυστηροποίηση των ποινών που εισήγαγε η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα το 2021 και εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν υπερψήφισε τις συγκεκριμένες αλλαγές. Πρόκειται για μια αντιπαράθεση που μένει μακριά από την ουσία και τις βαθιές αιτίες του προβλήματος, από τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και από την ολόπλευρη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων, ιδιαίτερα των παιδιών.
Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Έχει προτείνει να ενταχθούν στο ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο συγκεκριμένες προβλέψεις, προκειμένου να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής το κίνητρο του δράστη και η σχέση του με το θύμα, προκειμένου να εισαχθεί και η διάσταση του φύλου ως λόγος επιλογής ενός συγκεκριμένου θύματος.
Παράλληλα, όμως, αναγνωρίζει πως οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν αρκούν για την πρόληψη του φαινομένου. Δεν εξασφαλίζουν την ολόπλευρη προστασία των γυναικών από τους παράγοντες που τις αφήνουν εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και στη βία, όπως οι άσχημες συνθήκες εργασίας και ζωής, συνθήκες που συνεχώς επιδεινώνονται, οι αντιδραστικές αντιλήψεις σε βάρος τους, όπως αποτυπώνονται στην κοινωνική συνήθεια και πρακτική, στα θρησκευτικά δόγματα, στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις.
Η προστασία των γυναικών από το φαινόμενο της βίας στην οικογένεια, τη συμβίωση, την ερωτική σχέση, απαιτεί ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, στελεχωμένων με ειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία και την προστασία της μητρότητας.
Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, η εξάλειψη αναχρονιστικών επιβιώσεων που αφορούν τη θέση της γυναίκας, η απόκρουση της αντιδραστικοποίησης και οπισθοδρόμησης που βλέπουμε να ξεδιπλώνεται σήμερα όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, απαιτεί πολλά περισσότερα. Ασπίδα προστασίας είναι ο καθημερινός μας αγώνας απέναντι στις αντιδραστικές αντιλήψεις και πρακτικές για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, την πάλη ενάντια στο βάρβαρο, εκμεταλλευτικό σύστημα που τις θρέφει και τις αναπαράγει. Ο αγώνας για μια κοινωνία που θα παραμερίσει όλους τους παράγοντες που καταδικάζουν κάθε σχέση και συμβίωση να θεμελιώνεται στο σαθρό έδαφος του οικονομικού και κοινωνικού καταναγκασμού και εμποδίζουν τις γυναίκες να ζήσουν χειραφετημένες οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά.
Για αυτή την κοινωνία παλεύει και θα συνεχίσει να παλεύει το ΚΚΕ, μέχρι καμία συντροφική, διαπροσωπική, οικογενειακή σχέση να μην μετατρέπεται σε βαρίδι και δεσμά, σε φυλακή και απειλή για τη ζωή της γυναίκας.
*Η Ευτυχία Χαϊντούτη είναι μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την ισονομία και την χειραφέτηση της γυναίκας
Πηγή: https://www.topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.