O κυπριακός λαός υπέστη τα ίδια δεινά που αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες για τον παλαιστινιακό λαό
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.
VIA ASSOCIATED PRESS
Ο παλαιστινιακός λαός, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι έχουν εποικίσει παλαιστινιακά εδάφη, οι Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί βία, έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στα δεινά τους έχουν εξαφανισθεί!
Με αυτές τις δηλώσεις, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον πόλεμο στη Γάζα, «δικαιολόγησε» τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς λέγοντας επακριβώς ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό.
Το πρώτο μείζον ζήτημα που ανακύπτει στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι η περιγραφή του Αντόνιο Γκουτέρες για τα δεινά του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος δικαίως αγωνίζεται για την απόκτηση της δικής του πατρίδας στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αλλά η εξομοίωση και η άμεση αναγωγή μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης σε αντιστασιακή οργάνωση, χαρακτηρίζοντας τις τρομοκρατικές ενέργειες που διέπραξε στο νότιο Ισραήλ με τον όρο «επιθέσεις».
Δημιουργείται λοιπόν μία έλλογη και εύλογη απορία πώς είναι δυνατόν ο επικεφαλής του πρώτου τη τάξει διεθνούς οργανισμού του κόσμου μας, να μην γνωρίζει ότι η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς χαρακτηρίζεται σύμφωνα με το δίκαιο της ευρωπαϊκής ένωσης, [Κανονισμός ΕΕ 2022/147, άρθρο. 1 παρ. 2(9)], αλλά και με το δίκαιο όλων των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, ως τρομοκρατική οργάνωση.
Πέραν όμως της δήθεν άγνοιας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, δημιουργείται ένα ακόμη μείζονος σημασίας ζήτημα σχετικά με τις θέσεις του για την υπό ισραηλινή κατοχή του παλαιστινιακού λαού και τα δεινά που έχει υποστεί επί μισό και πλέον αιώνα.
Και τούτο διότι σε απόσταση αναπνοής από τη Γάζα βρίσκεται μία άλλη μικρή χώρα, το βόρειο μέρος της οποίας τελεί υπό τουρκική κατοχή για περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα που βρίσκεται υπό κατοχή και ο παλαιστινιακός λαός, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες δηλώσεις του Αντόνιο Γκουτέρες.
Μάλιστα, ο κυπριακός λαός υπέστη τα ίδια δεινά που αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες για τον παλαιστινιακό λαό. Δηλαδή, οι Κύπριοι, κατά την τουρκική εισβολή πριν 50 χρόνια περίπου, σφαγιάστηκαν, οι γυναίκες βιάστηκαν, διακόσιες και πλέον χιλιάδες κύπριοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, οι περιουσίες τους δημεύτηκαν από τους κατακτητές και εν συνεχεία δόθηκαν σε εκατό και πλέον χιλιάδες τούρκους εποίκους που μεταφέρθηκαν από την Ανατολία για τον εποικισμό του βόρειου Τμήματος της Κύπρου.
Και όπως όπως αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες για τον παλαιστινιακό λαό έτσι και για τον κυπριακό λαό οι ελπίδες τους για μία πολιτική λύση του κυπριακού ζητήματος έχουν εδώ και πολλά χρόνια εξαφανιστεί.
Τούτων δοθέντων, λοιπόν, οι θέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εγείρουν τεράστια ερωτηματικά καθότι εν πολλοίς εκθέτουν την αμερόληπτη και αντικειμενική στάση που οφείλει να επιδεικνύει ο επικεφαλής του ΟΗΕ σχετικά με τη διαχείριση ευαίσθητων ζητημάτων του διεθνούς δικαίου, ώστε να μην εκτίθεται ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών.
Τέλος, θα ήταν επιβεβλημένη και εθνικά ωφέλιμη μία ενιαία αντίδραση Ελλάδας - Κύπρου για τις εν λόγω δηλώσεις – θέσεις του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που θα αναδείκνυε, έστω και προσωρινά, το κυπριακό ζήτημα στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.-
*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.
https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis
Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.