
in.gr
Αμερικανός ειδικός εκτιμά ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κάνει τη διαφορά για πρώτη φορά στις επαφές με το Ιράν.

Τεχεράνη και Ουάσιγκτον βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το περιεχόμενο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ιράν Αμπάς Αραγτσί, μετά τις συνομιλίες με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ στο Ομάν το Σάββατο 12 Απριλίου.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, νομίζω ότι πλησιάσαμε πολύ κοντά σε μια βάση διαπραγμάτευσης», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, προσθέτοντας πως «αν μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε στην επόμενη συνάντηση, θα έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος του δρόμου».
Σύμφωνα με τον Τρίτα Πάρσι, τον αντιπρόεδρο του Ινστιτούτο Κουίνσι, η πρώτη διπλωματική συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την Τεχεράνη δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα.
Για τον ειδικό, το αληθινό σημάδι της επιτυχίας τους ήταν ότι ο Αραγτσί, συμφώνησε να μιλήσει απευθείας με τον απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.
«Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του Μπάιντεν, οι Ιρανοί δεν συμφώνησαν ούτε μία φορά να συναντηθούν απευθείας με αξιωματούχους των ΗΠΑ σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών. Ο Τραμπ έχει τώρα την ευκαιρία να εξασφαλίσει μια «καλύτερη συμφωνία» πηγαίνοντας για μια τριπλή νίκη» λέει ο Πάρσι σε ανάλυσή του στο Responsible Statecraft.
Αν και ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι δεν θέλει το Ιράν να έχει πυρηνικά όπλα, ο Πάρσι λέει ότι παρόλα αυτά είναι ασαφές εάν ο Αμερικανός πρόεδρος το επιδιώξει αυτό με πλήρη κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος (μοντέλου Λιβύης) με έναν περιορισμό του, αλλά όχι εξάλειψή του.
Το μοντέλο Λιβύης –το οποίο θέλει το Ισραήλ- δεν θα το δεχτεί η Τεχεράνη σε καμία περίπτωση.
Η διαφορά Τραμπ με Ομπάμα και Μπάιντεν
Ωστόσο, ο ειδικός υπογραμμίζει ότι ο Γουίτκοφ δεν ανέφερε ποτέ την κατάργηση του προγράμματος κατά τις συνομιλίες του Σαββάτου. Οι δύο πλευρές συζήτησαν αντ ‘αυτού τους βαθμούς περιορισμών στο πρόγραμμα και την ελάφρυνση των κυρώσεων που ο Τραμπ ήταν διατεθειμένος να προσφέρει σε αντάλλαγμα.
«Ενώ η διάλυση ακούγεται ισχυρότερη και πιο σκληρή, είναι ανέφικτη, ενώ ένα μοντέλο που βασίζεται σε στην παρακολούθηση όχι μόνο λειτουργεί, αλλά η Τεχεράνη έχει ήδη συμφωνήσει σε ένα στο παρελθόν και μπορεί να συμφωνήσει ξανά με αυτό» λέει.
Η πρόκληση, προσθέτει, είναι ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προχωρήσει δραματικά τα τελευταία χρόνια και η επιστροφή του στο σημείο που ήταν το 2015 δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ωστόσο, ο Τραμπ είναι σε καλύτερη θέση να αναστρέψει αυτά τα κέρδη ακριβώς επειδή είναι πρόθυμος να προσφέρει πρωτογενή ελάφρυνση των κυρώσεων στην Τεχεράνη, δηλαδή κυρώσεις που εμπόδισαν τις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με το Ιράν.
Ο Ομπάμα δεν άγγιξε ποτέ τις πρωτογενείς κυρώσεις στο Ιράν, καθώς δεν ήθελε να προκαλέσει τους Ρεπουμπλικάνους. Ο δε Μπάιντεν αντί να επικεντρωθεί στα πυρηνικά κέρδη που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν οι κατάλληλες κυρώσεις, ήταν «χλιαρός» σε μια συμφωνία και προσηλωμένος στο εγχώριο πολιτικό κόστος από την ελάφρυνση των κυρώσεων.
Οι κυρώσεις πλήττουν και τις ΗΠΑ
Ο Τραμπ, όμως, λέει ο Πάρσι, τείνει να θεωρεί τις κυρώσεις ως τιμωρητικές για τις αμερικανικές εταιρείες και φαίνεται πρόθυμος να τις άρει προκειμένου να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να επιστρέψουν στο Ιράν.
Στην πραγματικότητα, οι κυρώσεις στο Ιράν έχουν κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ ένα τεράστιο ποσό. Μελέτη του 2014 αποκάλυψε ότι μεταξύ 1995 και 2012, οι κυρώσεις των ΗΠΑ είχαν κοστίσει στην αμερικανική οικονομία μεταξύ 135 και 175 δισ. δολ. σε πιθανά έσοδα από εξαγωγές στο Ιράν.
Δεδομένου του πόσο έχει προχωρήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μπορεί να αποδειχθεί ότι η προθυμία του Τραμπ να άρει τις πρωτογενείς κυρώσεις είναι ακριβώς ο λόγος που ο Τραμπ έχει την ευκαιρία να γυρίσει το πυρηνικό ρολόι πίσω στο 2016, υποστηρίζει ο Πάρσι. «Μπορεί να ακολουθήσει ένα μοντέλο αναλογικών κερδών σε σύγκριση με αυτό που εξασφάλισε ο Ομπάμα και αυτό που ο Μπάιντεν δεν κατάφερε ακριβώς επειδή ήταν πρόθυμος να βάλει περισσότερα στο τραπέζι».
Η επιδίωξη αυτού του μοντέλου, εκτιμά ο ειδικός θα εξασφαλίσει μια τριπλή νίκη για τις ΗΠΑ: Αποτροπή ιρανικής βόμβας, αποτροπή πολέμου με το Ιράν, παρέχοντας παράλληλα μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες για αμερικανικές επιχειρήσεις, που θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
«Εάν ο Τραμπ επιμείνει σε μια στρατηγική που δίνει προτεραιότητα στο πυρηνικό ζήτημα και όχι στους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν ή στις σχέσεις με ομάδες όπως η Χεζμπολάχ ή οι Χούτι, που επιδιώκει μια συμφωνία που βασίζεται στην επαλήθευση και όχι για διάλυση του τύπου της Λιβύης και χρησιμοποιεί πρωτογενή ελάφρυνση των κυρώσεων για να απωθήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενώ ανοίγει την οικονομία του στις αμερικανικές εταιρείες, τότε θα κερδίσει ένα τρίποντο για την Αμερική» καταλήγει ο Πάρσι.
Πηγή: https://www.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.