Άρθρο της Αναστασίας Σταύρου*
Αναστασία Σταύρου |
Οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται σε ένα τεράστιο δίλλημα ενόψει των ευρωεκλογών για το ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουν. Από τη μία η απογοήτευση που νιώθουν με τη σημερινή Ευρώπη (λόγω της οικονομικής κρίσης) και από την άλλη η ερώτηση αν θέλουν μια άλλη Ευρώπη, με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία που θα είναι κοντά στον πολίτη.
Καλούνται να επιλέξουν για το αν θα έχουν μια έντονη παρουσία στα ευρωπαϊκά θέματα ή θα παραμείνουν στάσιμοι παρατηρώντας την ενωμένη Ευρώπη να καταρρέει.
Καλούνται να επιλέξουν για το αν θα έχουν μια έντονη παρουσία στα ευρωπαϊκά θέματα ή θα παραμείνουν στάσιμοι παρατηρώντας την ενωμένη Ευρώπη να καταρρέει.
Στις μέρες μας, δυστυχώς, ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται όλο και περισσότερο. Έχει ταυτιστεί με ακροδεξιά και συντηρητικά κόμματα, τα οποία κατηγορούν την ΕΕ και τις πολιτικές που εφαρμόζει στα κράτη-μέλη της. Αξίζει να αναφερθεί πως ακόμη και η Γερμανία έχει επηρεαστεί από υψηλά ποσοστά αμφισβήτησης της ΕΕ, καθώς η ισχυρή θέση που κατέχουν οι ευρωσκεπτικιστές στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν είναι καθόλου αμελητέα. Ανησυχητική είναι επίσης και η ανάδειξη ακροδεξιού δημάρχου (Στιβ Μπριουά) στις δημοτικές εκλογές της Γαλλίας με το κόμμα της Μαρί Λεπέν. Τα παραπάνω δείγματα αλλαγής του πολιτικού σκηνικού φανερώνουν πως το ενδεχόμενο υψηλού ποσοστού αποχής και ανόδου του ευρωσκεπτικισμού είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διεξαχθούν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 22 έως και 25 Μαΐου 2014. Στη χώρα μας, ως ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή των είκοσι ενός (21) μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα έχει οριστεί η Κυριακή 25 Μαΐου 2014.
Με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα καθοριστεί η μετέπειτα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αλλαγή μιας πολιτικής σκληρής λιτότητας, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα. Οι 751 βουλευτές που θα αναδειχθούν θα αντιστοιχούν σε πληθυσμό περίπου 500 εκατομμυρίων πολιτών και θα είναι εκείνοι που θα διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την επόμενη πενταετία.
Είναι σημαντικό οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι να μην έχουν άγνοια για το ποιον ευρωβουλευτή θα ψηφίσουν, καθώς η εκλογή αυτών αποτελεί σημαντικό γεγονός στην περίοδο της κρίσης που διανύει η Ευρώπη. Η εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον οποίο θα εκλέξουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το μέλλον της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει αυξημένες νομοθετικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, με απόρροια, τα άτομα που θα έχουν εκλεγεί ως μέλη του Κοινοβουλίου της Ένωσης να είναι σε θέση να εκλέξουν το καταλληλότερο άτομο στη θέση του Προέδρου ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών.
Έτσι, λοιπόν, στην περίπτωση της χώρας μας θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη σύνδεση των ελληνικών κομμάτων με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, οι συνδυασμοί των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων με τις εσωτερικές πολιτικές διατάξεις που προέκυψαν είναι οι ακόλουθες:
-Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) με την Νέα Δημοκρατία (ΝΔ).
-Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) με την ΕΛΙΑ.
-Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (European Left) με το Σύριζα.
-Η Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά (KUE/NGL) με το ΚΚΕ.
-Η Φιλελεύθερη Δημοκρατική Παράταξη (EFD) με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
-Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (S&D) με την Δημοκρατική Αριστερά.
-Η Χρυσή Αυγή λόγω των πολιτικών ιδεολογιών που εκφράζει δεν έχει συνδεθεί με κάποιο άλλο ευρωπαϊκό κόμμα. Το ίδιο ισχύει και για το Ποτάμι.
Στις 25 Μαΐου κρίνεται η θέση της Ελλάδας και ο προσδιορισμός της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν, λοιπόν, όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες πως απέχοντας από την εκλογική διαδικασία, κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν για αυτούς, παίρνοντας αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και το δικό τους. Το μέλλον μας ανήκει!
- Η Αναστασία Σταύρου είναι Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.